Социалното министерство дава над 400 000 лева за бежанците

Парите за са тяхната социална интеграция
Обновена: 17 яну 2015 15:12 | 17 яну 2015 15:12, Камелия Цветанова
19
Социалното министерство дава над 400 000 лева за бежанците
Снимка: БТА, архив

"Мерките, свързани с бежанците, трябва да са хоризонтални, а  не да са фокусирани единствено в дейността на една отделна институция. Вярвам, че ефективната интеграция на бежанците зависи от успешното партньорство на централната и местната власт", е подчертал ръководителят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси в МС и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по време на среща с представителя на Върховния комисар на ООН за бежанците Роланд-Франсоа Вейл. Това съобщават от МТСП.

Още по темата
Той е изтъкнал, че социалната интеграция на бежанците е сред водещите теми на министерството и по тази причина в бюджета на МТСП са предвидени над 400 000 лева за социална интеграция на бежанци - за обучения на български език и за разнообразни мерки, които да насърчат включването им в заетост.

За ефективната реализация на средствата, обаче, министърът е отбелязал значението на доброто сътрудничество и с неправителствения сектор, както и с гражданските организации и доброволците.

В разговора с Роланд-Франсоа Вейл Калфин е подчертал още необходимостта от спешно изготвяне и приемане на Национален план за действие по интеграцията на бежанците (НПДИ) за 2015 г.

Очаква се документът да е готов в най-кратки срокове и да подобри работата в изпълнение на приетата на 4 юли 2014 г. от Министерския съвет Национална стратегия за интеграцията на лицата, получили международна закрила в Република България.

България ползва опита и добрите практики на други държави членки на ЕС като Франция, Австрия, Унгария и Дания при разработването на Стратегията, е уточнил министърът. В документа се предвижда записване на мерки и услуги в сферата на достъпа до образование и обучение по български език, заетост, признаване на квалификации, здравни грижи, социално подпомагане, жилищно настаняване и обществена интеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли да се връщат в държавите си
11
0
 
15
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
А за здравеопазване и образование на българите нямате, нали???А пенсионерите, дето цял живот са работили да ни построят България, сега крадат бучка сирене в магазина ОТ ГЛАД.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZA BALGARITE -DA UMIRAT -ZA TERORISTITE PO 1000 LV NA MESZ BRAVO KIALFA, NEKA UMIRAT BALGARITE OT GLAD
9
2
 
18
 
! Отговори
Shark преди 9 години
МОООЛЯ, 400 000 ЗА БЕЖАНЦИТЕ.!!!!!!!!!!!!!!!! НЕЕЕЕЕ НЕ МОЖЕ ТАКА, ТОВА СА НАШИТЕ ДАНЪЦИ. ПРОДЪЛЖАВЙТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ПО АТАКА, АМА АКО БЯХА ТЕ НА ВЛАСТ ТОВА НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ....НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!!
8
0
 
10
 
! Отговори
valya.doncheva преди 9 години
Това отива към половин милиард, да не са сложили една нула по погрешка?
7
0
 
1
 
! Отговори
harman преди 9 години
za sardechna blagodarnost bejancite sa gushnali za 1 mesec kalfin pri tyah v palatkite - da si spodelyat po bratski integraciata
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За пореден път се убеждавам,че управниците не са в ред,това не е нормално.или нарочно привличат бежанците.
5
0
 
28
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Имаме си достатъчно раници които не плащат ни ток ни вода и карат само на детски плащани от нас .Сега започваме да храним поредните гърла ,а какво става с безработните и гладни българи или тях кучета ги яли и да се оправят както могат.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е сбъркано в този свят и вина имат тези които го управляват до сега - САЩ, ЦРУ и Англия. 2000 г и войни избиване на хора все едно живота е нищо. Те харесват повече властта и парите в сравнение с това чудо живот. Защо хората стават войници, защо не остават тези които ги използват за да си подсигуряват милиарди и власт сами да се избиват. Ставаш войник за да воюваш и после защо го убиха. И това е 21 век. Тия мозъци от" най-престижните" университети в Англия и САЩ така развиват икономиката,
3
0
 
29
 
! Отговори
Защо? преди 9 години
Що за глупост - за сто години не можахме да интегрираме *** , а сега искаме това за ,със съвсем различната култура и религия, араби и ***!Тяхната цел е да заминат за западна Европа,а не да останат тук! А историята показва,че те и там няма да се интегрират! Така,че с тези пари само ще лишим българите от социални помощи!
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PRI POLOJENIE 4E IMA HORA BULGARI INVALIDI STARI HORA NIAMT ZA HLIAB PARI TI DAVASH NA CHUJDI GRAJDANI PARI BRAVO NA TEBE PREDATELIO MAHAI SE
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За бежанците има пари а за българите няма .е как ще се оправим?но щом мислят че това е бъдещето на бг. Така да е.