Референдумът ще спре ДПС? Ще останете излъгани!

Партията на Местан против допитване за изборните правила
Обновена: 4 юни 2015 14:05 | 4 юни 2015 12:42,
158
Референдумът ще спре ДПС? Ще останете излъгани!
Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан не подкрепи искането на президента за провеждане на изборен референдум. Той предупреди, че допитването понякога води до установяването на недемократични практики. Местан предупреди и тези, които смятат, че с въвеждането на задължителен вот ще спрат ДПС ще останат излъгани.

Вчера президентът внесе отново в парламента искането си за провеждане на изборен референдум. Държавният глава продължава да настоява за допитване за въвеждане на задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване.

Още по темата

"В основата на идеята за задължително гласуване е абсолютно измамната теза,ч е гласовете за ДПС са константа и в този смисъл представителството на ДПС в парламента е фунцкия на променливата, а променливата е активността", каза Местан. Той обаче призова да се проследи кривата на вота за ДПС - от 279 000 през 1994-та година до 600 000 гласа до 2009-та година.

Лидерът на ДПС се усъмни, че една от причините държавният глава да поиска референдум за задължителния вот е именно ограничаване на ДПС. "Ако това е мотивът, не искам да си представям, че държавният глава внася предложението заради този мракобесен напън. Ще останете излъгани", каза Местан.

Той защити и тезата, че понякога демократичната процедура води до установяване на недемократични практики.

"Чрез пряко допитване до народа са се установявали и тоталитарни решения, приемали са се и тоталитарни конституции, под предлог "народът казва, ние решаваме" са се реализирали недемократични идеи", каза още лидерът на ДПС.

Той изрази притеснение и че много често референдумите следват конюнктурата на доминиращите настроения в обществото. "Не винаги емоцията на деня е в съответствие със стратегическите цели на държавата", каза Местан. Той изрази съмнение, че ако за влизането ни в ЕС и НАТО е имало допитване, то резултатът едва ли е щял да бъде положителен.

Освен това според лидера на ДПС няма кой да носи отговорност за резултата от референдума. "Народът не може да носи отговорност, референдумът е отговорност на тези, които са го инициирали", каза Местан. Той прогнозира, че и по трите въпроса в допитването, отговорът ще е "да". "Резултатът ще е положтелен, но не смятаме, че ще е правилен", каза още лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
14
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Дааа, задължителното гласуване ще изкара наяве гласовете на много позаспали българи, на които Местанчо не плаща. И това го тревожи, защото не можеш да купиш толкова хора, че да балансираш тези задължителни гласове. Не само че струва много, ами и става опасно да се разкрие. Иначе защо Местанчо е против и говори за величини, константи и променливи :) Щото май се променя влиянието на ДПС? Затова и Местанчо не иска и съдебна реформа, еле пък в неговата прокуратура :)) Може да му запарят пантофките
44
2
 
19
 
! Отговори
andrs преди 8 години
ясно, щом реват срещу идеята, значи е най-доброто нещо за държавата !
43
3
 
9
 
! Отговори
info. преди 8 години
До Анонимен 50В България дупетати и техните партии не се избират от народа,всичко е един параван.Властта определя коя партия да бъде и коя- НЕ.Давам пример от последните избори!При малко над 40% активност от къде ги изкараха близо 5млн. гласували???Не се заблуждавайте че като гласувате ще промените нещо.В момента за да прикрият тази далаверка искат да приемат задължително гласуване.По никакъв начин не се лъжете да гласувате,за какво и да било,това е 100% измама!
42
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От какво те е страх ако има референдум? Кой а ко не народа трябва да реши. ДПС така или иначе е криминална организация която работи против България и в която за съжаление има много българи които работят там. Като започнеш от оная *** мазна Пеевски. България се е обърнала на една пародия. Докога ще се позволява на тези престъпници да са там. Защо не се забрани тази партия един път за винаги
41
4
 
5
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до.64що се изказвате на други езици с латински букви?!?
40
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местане, а демократично ли е да купуваш гласове и да настройваш малцинствата срещу българите!?
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се въведе и разчитането на биометричните данни от паспорта при гласуване всички *** гласуват по два пъти веднъж с турското си име и още веднъж с българското. Много са пострадали от възродителния процес,който така обичат да размахват, но до ден днешен го използват и гласуват двойно затова ДПС има толкова гласове. Да се въведе електронно дистанционно гласуване няма да е никакъв проблем но на ДПС не им изнася, точно защото българите в чужбина ще гласуват и техния % ще е твърде малък.
38
1
 
18
 
! Отговори
info. преди 8 години
До Анонимен 44 тиБили уточнил какво е български турчин?И защо българите в Америка не са български американци,в Англия български англичани .
37
1
 
5
 
! Отговори
do 61 преди 8 години
На езика на ДПС-то, как какъв ?!
36
1
 
3
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до.ARDAтва на къв език е ве пич?!?
35
3
 
27
 
! Отговори
Не така! преди 8 години
Задължителното гласуване няма да помогне! Причината е в контрола и наказанията ако не гласуваш. Пример: и в момента е задължително да ходим на годишен медицински преглед, но колко хора ходят?Ето какво е нужно:1. Мажоритарен вот2. Възможност за електронно гласуване3. Образователен ценз (не може хора без грам култура и образование да определят кой да управлява държавата)4. Истински контрол и санкции срещу купуването на гласове, и срещу всякакви други изборни нарушения!Късмет!
34
2
 
12
 
! Отговори
до 57 преди 8 години
Като те гледам как пишеш на Български език, не се учудвам, че си за ДПС.
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До намръщенИ повече от 2 пъти по 500 хиляди българи - в ЕС и САЩ, __________________________нали се сещаш че от тия 2х500 хил, 1/3 са роми, отделно мога да ти кажа че 2/3 от българите в САЩ пак няма да гласуват, щото никой от тях няма да жертва 2 работни дни за български електронен подпис
32
15
 
6
 
! Отговори
аз преди 8 години
МЕН ПЪК НЕ МИ ПУКА КОЙ УПРАВЛЯВА В БЪЛГАРИЯ ВАЖНОТО Е В КЪРДЖАЛИ ДА Е ДПС, А В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОПРАВЯТ МУХААААААХАХАХАА
31
1
 
7
 
! Отговори
намръщен преди 8 години
До АнонименИ повече от 2 пъти по 500 хиляди българи - в ЕС и САЩ. Ами ако те решат да гласуват?
30
3
 
12
 
! Отговори
КАКА преди 8 години
До АнонименАбсолютно не е мит това че са 2 млн. виж последното преброяване и към тях добави 480 000 български граждани живеещи в турция. Само ние се успокояваме че е мит. Знаеш ли колко градове има вече в които не се чува българска реч. Аз съм от пловдив и като изляза на главната виждам как всеки втори говори на турски
29
2
 
14
 
! Отговори
Nasko преди 8 години
Прав е човека, реферекдум с 3-4 милиона гласа не е демократично, друго си е да се съберат той, Доганчо и Прасчо и да вземат ршение. Ето, това се казва демокрация.
28
1
 
7
 
! Отговори
miro преди 8 години
До Анонимен 44"Само в Турция живеят около 500 хил. български турци с българско гражданство и справо на глас в България, обикновенно от тях на избори гласуват около 1/3 на останалите не им се занимава, е сега ако се въведат тия глупости, можеш да си сигурен че по 450 хиляди гласа от Турция ше идват за ДПС по електронен път" ами за това се решава хората зад граница да не могат да гласуват!
27
0
 
2
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Дали ще го спре? Не, но ще покаже още една част от сребролюбивото ви лице.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
началото на края на дпс. :)