Реформата в съда - еволюция, не революция

Павлина Панова не вижда да има съществени недостатъци във ВКС
Обновена: 29 яну 2015 17:11 | 29 яну 2015 15:12, Веселина Йорданова
14
Реформата в съда - еволюция, не революция
Павлина Панова. Снимка: БТА

Реформата в съдебната система не трябва да се възприема като революция, а като еволюция. Това заяви пред членовете на ВСС Павлина Панова, която е кандидат за председател на ВКС. В момента тя е заместник-председател на съда.

Още по темата
Според нея ВКС няма съществени недостатъци нито във визията си пред обществото, нито в тълкувателната дейност.

Панова не се съгласи с опонента си Лозан Панов, че трябва да се прилагат "хирургически мерки". Няма почва да се говори за "гнили ябълки", продължи тя, цитирана от БТА.

В изказването си Павлина Панова засегна и проблема в Софийския градски съд със случайното разпределение на делата.

Създава се чувство за зависимости и за това как се разпределят дела на конкретни магистрати, дори за изчакване едно дело да се реши "правилно" от конкретен магистрат. Това не е чувство за независимост, посочи Панова.

Тя припомни, че е привърженик на идеята ВСС да бъде разделен на две колегии. Именно това бил модерен подход.

Павлина Панова обясни, че е мотивирана, за да участва в надпреварата за втори път не като резултат от гласуването на членовете на съвета първия път (тогава тя получи девет гласа), а като отзвук сред магистратите и подкрепата на съдиите.

Тя допълни, че участието й не е на инат, а от желание да се реализират практическите идеи за управление на ВКС.

Панова възрази на думите на опонента си Лозан Панов, който заяви, че ако пътят минава през разделението на хората, по-добре да не гласуват за него. Според нея така се дават грешни сигнали както към членовете на ВСС, така и към обществото.

ВКС не е разделен, дава позитивни сигнали към обществото и не е в имиджова криза, допълни тя. По думите й съдиите все повече имат желание да участват в управлението на съда и не им е безразлично кой ги ръководи.

Попитана какво мисли за начина на гласуване днес - с бюлетини или електронно - Панова заяви, че ВСС сам трябва да реши как да гласува и остави членовете сами да преценят.

Въпросите към Панова от страна на членове на ВСС стигнаха до там, че да отговаря за конкретни дела, тъй като е ръководител на наказателното отделение на ВКС. Едно от цитираните дела е това срещу съдията Петър Сантиров, бившия министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов.

Делото се е забавило малко повече от месец, тъй като съдията, който е докладчик, е писал тълкувателно решение. Панова получила уверение, че до края на седмицата ще има решение.

Тя се обяви за формат на ВСС, който да заседава на сесии. Очевидно БОРКОР не проявява активност. И това търпи критика в доклада на ЕК, посочи Панова.
 


14
Още по темата: ВССПавлина Панова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Цецо си забравил ушанката и е абсолютно невинен престъпник.
9
0
 
4
 
! Отговори
нов Владимир Костов преди 8 години
В България престъпният свят е стъпил вече и с двата си крака във висшите етажи на Изпълнителната, Съдебната и Законодателната власт. Овладяла управлението на цялата държава, Мафията има нужда и от съответните финансови оръдия за източване и ограбване на публичните средства. Необходимото приспиване на обществената реакция и ограбването и на следващите няколко поколения българи се осъществява с дива пропаганда, чрез овладените с безлимитни финанси медийни корпорации.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кай вярва че ще е има реформа в съда??? тия които говорят за това лъжат, няма как да случи без промяна в конституцията.:))
7
0
 
8
 
! Отговори
plamen70 преди 8 години
AIDE ZAPOCHNA SE PAK SHTE IMAME GNILA QBALKA SHTOM SAMATA TQ NE VIJDA PO DALECHE OT NOSA SI
6
0
 
3
 
! Отговори
plamen70 преди 8 години
AIDE ZAPOCHNA SE PAK SHTE IMAME GNILA QBALKA SHTOM SAMATA TQ NE VIJDA PO DALECHE OT NOSA SI
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За ЕВОЛЮЦИЯ ще може да се говори, ако кастрират всички съдии и прокурори.Понеже това е твърде крайна мярка, нека поне да ги уволнят всички и да назначат нови на тяхно място.Както искате го наречете това действие после.
4
0
 
10
 
! Отговори
Андерсен преди 8 години
Абе царят си е гол, ама тая не та не, по пижама бил! Всички висши съдебни институции са за разпускане и наново създавани - но вече наистина само,колкото и да е трудно, от честни магистрати.
3
0
 
5
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Еволюция разбира се, то там винаги нещата са се предавали по кръвно - венерически път - това си е чиста еволюция!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформата в съда - еволюция, не революция...Напротив, направо гилотина - няма нещо по-корумпирано от български съдия. 200 000 осъдени от "Топлофикация" без право на обжалване, нито един осъден бандит или крадлив минисдтър или депутат. Наркотрафиканти като Брендо, освободени при това с десетгодишни присъди!
1
0
 
13
 
! Отговори
Гнилите ябълки преди 8 години
В съдебната система са толова много , че едва ли ще може да се реформира . Трябват радикални промени от горе надолу !