Пенсиите сега мизерни, без реформа - още повече

Младите да не лежат и да се оплакват от ниски заплати, призова Калфин
21 май 2015 09:15, Бойчо Попов
98
Пенсиите сега мизерни, без реформа - още повече
Снимка: Булфото, архив

Промените по отношение на условията за пенсиониране ще стабилизират в следващите години трайно пенсионната реформа и ще повишат доходите от пенсиите. А това ще даде увереност на хората, които вече ще знаят кога и как ще се пенсионират, заяви вицеперемиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНТ.

Още по темата

"Това решение ще стабилизира в дългосрочен план пенсионната система и ще вдъхне увереност в хората. Стабилизираме показателите за следващите минимум 20 години. Няма как да има съгласие, без да има отстъпки от всички страни. За някои неща отстъпихме ние, за други работодателите, а за трети - синдикатите", заяви Калфин. Същевременно той настоява да се търсят и още варианти за увеличаване на приходите в НОИ.

Вицепремиерът заяви още, че не е сигурен дали ще има нужната парламентарна подкрепа в момента.

"Аз започвам срещи с всички парламентарни групи, за да им обясня и да ги убедя, че тези мерки са необходими. Разговорите ще бъдат трудни. Има много популизъм и настоявания за замразяване на възрастта за пенсиониране. Това е невъзможно да стане. Готов съм да споря със всеки и то с реални цифри и числа. Ако не предприемем тази мярка сега, след години ще плащаме още по-мизерни пенсии. Аз съм доволен, че постигнахме споразумение със социалните партньори", добави вицепремиерът. Според него обаче съгласието със социалните партньори е много силен знак.

По отношение на измамите с инвалидни пенсии вицепремиерът заяви, че "трябва да направим една система, която да не позволява злоупотреба. Трябва да се поучим от европейските практики и да взимаме пример от там. Точно поради тази причина въвеждаме и втора комисия, която да дава оценка за инвалидност“.

По думите му в момента се обсъждало въвеждането на социално-медицинска експертиза след медицинската, която ще проверява всеки случай и ще решава дали даден инвалид може да работи в друга сфера на икономиката. Целта е не да се решава на колко процента е увреден даден човек, а какво може да работи, заяви още социалният министър.

"Това, което правим с промените е, че пенсиите вече ще се изчисляват по нов начин. Най-ощетени ще останат тези, които са се пенсионирали преди 2000 година и държавата трябва да се намеси, за да подкрепи тези хора. Пенсионната система е на нас всички. Аз съм готов да разговарям с всеки, който има някакви идеи по темата. С изказвания от рода на: „Спрете заплатите на министрите, спрете заплатите на депутатите“, няма да увеличим пенсиите. Това е популизъм", добави той.

Според Калфин проблемът с младите хора в социалната сфера се състои основно в липсата на стаж.

"Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква, че всичко е нископлатено. Има смисъл от Бюрата по труда. Тяхната цел да е работят активно и с безработните, и с работодателите. Позитивният ефект ще се види в пенсионната система, когато влязат в сила всички мерки, които приехме", уточни министърът.

Припомняме, че вчера правителството и представителите на работодателските и синдикални организации постигнаха съгласие за промените, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

Промените имат за цел да намалят дефицита в Националния осигурителен институт, а размерът на пенсиите постепенно да нараства чрез увеличаване на възрастта и на размера на осигуровката. Очаква се в НОИ да влязат  допълнителни приходи от 1-1,5 млрд. лева след 10-12 години.

Предвижда се възрастта за пенсиониране да стане 65 години. Синдикатите, работодателите и властта се споразумяха възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години за втората категория труд.

Осигуровките ще бъдат повишени с 1% от 2017 г., а през 2018 г. с още 1%, но тази част ще влиза във фонд „Пенсии“ на НОИ.

Социалните партньори са се споразумели с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж да се гарантира минимално увеличение на пенсиите с 40%. От 2019 г. ще отпадне правилото на "трите най-добри години", които кандидат пенсионерът посочва от стажа си, натрупан преди 1997 г.

Още по темата за пенсионирането четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най-лесната работа е да си Калфин
65
0
 
2
 
! Отговори
eformi преди 8 години
minister na mizeriata - novata reforma.
64
0
 
1
 
! Отговори
Ткзс+апк преди 8 години
Министъра на земеделието договори българия да изнася неограничено земеделска продукция за азия и всичл бивши съв. Републики е това като се случи ша са опрабим
63
0
 
8
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Да няма пенсионери.... това Ви е скапаната реформа....
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦЕЛТА ВИ Е ДА НЯМА ПЕНСИОНЕРИ В СТРАНАТА,ТОЕСТ ДА *** ПРЕДИ ДА ИЗЛЯЗАТ В ПЕНСИЯ
61
1
 
12
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Калфин, защо не се откажеш от твоята евродепутатска пенсия и не разчиташ да вземеш такава от България? Но реална, от времето, когато си работел реално, а не си бил министър или депутат.Да те видим каква пенсия ще получиш и как ще живееш с нея
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A praviloto tri v edno 6te otpadne li ?
59
1
 
13
 
! Отговори
Iskren преди 8 години
Какви реформи, какви глупости..докато не се реши проблема с демографската криза, докато държавата не спре да пречи на средния и малък бизнес, докато не се подобри икономиката, няма как да се вдигнат пенсиите...всичко останало е измишльотини, мажат и "лекуват" симптомите, не и причините...нагли, крадливи ***, съсипаха живота на хората, които построиха България и сега на старини живеят като скотове...
58
2
 
20
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Най- добрата реформа, която може да направите е да подадете оставка
57
0
 
4
 
! Отговори
kiril filosoph преди 8 години
namaliavai nadolu kalfin :-) pravi gi po- mizerni i po-atraktivni za bg turisti i investitori v rbg.:-)
56
1
 
26
 
! Отговори
Пълна трагедия преди 8 години
Мошенници !!!
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне предупреждавате народа какво ще се случи след време въобще в мизерната вече бг.така че народа да взема мерки .
54
1
 
23
 
! Отговори
naco преди 8 години
А,какаво да правят младите г-н Калфин,да РАБОТЯТ от рано сутрин до късно вечер, безплатно с ФАЛШИВИ "договори" и да хвалят "работодателите" си? Така ли?!
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Увеличение и на пенсии и на заплати ще има, когато се въведе задължително почасово заплащане, както е в нормалните държави. Когато частните фирми излезнат от сивата икономика и започнат да си плащат реалните данъци върху доходите,защото няма частна фирма в България, която да не е с две каси.
52
1
 
20
 
! Отговори
tonygl преди 8 години
Г-н Калфин всущност не е необходимо да правите реформа в пенсионната система, не лекувайте симптомите а причината !!!Първо: оправете образованиетоВторо: дисциплинирайте работодателите - позволяват си пълни издевателства.Трето: направете така, че срещу данъците си да получаваме нещо иначе всички ще се осигуряват на минимума към момента 90% от работещите а в действителност заплатите са 2-5 пъти по високи от това. Четвърто: повишете раждаемостта на българите (а не на братятата)
51
4
 
16
 
! Отговори
ист преди 8 години
Преди няколко години парламента прие антибългарски закон, според който не може да уволниш пенсионер без негово съгласие. Стари пръдлювци получават пенсии и заплати за немощтата си работа, а младите, учени и можещити са на улицата. Това е големият проблем другарю Калфин. И там трябва да е реформата -пенсионер да си гледа старините въпреки че е верен другар, а младите да движат икономиката напред.Отмяна на старият закон.
50
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Тази така наречена "реформа", цели не увеличаване на пенсиите, а намаляване на пенсионерите. Няма как да се увеличат пенсии, при условие, че работещите вземат минимални заплати. До кога другаря Калфин ще говори само за държавния сектор, защо не погледне как стоят нещата в частните фирми, където всички работят за минимална заплата? Където не се спазва нито един закон от КТ, не се плаща извънреден труд, не се плаща нощен труд, не се плаща прослужено време.
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уча 6г. финанси, преди бакалавър отидох да работя в банка, 800лв заплата, като завърших и магистър, големи обещания ама нищо, започнах в инвестиционен посредник, заплата 1800лв, но реално взимам 1200лв, за тия 600 удръжки какво получавам?, намусени и некомпетентни лелки в която и да е администрация, никакъв ред в държавата, защото полицията нищо не върши ит.н. Сега съм в Лондон на 80к. паунда год. чисти а за одръжките получавам ред и нормално държане, както и висока пенсия, та ще ме търсат ама
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо на държавните чиновници пари реални не се превеждат към НОИ и НЗОК,а само при пенсиониране или плащане на лечение,вече извършено?На ведомости всичко е ок,но кеш няма.Защо държавата не им ги дава към заплатите и всеки чиновник да си внася,да видим тогава дали ще има дупки в НОИ и НЗОК?!
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ще връща евро заемите 30 години -от гърба на народа нали?