Плевнелиев издаде указ за назначаване на Панов за шеф на ВКС

Панов заяви, че ще работи активно за продължаване на реформата в съдебната система
Обновена: 3 фев 2015 18:48 | 3 фев 2015 18:33, Елка Василева
48
Плевнелиев издаде указ за назначаване на Панов за шеф на ВКС
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.

Указът бе издаден след проведена от държавния глава среща с избрания от ВСС за председател на ВКС, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Още по темата

Лозан Панов беше избран за председател на ВКС след гласуване във Висшия съдебен съвет на 29 януари. На 2 февруари съдии и неправителствени организации призоваха президента Плевнелиев да проведе публични консултации, преди да издаде указа за назначаване на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Организациите изпратиха писмо до държавния глава, в което го призоваха да вземе лично отношение, преди да утвърди или не избора на новия съдебен шеф.

На днешната среща с държавния глава съдия Панов е заявил, че като ръководител на съда ще отстоява принципа за независимост на съдиите и е поел и ясен ангажимент да работи активно за продължаване на реформата в съдебната система, предвидена в приетата от Народното събрание стратегия.
 
От президентството посочват, че държавният глава и екипът му са проследили цялата процедура за избор на председател на ВКС.

„Неправителствени организации, магистрати и всички членове на ВСС имаха възможност да изразят становище, да поставят своите въпроси и да получат отговори. Кандидатурите бяха публично известни месеци преди ВСС да избере председател на ВКС. През този период всички заинтересовани можеха да изразят своята позиция“, се казва в съобщението.

Припомня се, че непосредствено преди избора президентът е призовал всеки, който има отношение по темата, да изложи своите аргументи „за“ и „против“ кандидатите, като до момента за нито един от двамата кандидати не бяха изнесени аргументи или факти, които да поставят под съмнение професионалните и моралните им качества.

„Изразени бяха критики единствено по отношение на самата процедура, но не и относно качествата на който и да е от двамата кандидати. Държавният глава е доказал, че в основата на неговите решения при назначенията във висши държавни органи стоят професионалните и нравствените качества на кандидатите, както и обществената оценка. Винаги, когато е имал аргументи, президентът се е противопоставял на безпринципни назначения“, се казва в съобщението.
 
Отбелязва се, че Конституцията на Република България предвижда споделена компетентност на президента и на ВСС при първо предложение за назначаване на председател на ВКС. „Тази споделена компетентност обаче не означава, че президентът може да изземе решаващата роля на ВСС и да откаже назначаването, без да има каквито и да било аргументи. Евентуален отказ на президента да назначи предложения кандидат трябва да бъде мотивиран с факти, поставящи под съмнение професионалните и моралните качества на кандидата или способността му да се справи с поста, за който е избран“, пише в съобщението.

Отбелязва се, че евентуален отказ на президента да подпише указ за назначаването ще върне процедурата за избор на председател на ВКС в началото. „Съгласно чл. 129, ал. 2 от Конституцията обаче, президентът е длъжен да назначи следващия предложен кандидат, който и да е той, без значение дали притежава или не необходимите професионални и морални качества“, пише в съобщението.
 
Отбелязва се, че изборът във ВСС се извършва от малък брой хора и организацията на който и да е начин на избиране на кандидата – електронно или с бюлетини, не би следвало да представлява някакъв проблем.

 Посочва се, че е можело изборът да бъде организиран с бюлетини, така че да се изключат „всякакви съмнения за независимостта на вота на всеки един от членовете на Съвета“. „Това би довело до много по-висок начален кредит на доверие към избрания кандидат и към съдебната система като цяло. Въпреки това държавният глава не смята за правилно да откаже назначение, като стъпва единствено на недоказани хипотези. В едно демократично общество възможността за изразяване на различни мнения при назначения на ключови постове е основополагащо, но също толкова важно е оспорването на определено решение да почива на убедителни доводи“, се казва в съобщението.
 
Президентът обръща внимание, че няма как едновременно да бъдат спазени принципите за тайната на вота и за публична аргументация от всеки член на ВСС за кого е гласувал, защото двата принципа взаимно се изключват. „Освен това е въпрос на конституционна уредба кое да бъде предпочетено – тайната на вота или публичната аргументация, за да се отговори в най-голяма степен на обществения интерес“, се посочва в съобщението.
 
В него се заявява, че подписвайки указа за назначение, президентът ще очаква от избрания председател на ВКС да отстоява принципа за независимост на съдиите и да работи активно за провеждане на съдебната реформа.
 
„Държавният глава призовава провеждането на съдебната реформа да се превърне в реален процес, а не да спре до приемането на поредната стратегия. Президентът счита, че съдебната реформа е ключова, като трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, трябва да работят активно, за да гарантират правата на гражданите и спазването на принципа на върховенството на закона“, се посочва в съобщението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
24
 
! Отговори
OT PARKINZITE преди 9 години
IZDADE UKAZ KUMANISTA I ZA POREDEN PAT SE OSRA . SERI , SERI DRUGARU PREZIDENT PO PARKINZITE NA EVROPA
13
3
 
27
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
ЕНИЧАРИ !
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изключете телевизора.
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са дрогираните протестъри, бе ? Що ги няма да се разхождат по жълтите павета ?
10
5
 
26
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Защо издаде указа , защо не отказа, защо издаде указа , защо не отказа , защо----- Ай сиктир бе ***.
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лигльото-Президент клекна и подписа указ за назначаване на човека на Мафията. Браво на КОЙ.Дебелян и Тиквун са много, много щастливи. Както и Цветанов и Кокинов.
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Редакцията спешно да наеме хора,които да хвалят президента.Колко е добър,как обича семейството си,как спортува и чете разнообразна литература и т. н. по добре познатия калъп.
7
0
 
31
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ПИТАМ ИМА ЛИ СТРАНА В СВЕТА В КОЯТО 25Г. СЕ ПРАВЯТ РЕФОРМИ *** КАКВО ЛИ НЕ.25Г СЕ КОВЪТ ЗАКОНИ . РЕЗУЛТАТ НУЛЕВ. ТОВА ПОКАЗВА ЧЕ СТРАНАТА СЕ УПРАВЛВА НЕПРАВИЛНИ ОТ НЕПРАВИЛНИТЕ ХОРА.ЧЕ НАСЕЛЕНИВЕТО КОЕТО ТЪРПИ ТОВА МЕКО КАЗАНО НЕ МИСЛЯТ С ГЛАВИТЕ СИ.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едва ли някой е очаквал Роско да не се втурне през глава да изпълни волята на Бойко и Делян!?
5
1
 
31
 
! Отговори
Друг изход няма ! преди 9 години
Длъжността "президент" е по скоро "прецидент". Конституцията се е подиграла с тази длъжност, както ние се подиграхме със себе си , като избрахме Пастирката за прецидент. Той нямаше изход, въпреки Прокопиев. Ако не го подпише ВСС отново предлага Панов и втория път няма на къде да ходи. За да не вдига гълъбите е подписал указа днес.
4
2
 
27
 
! Отговори
КОЙ преди 9 години
Панов е корумпиран като Пеевски но никой не протестира защото е марионетка на Борисов и Плевнелиев.
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ се обзаведоха с още едно корумпе съдия. Честито.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С една дума - Пионковец.
1
0
 
38
 
! Отговори
ГХахахаха преди 9 години
Реформата, на кое? Каква реформа, днеска оправдават хахахах министър с 20 000 евро подкуп в джоба (бил провокиран). Дано да не я продължи точно тая реформа ако може. Много ги провокират в тая държавичка ей всичко живо е провокирано да краде като за последно. Ще си останете 20 дерибея и *** тука, да ви видя тогава каква ще я втасате, сирийските *** ще ви изнесат на ръце. Продажни ***!!!