Армията на границата няма да доведе скандал, скочи експерт

Военните няма да отидат в боен ред, обясни Бойко Ноев
103
Армията на границата няма да доведе скандал, скочи експерт
Снимка: БТА, архив

Армия на границата ни с Турция няма да доведе до дипломатически скандал, смята бившият военен министър Бойко Ноев. 

Още по темата
„Президентът е върховен главнокомандващ, не е негова работа да знае, че ако армията отиде на границата, тя не отива в боен ред с мунициите, готова за стрелба и боеве, а отива като организирана човешка сила“, заяви той по bTV, след като вчера държавният глава Росен Плевнелиев отсече, че не би допуснал армията да отиде на границата, защото това ще доведе до външнополитическо напрежение.

Ноев обаче настоя, че в случая армията ще окаже помощ на граничарите, както това се налага при наводнения и други бедствия.

„Армията е инструмент на обществото за краен случай и тя е негова последна опора“, коментира той.

По думите му дори на консултативния съвет при президента е било установено, че бежанският проблем е фундаментална заплаха за сигурността на страната и трябва да се предприемат всички необходими мерки.

„Дали ще ходи армия на границата, не го решава президентът. Той има важна роля и становище по въпроса, но не го решава той“, обобщи бившият военен министър.

Според него Турция е не по-малко заинтересована от България да е спокойно на границата ни.

Той смята, че дори трябва да поканим турците да съфинансират допълнителните километри защитно съоръжение на границата, което предстои да бъде изградено.

„Разбираме нашите турски приятели, че имат тежък проблем на границата със Сирия и там са концентрирани техните сили. По една или друга причина те не могат да решат този проблем, защото 150 души на ден опитват да преминат оттам”, подчерта Ноев и допълни, че именно по тази причина България трябва да се заеме по-сериозно с въпроса.

„България трябва да опази своята цялост. Не можем да приемем повече хора”, коментира той и допълни, че голяма група хора може да създаде хаос и безредици и дори да се наложи въвеждането на военно положение.

Според Ноев е бил унизителен начинът, по който полицаите са били командировани на границата, и когато граничарите искат помощ, тя не може да им бъде отказана.

Не е срамно да поискат помощ, това е нова ситуация, смята той.

В момента не достига компетентност и решителност и крайно време е правителството да се захване по-сериозно с този въпрос, призова Ноев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя президента да си обира крушите нищо не става от него
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Турците що си пазят граицата и не дават пиле да префръкне
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a az si misleh, che RBG ima ministerstvo na otbranata na bg narod :((( te mai sa biolovdjii na afrikanski skakalci i peperudki?!
68
2
 
2
 
! Отговори
kele преди 9 години
Само не разбрах тоз Ноев....ще стане ли далаверата с португалските МИГ-29 шеста употреба или няма да стане. Щото ако стане да му дам номера на банковата си сметка, че да я намагнетизира малко....колко да е келепира някакви там 20-30 млн.долара
67
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само един възпитаник на съветската школа като бойко ноев може да дава такива "мъдри" предложения.
66
2
 
3
 
! Отговори
Eeeeeeeeeeхххххх преди 9 години
Че готино е така ............... с джипа де.
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен е по-добре на границата да се пратят безработни ***. Хем ще имат препитание, хем ще преджобват бежанците и те сами ще си тръгнат като разбетат що за народ сме.
64
2
 
18
 
! Отговори
да си кажем честно преди 9 години
Ако правителството се отнася сериозно по въпроса с бежанците, ще изпрати армията и за една седмица оградата ще е готова. После може да помогне и с охраната на границата. Друга работа има ли в момента армията? А на Плевнелиев да не му се обръща внимание. Той фактически няма авторитет и думата му не тежи.
63
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11 души са убити и 10 ранени при стрелба в Париж.Ето това ни очаква и нас ако продължаваме да пускаме бежанци у нас между които със сигурност има прикрити терористи.
62
2
 
15
 
! Отговори
До № 61 ! преди 9 години
До Анонимен 61, Тогава изпрати при твоите познати "бежанци-сирийци и др.", които, както споделяш са "хора в активна възраст, интелигентни и грамотни" да "подмладят" дъщеря ти, жена ти, тъща ти и целият ти женски род "със свежа кръв"!Апропо: И след като жените ти се върнат "освежени" от твоите познати, отново пиши във форума, как са?
61
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пращането на армията срещу бежанците е абсолютно същото както пращането на студенти да берат праскови. Нито прасковите ще бъдат обрани, нито студентите ще бъдат научени на работа, нито бежанците ще бъдат спряни, нито армията ще ни стане по-добра. Обсъждането на подобна глупост за пореден път доказва колко ограничени хора има у нас.
60
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом не ни трябва армия, а гранична полиция, защо да караме войничетата да се правят на граничари. Нека да ги назначим в гранична полици и да се знае какво точно правят хората. Аз като отида на работа знам какво правя според длъжностната ми характеристика, знам за какво ми плащат. Ако ме накарат да върша несвойствени за моя договор неща, мога да съдя работодателя си. Защо искаме от професионални войници да вършат това което ние не искаме?
59
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам възможност да наблюдавам арабин живеещ повече от 10г. в България. Последният път излезна от един магазин, жена му натоварена като камила, вратата и се хлопна пред носа и докато не и отвориха някакви хора, клиенти на магазина жената се чудеше как да излезне. След като успя, движението на семейството е следното. Бай арабин пръв с ръце в джобовете. Ханъмата със торбите и *** след него, не до него. Когато детето е на детската площадка, онзи седи на отделна пейка, на 20 метра.
58
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да заминават на границата и да не слушат дърдоренето на онова ***
57
2
 
30
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До Анонимендо 61"Имах възможност да се запозная с бежанци-сирийци и др.Това са хора в активна възраст,интелигентни и грамотни,които могат да подмладят нашата застаряваща нация със свежа кръв." Това беше лафът на деня!Трябва да ударим камбаната,да дадем жълтата фланелка!А масово обрязване на целокупния български народ няма ли да предложите,господине(или ага,може би)?
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Варна, когато бяха наводненията, имаше всякакви хора които помагаха, включително и войници. При природни бедствия всияки трябва да си помагаме, не е правилно да очакваме, че някой е длъжен да ни помага - войник, полицай или доброволец.
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президентчето си е съвсем нормално. Просто говори това, което му наредят. А някой има сметка по границата ни да е пусто
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Edinstveno zrael znaiat kak da paziat zemi ot arabi
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да 61 и да построят още няколко джамии, да фереджосат щерка ми и т.н. Аре нема нужда. Видно е от развитите западни демокрации, в които има трето поколение имигранти, че кръвта вода не става и вълка козината си мени нравът не. Можеш да погледнеш и нашите малцинства колко добре са се интегрирали. Както ние не се интегрирахме в нито една империя, така и тези бежанци няма да станат българи.
52
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
'Когато няма война, армията изпълнява и други функции.'Ако е така, то когато има война, армията ще продъжли да изпълнява "другите функции" тъй като се е занимавала основно с тези "други функции" и воюването ще бъде оставено за умниците хейтъри.