Депутатите привикват шефове на ЕРП-тата заради сметките за ток

Още утре Делян Добрев свиква спешно заседание на енергийната комисия
155
Депутатите привикват шефове на ЕРП-тата заради сметките за ток
Снимка: Булфото, архив

Представители на трите електроразпределителни дружества ще бъдат изслушани на извънредно заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание, която председателят й Делян Добрев от ГЕРБ свиква утре от 14.00 часа.

Още по темата
Повод за това е недоволството на част от абонатите на "Енерго - Про", които са получили две сметки за изразходвана електроенергия, като и двете са за по 20 дни. Срокът за плащането им обаче е един и същ, коментира Делян Добрев в Хасково.

Според него това донякъде прилича на ситуацията от края на 2012 г., когато много български граждани получиха сметки за 45-50 дни и наведнъж трябваше да плащат консумираната енергия за повече от месец.

Той добави, че още в началото на декември миналата година са предупредени и трите електроразпределителни дружества, че трябва да спазват законодателството и да отчитат период, не по-дълъг от 31 дни.

Утре ще поискаме от тях да ни представят конкретни данни за всички такива случаи. Имаме информация, че в района на Варна около 67 хиляди абонати са засегнати, но чуваме за такива случаи и сред абонатите на ЧЕЗ, отбеляза той.

Трябва да бъде ясно, че ще бъдем безкомпромисни в това отношение и няма да позволим да се повтарят ситуации, които са добре познати на всички, каза Делян Добрев.

Той не изключи вероятността санкциите за нарушаването на наредбите да бъдат многократно увеличени при обсъждането на промените в Закона за енергетиката между първо и второ четене.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика смята, че от "Енерго - Про" са проявили небрежност при отчитането на изразходваната от техни абонати електроенергия.

Според него не е била създадена необходимата организация, за да бъдат отчетени електромерите в 31-дневен срок.

По думите му дружествата трябва да инвестират в електромери с дистанционно отчитане, за да се спазва регламентираният срок.

Енергийният министър Теменужка Петкова вече увери, че правителството е в постоянна комуникация с електроразпределителните дружества и няма да допусне повторение на сценария отпреди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток, което в крайна сметка стана причина първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка.

Контролните органи ще започнат проверки на технически измервателните уреди на „Енерго - Про”, а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата, предупреди тя.

След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите ЕРП-та.

Проверката е заради съобщения за нередности в сметките на 5% от потребителите на „Енерго - Про”. Става въпрос за абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година– 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни.

Падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари, което според Теменужка Петкова е проблем за абонатите.

Така периодът, за който ще се плаща, всъщност е 50 дни, а не 31 дни, посочи Петкова.

Тя допълни, че проверката на случая е станала по сигнал на абонат на компанията, който е посочил, че двете фактури са за обща стойност от близо 350 лева, което натоварва бюджета на домакинството, ако трябва да бъдат платени до 10 февруари.

От „Енерго - Про” обаче са гарантирали пред министъра, че срокът за плащане на втората фактура ще бъде удължен до 25 февруари.

Малък процент от сметките за ноември са за над 31 дни, твърдят ЕРП-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
2
 
! Отговори
Шукрито преди 9 години
Ще ги привикат ,за да се разберат колко ще вземат да ги защитят както винаги!Бития-бит!ЕРПта-вън от Бг!
117
0
 
2
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
И какво ще стане, ще пият едно кафе за наша сметка и нищо повече. Много е лошо, когато народа вече не очаква нищо от теб, много....
116
0
 
3
 
! Отговори
Не разбрах преди 9 години
Само не разбрах защо като Баце падна веднъж заради своителюбими десни и охранени монополистчета не си взе поуката, че пак ще падне, понеже като е десничък ще трябва да спява на своите десни евро гоподари. А те не се интересуват от бедния народ, те искат само да ядат! И Баце дава, защото преди това на Баце му даваха и по 50 за стачкуващ и за медиен конфорт и за свалени правителства. Само че накрая ние сме прецаканите, те ядат, а народа плаща сметката. БАСТА! Крайно време е да спрем това...
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тук се говори за "изравняване". Няма такова нещо. Втората фактура, поне за Варна е за половин период - пред коледните до след новогодишните празници. Няма смислено обяснение от къде на къде. Единствено остават съмнения за опит за политическа провокация на недоволство. Излиза, че ЕРП-та и по-специално варненското се оказват политически ангажирани. Допустимо ли е такова поведение!
114
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
smotani gerberisti iskahtesi gi eto vi gi ha sega pak plastayte ludite smetki za tok , kakvi 31 dni be moyata smetka e za period ot 60 dena , s tezi mizerni zaplati viye dokarahte naroda do proseska toyaga. boiko smo9tana tikva takava ela vzemi moita zaplata pik az tvoita i da vidim kolko vreme ste izdirjis dolen nagil debelak
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гонете крадливите ЕРП-тата в шия... При нас има контролен електромер, през ноември от ЕVN разликата е 3,6%, при редовна от 1,3-1,6% през годината. Защо никой не ги контролира???? Как могат да манипулират електромера с 2%, някой знае ли?
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-скъпо в страната се заплаща глупостта. Ежеседмично се пуска сред населението поредната кьорфишек грижа на държавата. Всъщност кьорфишеците са официално, на държавно ниво, активно мероприятие за будалкане и заблуждаване на хората, че нещо се прави за подобряване на положението, докато за положението в други области, където ситуацията е трагична, се мълчи и не се обелва и дума. Делян Добрев щял да бъде безкомпромисен? Смях. Жалки душици се правят на герои и защитници. ***.
111
0
 
7
 
! Отговори
Родолюбец преди 9 години
Направете извличение на най-ниската заплата в тези ЕРП- публикувайте ги в един вестник.Тогава да видим на каква загуба работят и колко от печалбата им остава в България. Бойко направи нещо за хората стига са ни ограбва ли и без това с тези ниски заплати в общини те идвам връзваме двата края.Някой хора в общините са с 4 цифрени заплати и не им дреме но като мен такива с 450 лв.е лошо- получавам два пъти по-малко от един пенсионер с икономическо висше образование съм.
110
0
 
5
 
! Отговори
истината преди 9 години
Как за декември и за януари сметката ми за тока е еднаква аз съм абонат на ЕВН- луда работа. Изразходваните киловати са с разлика около 5 нощна и дневна.С това отчитане и манипулиране на електромера ниското напрежение -обаждам им се и идва техника замерва 180 и ми предлага да размести фазата с друга. Аз ли трябва да следя за напрежението с волт метъра да не съм постоянно в къщи.Изгарят домакински уреди -много им дреме.Какви са заплатите от чистачката до директора-изкараите ги на светло.
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕРП-тата вън от България !!!
108
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На бойковистите много им изгодна тезата, че ЕРП-тата са ги свалили преди две години, защото иначе трябва да кажат истината че БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ги изрита заради алчността им и некадърността им.
107
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гадове крадливи и лъжливи, нас ни нямаше 15 дни, а сметката за ток по-висока от нормалната, как става това.
106
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е ЕРП-тата да си вървят, стига са крали българския народ.
105
2
 
7
 
! Отговори
666 преди 9 години
Вземайте се в ръце,че гризнахте кола.
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Електротехниците от ГРОБ, начело с Джукестия баничар, казаха декемврийските сметки да са по-ниски от юлските. Точка.
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина не разбирам този вой за периодите на отчитане. Във Франция ни отчитат електромерите само веднъж годишно - през март и всичко си е ОК. Всеки си заявява месечни киловати, киото плаща на равни вноски всеки месец и при отчета се прави изравняване ако се налага.И енергетиката не се използва разни *** да правят политика от нея.
102
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбрах само това ПРИВИКВА. Да разбирам ли че шефовете на ЕРП-тата са подиченени на някакви неграмотници като Делянчо и Теменужка, които не са виждали електромер през живота си и са назначени на тези позиции, единствено защото много добре се кланят на Вожда.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако твърдо се държи на до 31 дни отчитане е логично да има 13 фактури в годинат! Смятайте бе хора!
100
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като привикат шефовете на ЕРП-тата какво ще стане?Ще им накривят шапката.Или само вдигат пушилка за пред народа.А всички знаем,че цената на тока ни е висока за стандарта на живота ни.Да се напънат и да редуцират разходите по трасето,че дяволите ще ги вземат тия 140 души от енергийната мафия в парламента,които със сигурност няма да си мръднат пръста за облекчаване разходите на хората за енергия.Не може пенсионер с 250 лв.пенсия да плаща 300 лв. за ток,само защото е принуден да се отоплява с ток
99
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се оставяйте да ви баламосват,че сметките се надписват.Истината е,че се манипулират електромерите.Около празниците ме нямаше няколко дни.Нямат достъп до имота ми,а електромера ми е вътре.Въпреки това,са отчели почти същите резултати,които и аз си записах преди да замина.Е,как става това?Вероятно с дистанционно отчитане,а е възможно и дистанционно манипулиране.Всеки знае колко потребява.И ако сметката ви този месец е по-голяма от тази за същия месец в предходната год.с 50%,значи има нещо гнило