Здравната комисия пак не пусна дима в кръчмите

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" за отпадането на забраната
91
Здравната комисия пак не пусна дима в кръчмите
Снимка: Reuters, архив

Опитът на "Атака" да премахне пълната забрана за пушене в заведенията, както и на открити обществени места, не мина в парламентарната комисия по здравеопазване.

Предложението на националистите в Закона за здравето предвиждаше да отпадне изцяло забраната за пушене на открито и да се въведе частична забрана в заведенията за консумация, като има т.нар. зали за пушачи.

Искането им беше подкрепено от 4 депутати – от „Атака“, ПФ и БСП, а против бяха 15.

Още по темата
Според „Атака“ поне 30 хиляди души са уволнени заради влизането на пълната забрана в сила и има спад в приходната част на бюджета от поне 300 милиона лева.

Здравното министерство, както и съсловните организации, се изказаха против отмяната на пълната забрана.

Според заместник-здравния министър д-р Ваньо Шарков опазването на здравето на нацията е основен приоритет на правителството, а забраната, от една страна, предпазва здравето на непушачите, а от друга, и пушачите пушат по-малко.

Цветозар Младенов от името на БЛС призова дори в рамките на ограничаването на пушенето да се направят и кампании, които да имат превантивен ефект и да обхващат и децата.

Председателят на комисията проф. Стоян Тонев смята, че трябва да има и финансова обвързаност при режима на пушене.

„В Швеция се пуши най-малко в света, ограниченията са по-малки, но цените са между 15-20 процента по-високи в помещенията за пушачи“, мотивира се той.

До 17 на сто най-много може да се ограничи пушенето, защото няма страна с по-малко пушачи, добави проф. Тонев.

Според Тунджер Кърджалиев от ДПС предложението на „Атака“ е немотивирано и ретроградно от гледна точка на глобалната тенденция за обществено инкриминиране на тютюнопушенето.

Десислава Атанасова от ГЕРБ призова да се засили контролът върху забраната, защото почти няма заведение, в което да не се пуши.

Джевдет Чакъров от ДПС пък настоя за силна превенция сред децата, защото около училищата се продават масово цигари.

Димитър Байрактаров от ПФ, който подкрепи промените, обяви, че когато беше въведена пълната забрана за пушене, бизнесът е претърпял огромни загуби, защото преди това е вложил хиляди левове в обособяването на специални помещения.

Забраната не решава проблемите, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: НСзабранапушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие от Видин сигурно сте все атакисти.
41
3
 
11
 
! Отговори
видинчанин преди 9 години
Във Видин се пуши във всички заведения.Носят се и пепелници и цигари се продават ако на някой са му свършили.Сигурно тук сме по сръбските закони.А пък какви цигари се пушат,бедна ви е фантазията.Чудно от какво се правят цигарите продавани във Видин,но едва ли в тях има тютюн.Но така е в малък град дето всички се познават за закони е трудно да се говори.
40
0
 
11
 
! Отговори
Ана преди 9 години
Снощи се почерпихме за Бабинден.В заведението не се пушеше.Дотук-добре.Бедна ви е фантазията каква беше кухнятя.Кракът ми повече няма да стъпи там.Направете си извода заради забраната за пушене ли са празни много заведения?
39
6
 
8
 
! Отговори
istina govorq преди 9 години
BRAVO ...EDNO UMNO RE6ENIE .
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MAVSIAKADE SE PU6I
37
0
 
6
 
! Отговори
НЕПУШАЧ преди 9 години
ОТ ТАРТЮФСКАТА ГРИЖА , ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА ОТИДАТ НА ЛЕКАР ИДА СИ КУПЯТ ЛЕКАРСТВА...... ОЛЕЛЕ СПАСЯВАТ МЕ ...
36
2
 
14
 
! Отговори
алстер преди 9 години
Наскоро бях в командировка в Сливен. Там за първи път откакто е влязла забраната видях хората спокойно да си пушат в реномирано заведение за хранене. Естествено пепелници липсваха. А в бар Ленин беше лисичарник направо.
35
2
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
Недей тъгува за мойта изневяра,обичай ме и всичко забрави.Когато плачеш ти, запалвай си цигара и знай - димът ще скрие твоите сълзи.
34
7
 
10
 
! Отговори
bg преди 9 години
Последно доказателство,че в България има хора,които не само не ги е грижа за здравето на другите,но и за собственото им!Те се интересуват само от собственото си наркотично "удоволствие"/ ако мога да нарека така пушенето/,лишавайки себе си и околните от чист въздух,семейството си от солидна сума пари и захранвайки мафията ,от която купуват контрабандни цигари! Закони в България има,но кой ги спазва и кой е виновен за това?! Така е,защото олигарсите,политиците и мафиотите са извън закона!
33
1
 
7
 
! Отговори
DO VARNENEC преди 9 години
KADE VAV VARNA NE SE PUSHI CHE NE SE SESHTAM?
32
4
 
11
 
! Отговори
Атака и пурите преди 9 години
Еми начи Волен няма да пуши кубински пури в елитните дискотеки. ще се задоволи само на кока, няма как!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИ посетителят пуши !
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бАТАКА, начело с изкуфялото джудже Сидер ага са най-вредната партия за България! Освен че са национални предатели и защитават единствено и само руските интереси, освен че дадоха властта в ръцете на ДПС, ами сега искат и да ни тровят! На който му се пуши да излиза навънка да си пуши или да си стои у тях!
29
2
 
10
 
! Отговори
варненец преди 9 години
Решително съм против пушенето в заведенията.Но тия от здравната комисия, не знаят ли, че тази забрана не се спазва.Например във Варна в заведението Графити официално се пуши,кто на една малка стаичка са написали "за пушачи", а в голямата зала съвсем "законно "се пуши.
28
3
 
13
 
! Отговори
Дидо преди 9 години
Има ли смисъл от тази забрана, след като никой не я спазва?ТОлкова ми е противно да изляза след 10 часа, че не е истина просто.Навсякъде се дими и ако направиш забележка, веднага следва едно- Защо се правиш на интересен...Дивотия до шия
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре стига с това пушене. Тиквата на българина толкова ли не узря?! Пушенето е вредно за околните. Вреди се на околните, заради това е и забраната. Просто като тиквата на Болен Сидеров! Който иска да си пуши на улиците или у тях си или на места за пушачи. На обществени неща не. Точка! Просто точка! Целият нормален свят е приела забраната и се спазва, българинът без цигари не може! Освен това, този Сидеров защо не е подсъдим, а? Например за носене на оръжие по време на ПРОТЕСТ за клевети?
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Desislava Atanasova ot GERB prizova da se zasili kontrola varhu zabranata,zashtoto pochti nqma zavedenie v koeto da ne se pushi."E KAK DA SE ZASILI KATO PODKUPITE SA NESHTO KOETO NQMA KAK DA POZVOLI KOLTROL VARHU KAKVOTO I DA E.A INACHE SASHTITE TEZI KONTROLNI ORGANI REVAT CHE RABOTELI ZA 380 LEVA ZAPLATA.XA XA XA. A I KAKDA SE KONTROLIRA NESHTO KOETO SE UPOTREBQVA OT 3 500 000 DUSHI PRI REALNO NASELENIE OT NE POVECHE OT 6 300 000 DUSHI.
25
1
 
8
 
! Отговори
kli4ko преди 9 години
" Здравното министерство, както и съсловните организации, се изказаха против отмяната на пълната забрана."???? А за пушенето в сградата на МЗ как се изказаха?
24
5
 
3
 
! Отговори
. преди 9 години
До 26:Ние си ходим на чист въздух, ама това дава ли приход на тъпата дискотека, данъци на държавата и работни места?И сме много дето не щем да смърдим.Като разрешат пушенето клиентите в заведенията ще намалеят, твоята любима дискотека утре може и да фалира и ти ще идваш с нас на полянките да ти набием тъпата кофа.
23
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aз съм пушач, но подкрепям забраната.