Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев

Поискал е да напусне всички постове в ГЕРБ заради скандала с ВМА
Обновена: 23 фев 2015 15:54 | 23 фев 2015 15:53, Камелия Цветанова
253
Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов е поискал председателят на здравната комисия в НС ген. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ. Министър-председателят е свалил цялата политическа подкрепа от него, съобщи bTV, като се позова на източник от Министерски съвет, пожелал анонимност.

Тонев е депутат от ГЕРБ. След като дълги години управлява Военномедицинска академия, бе назначен и за зам.-кмет на Столична община по здравеопазването.

Реакцията на Борисов идва, след като одит на Министерството на отбраната във ВМА откри, че докато Тонев е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

В същото време от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Изпълнителната комисия на партията е изслушала по негова молба ген. Стоян Тонев.

Той е информирал членовете на комисията, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки.

В писмата си до прокуратурата и Сметната палата ген. Тонев настоява проверките да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА от периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

„Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата, информира пресцентърът на ГЕРБ.

От репортаж на bTV, който се позова на вътрешен одит, направен във ВМА от Министерството на отбраната, стана ясно, че ВМА губи милиони заради договор с частната фирма „Дерма Прим”, сключен през 2004 г., за медицински услуги. Тогава началник на Военномедицинска академия е генерал Стоян Тонев.

Вътрешният одит показва, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 милиона лева, а разходите са за повече от 12 милиона лева.

Вътрешните одитори на МО са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.

Според  настоящия шеф на ВМА ген. Николай Петров може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма Прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.

С допускането на възможността за съвместяване на дейността на Клиниката по дерматология и „Дерма Прим” ООД са създадени условия на частната фирма за свободен достъп и ползване на цялата медицинска апаратура и всички ресурси на Клиниката, без основание.

Наличните отчети не съдържат достоверна информация за размера на разходите, извършени от „Дерма Прим” при ползването на медицинската апаратура, а само брой на обслужени пациенти от частната практика.

Съдържащата се в отчетите информация не е обвързана с никакви форми на контрол от страна на ВМА, констатират от министерството на отбраната.

Всъщност началник на клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина, а тя притежава 84% от „Дерма Прим” - фирмата, чиито разходи, според министерството на отбраната, са отчетени като разходи на клиниката, която тя ръководи във Военна болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
новия началник николай петров да даде обяснение къде работи бившата му жена и има ли договори тази фирма с BMA и по специално с реанимацията управлявана от него по това време. I дъщеря му руслана назначена от заместника му в министерството без да може да си напише името правилно. Тонев даде власт на всички началници на клиниките, и те си направиха сами схемите.Повечето се отказаха крадци и мошеници включително Николай Петров!
150
0
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 9 години
То милиони честни, просветени, учени хора снеха доверието си от мафиота Бойко Методиев Борисов, ама той още опъва бесилката на врата народен
149
0
 
3
 
! Отговори
Я преди 9 години
Не ми се вярва ББ да не е знаел за далаверите на този "генерал". И кога най-сетне службите в държавата ще свършат някаква работа? Чакат все някой репортаж да им покаже злоупотреби. Сега ще започнат няколко години да търсят доказателства, ще проточат нещата дотогава, докато стане ясно, че виновните са умрели и дело не може да има, понеже са минали 20 години в мотаене. А генералът вече си е уредил близките с имоти и пари, докато полиция и прокуратура дремят както обикновено.
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква стана тя, партията дошла да ни спасява от крадците най-крадливата. Ген. Тонев е канарче в сравнение с БиБитко, Плювналиев, Цецо Ушето, Станишката, Р.Овч., Фандъковица, Царчето, Сокола-хидроинженер, Нежната Фидоска, Дилянчо Мамин, Ицко Бисеров, Местан Екзактни и стотици още чиито кражби са милиарди. Ето защо ще гласувам винаги за ГЕРБ ако......ми заделят и за мен от папото.
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във всички болници има частни клиники или мед. центрове , които ползват апаратура и консумативи.И естествено те нямат печалба и не плащат на болниците.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма чисти в тази държава, където пипнеш, все гнило. А аз мислех, че този човек е читав. Оказа се, че не е. Браво на Борисов! Това поведение заслужава адмирации. Дано да ги изчисти един по един. Пък това че Пешо и Стоян го плюят, означава , че е на прав път. Те комунистите така действат- винаги са нападателни, говорят бързо, прекъсват събеседника си, не слушат какъв е въпроса, а си говорят това, което са намислили. Случайно да познахте Мая картечерката?
145
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали Тонев не е баща на манекенчето Ники Илиев?
144
0
 
4
 
! Отговори
николай младенов преди 9 години
новия началник николай петров да даде обяснение къде работи бившата му жена и има ли договори тази фирма с BMA и по специално с реанимацията управлявана от него по това време.I дъщеря му руслана назначена от заместника му в министерството без да може да си напише името правилно. Тонев даде власт на всички началници на клиниките, и те си направиха сами схемите.Повечето се отказаха крадци и мошеници включително Николай Петров!
143
4
 
7
 
! Отговори
ПЕШО преди 9 години
НАЙ ДОБРЕ Е БОРИСОВ ДА СИ СВАЛИ САМ ПОЛИТИЧЕСКОТО ДОВЕРИЕ И ДА БЯГА НАДАЛЕЧ !ЗАЩОТО РАЗНИТЕ ГЕНЕРАЛЧЕТА И ПСИХОЛОЗИ ,ДЕТО ПОСТОЯННО ГО БУТАТ НА ПОСТОВЕ ,ДЕТО НЕ СА ЗА НЕГО ,НЯМА ДА ГО НАПРАВЯТ ! ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ТАКЪВ БЕЗХАБЕРНИК !
142
0
 
7
 
! Отговори
пепо преди 9 години
В болницата на Етрополе схемата е по-различна.Общинският съветник от ГЕРБ д-р Герчев стърже изкуствените стави в гаража на къщата си.Пациентите се насочват натам за да си купят ставите.Имаше и репортаж на БНТ1 за случая.Други от ставите се продават директно на болницата и тя ги заплаща.След това самия д-р Герчев оперира пациентите и им поставя ставите.Кой оцелее, кой не, важното е парата да се взема.Милиони левове се плащат по тази далавера.Д-р Герчев е от групата на Фаса в общината.
141
0
 
8
 
! Отговори
Маги преди 9 години
А сега Великият Премиер да види какви ги върши Кирил Добрев депутат от ГЕРБ болница Берое в Ст. Загора.
140
0
 
5
 
! Отговори
toni преди 9 години
ne see vnesal v kasata na gerb
139
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V LISTATA NA KOMUNISTI4ESKITE OTREPKI OT GERB CENATA E NAI VISOKA ZA DA STANE6 DUPETATIN . TREBVAT ZDRAVI PARI , NO POLU4AVA6 DUPETATSKI IMUNITET PONE ZA 100 GODINI NAPRED . ABE SERSEM4ETA KOMENTIRA6TI NALI MIRO MAR6ATA MU GO KAZA V KENEFA NA BOKO TIKVATA ----- TI SI GO IZBRA - ZA SOM LI STAVA6E VAPROS ILI ZA CACA NIKOI NE RAZBRA
138
0
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
mnogo malko hora shte znaiat,4 vsi4ko tragna ot kakto vav BMA operiraha sestrata na boiko vav nevrohirurgiata to4no po vremeto na Tonev,isled kato vsi4ko priklu4i boiko go pokani v gerb, isled pensioniraneto naredi na lubovnizata si da go nzn4i v obshtinata,stava vapros za fandakoviza,,asled izborite sled kato gerb spe4eli tonev stana deputat,a za aferata s kadurina odavna se govoreshe mejdu personala na BMA.taka4e boiko go osinovi boiko go razsinoviava , zashtoto sega sestra mu e dobre
137
3
 
31
 
! Отговори
лицемерието бб преди 9 години
А кога ще свали доверието от цц иф фз и много други ***. Но нека даде пример и го свали от себе си и се гръмне публично
136
0
 
43
 
! Отговори
ВОЕНЕН ЛЕКАР преди 9 години
НЕКА ДА ГО ПРОВЕРЯТ ОТ 2004г.ЕДНА ФИРМА ХРАНЕШЕ ВСИЧКИ ВОЕННИ БОЛНИЦИ.В СЛИВЕН ХЛЯБА ГО КАРАХА ОТ СОФИЯ
135
0
 
50
 
! Отговори
Ами сега ... преди 9 години
Частна фирма, начело с професор-дерматолог си е организирала целия бизнес на 12-ти етаж на ВМА за сметка на бюджета на болницата. Това се знае от маса народ от поне 4-5 години, но никой не обръщаше внимание. Сега излиза наяве ... ами да видим дали ще има някаква справедливост за доказано отклонени средства в полза на частна фирма ... което май си е чиста кражба.
134
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бате Бойко ще Управи БЪЛГАРИЯ.
133
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
г-н бОРИСОВ, ВСЕ ТАЯ ...политическо доверие - прах в очите
132
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А като г-н Борисов свали доверието, какво следва , Тонвв са има париците, ще си и депутатства и ще си ползва благинките народни. Не го ли знаеше г-н Борисов ще са птица и Тонев та го направи и депутат? Къде му са органите и полиция и ДАНС и какво ли не още?