Манолова с виц за санирането: Тръгва от Реформаторския блок

Критериите на програмата изключват малките общини, обвини БСП
Обновена: 20 фев 2015 14:01 | 20 фев 2015 13:14,
109
Манолова с виц за санирането: Тръгва от Реформаторския блок
Снимка: архив Булфото

Вицове и обвинения за "купуване" на избиратели за местните избори прозвучаха при разискванията в парламента по политиката на правителството за саниране на жилищни сгради, предаде БТА.

Питане по този повод е отправено от Мая Манолова и Дора Янкова от "БСП лява България" към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Още по темата
Манолова посочи, че жилищата ще се санират с пари назаем - 1 млрд. лева. "Не съм виждала беден човек, който да тегли заем, за да раздава пари", посочи тя. "Очевидно имате скрити цели, свързани с предстоящите местни избори", коментира Манолова.

По думите й критерият за 36 апартамента изключва от програмата почти изцяло малките общини. Затова от БСП настояват този критерий да отпадне като дискриминационен, както и принципът - първи по време, първи по право.

Манолова отбеляза, че "БСП лява България" ще следи как ще гласуват депутатите от Реформаторския блок /РБ/ и разказа виц за среща на премиера Бойко Борисов и министър Лиляна Павлова с граждани във връзка със санирането. "От кой блок ще започнем? Разбира се, от Реформаторския блок!", цитира края на вица Манолова.

"Ако за всяко ваше невярно, неточно или нахално твърдение внасяхте по 10 лева в деловодство на НС, нямаше да е нужно да теглим заеми, никакви", репликира я Костадин Марков от РБ. "С какво програмата ще купи избирателите", попита той. Марков отбеляза, че до изборите фасадата на сградите няма да светне, дотогава само някакви хора щели да "щъкат по етажите".

Снежана Дукова от ГЕРБ призова министрите от кабинета с думите: "Уважаеми господа министри, кучетата си лаят, керванът върви, а нашият тича. Работете и правете това, което правите, защото българският народ го очаква от вас."

"Сигурно има и отделни народни представители, които също трябва да се санират", коментира Рамадан Аталай /ДПС/. Той също постави въпроса защо е въведен критерият за 36 апартамента. Аталай предупреди министърът на рагионалното развитие, че е напът да опорочи една добра програма.

От "БСП лява България" са депозирали свое проекторешение по питането. Социалистите настояват в парламента да бъде внесена и обсъдена националната програма за саниране на жилища. От левицата искат да бъдат променени някои от критериите за участие в санирането, както и да има граждански контрол върху санирането.

Управляващите също са внесли проекторешение във връзка със санирането. В него се предлага Народното събрание да подкрепи Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и цялостната й реализация, приета от Министерския съвет. Правителството ежегодно до 30 април да предоставя доклад на НС по изпълнението на програмата, предвижда още проекторешението.

Предлага се също МС съгласувано с НСОРБ да внесе промяна в Закона за местните данъци и такси, изключваща прилагането на данъчно облекчение спрямо обновените с публични средства жилищни сгради.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз живея в панелка. Панелен блок не само не пада, а не може да се събори лесно.Това е просто кражда на едни пари.Жилищата са в добро състояние, който си ги е поддържал.В София в центъра падат стари сгради и убиват хората
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАмио не е лошо.Едни квартални пияници до нас безработни, могат да вземат кредит от банкада направят банкет и да ни почерпят.Всички ще сме доволни и радостни.Кое е лошото да има щастие.Един въпрос.Как безработните пияници ще върнат парите на банката?
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма розова патица !
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
400 лева на човекно не това е работатадържавата върви към поробване ако вземат заеми
30
7
 
5
 
! Отговори
Гладно Греберче преди 9 години
Вижте какво, няма как данъкоплатците да контролират санирането, Баце е тънкообиден, ще се сърди пак ще хвърли оставка!
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Така че ако разделиш 1млрд лева на 2.5млн работещи, виж колко пари ще вземат от всеки един работещ, за да го има това саниране."Никой ли не може да направи горните сметки?
28
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санирането на ограничен брой жилища ще стане с кредит от банка.Парите ги дължат сдружението.В договора пише държавата ще възтанови парите.Държавата няма пари и взема кредити и няма да възтанови парите.Хората ще останат със задължения към банката.Държавата върви към фалит тип Виденов и нов цикъл след икономическия ръст на мизерия и минймални доходи
27
1
 
8
 
! Отговори
До Братоев преди 9 години
"Според мен трябва да се направи сайт, в който да има информация за всяка една сграда, санирана с държавни пари. Всеки трябва да може да провери адреса на санираните сгради и съответно колко пари са отишли за материали и колко за труд. Накрая да се направи комисия, която да направи проверка дали изразходваните пари отговарят на реалността."Това е решението! Всеки български гражданин трябва да може да провери къде е изхарчен всеки един държавен лев.
26
7
 
13
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
Щом ГЕРБ викаш са "първа политическа сила" защо се опитаха да фалшифирират вота с Костинброските бюлетини пред 2013 г?
25
6
 
2
 
! Отговори
Ауу преди 9 години
До РеалистТи си бил голям разбирач бе?! Браво! Да не те стяга нещо пионерската връзка? Ха ха, по-добре мълчи, че се излагаш!
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 26Точно казано!Точно това питах дежурните червени гербери (нали никой няма илюзии, че това е също крадлив отбор на Партията майка БКП?).
23
2
 
5
 
! Отговори
До Всички преди 9 години
"Така че ако разделиш 1млрд лева на 2.5млн работещи, виж колко пари ще вземат от всеки един работещ, за да го има това саниране."Някой може ли да го сметне това и да напише резултата, че аз не знам как да го сметна.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санирането е с кредит от банка.Кредита ще го връща държавата през следващите години, ако средствата се заложат в бюджета.Ако не се гласуват в бюджета, всички собственици с надеждата за безплатно ще си платят санирането на тройни цени.Ако някой има късмет държавата да даде парите, тя ще ги вземе от всички вас с данъци в бюджета.Нещо неясно?С кредит, пълни се гушата на банка,консултанстски фирми, кметове с рушвети да имат за изборите,а народа живее с надежда.
21
5
 
3
 
! Отговори
7 преди 9 години
До мая мамуловаИ за тебе май ще има 30 сребърника от 16-те милиарда?
20
1
 
10
 
! Отговори
До Братоев преди 9 години
"Всеки трябва да може да провери адреса на санираните сгради и съответно колко пари са отишли за материали и колко за труд. Накрая да се направи комисия, която да направи проверка дали изразходваните пари отговарят на реалността."Също така ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има информация коя фирма колко пари е прибрала от санирането. Искаме ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ, стига вече сте източвали държавни пари пред предлог, че вършат нещо. Да не се окаже накрая, че 1млрд лв са отишли за санирането на 100 сгради.
19
3
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Лилито Павлова не каза нито веднъж, че ще е безплатно санирането, а, че се подрабирало.....
18
6
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Санирането се прави с простата цел ГЕРБ да открадне едни пари. Примерно, ако реално нещо си по санирането струва 1000 лева, ГЕРБ ще направят така, че на техните фирми да се платят примерно 10000 лева. Отделно хората дето уж безплатно ги санират, ще трябва да се изръсят яко след санирането от ГЕРБ. Най-малкото ще трябва да се приведат апартаментите в нормален вид, но много вероятно е да се наложи подмяна на всичко това, което фирмите на ГЕРБ сложат в жилищата - дограми, тръби, изолоации, ...
17
10
 
6
 
! Отговори
до 7-ми преди 9 години
До АнонименДа, те ГЕРБ затова са първи на изборите от 10 години, защото "никой вече не им вярва"!Ха ха ха! Щом казваш...!?
16
6
 
9
 
! Отговори
До инженер-пенсионер преди 9 години
"Санирането е безплатно и който иска го приема и това е"Санирането е безплатно, но откъде си мислиш, че идват онези 1млрд лева, които ще бъдат похарчени? Да, позна - от моите и твоите данъци :) Така че ако разделиш 1млрд лева на 2.5млн работещи, виж колко пари ще вземат от всеки един работещ, за да го има това саниране.
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
16 милиардна герберски заем за саниране и натовки танкове у нас и бази ...Машалла матриалчетоооо.....