Българите оцениха: Мандатът ми бе най-спокойният, предсказуем

Сакскобургготски пред CNN: При мен нямаше партийна дискриминация
Обновена: 27 юли 2015 07:03 | 26 юли 2015 21:06, Красимир Ангелов
145
Българите оцениха: Мандатът ми бе най-спокойният, предсказуем
Снимка: Булфото

"Смятам, че направих много, за да поставя и върна България на картата на света. По различни начини - и заради това, че бях премиер, което бе малко необикновено. Това предизвика интереса на хората и политиците към България“, обяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за CNN.

"След това с опита ми от частния сектор и с връзките ми в толкова много европейските кралски дворове, успяхме да отворим много врати и след преговори да постигнем - първо НАТО, и второ - ЕС. Второто бе голямата ни цел", посочи още бившият монарх и допълни: "Опитах се, защото това е моят личен мироглед и разбиране, да не търся отмъщение".

На въпрос как ще оцени своето управление, Симеон Сакскобургготски посочи, че днес българите признават, че неговият 4-годишен мандат е бил най-спокойният и предсказуемият, като през него е нямало партийна дискриминация и партизанстване.

В интервюто бившият монарх и премиер признава, че не е вярвал, че един ден ще се завърне в България и децата му ще видят неговата родина. Запитан за смъртта на баща си – Борис III, Симеон Сакскобургготски посочи, че иска да разбере истината за кончината на своя родител.

"Сред края на войната, всъщност от 1973 г. нататък, 30 години след смъртта му, започнах да разглеждам различни документи от различни страни. И така не намерих данни за нещо нередно. Единственият архив, до който нямахме пълен достъп, е този в Москва. Татко обаче не е имал болно сърце, но наистина е бил под стрес. И това може да доведе до инфаркт. Но не трябва да забравяме неговата агония. Тази седмица, която бе болен. Тя показва, че може да има нещо повече от един обикновен инфаркт", споделя последният български монарх.

Попитан дали би поискал от президента на Русия Владимир Путин достъп до руските архиви, за да види какво пише в тях за смъртта на Борис III, Симеон отговори: "Това не ми е приоритет в момента, защото има други други неща. Но като син, но само заради това, искам да разбера истината", посочи още Симеон Сакскобургготски.

Цялото интервю на бившият български премиер пред CNN може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
шопендар преди 5 години
да,Българите те оцениха,това се вижда и в коментарите ,нито една добра дума за цялостното ти творчество.поредният политически провал,и разочарование за Народа,който тъкмо излизаше от синьочервената мъгла.
65
0
 
0
 
! Отговори
много преди 8 години
ограничени хора имат достап до интернет вече, което по своему е демократичен и технологичен напредък, иронията е че с технологиите и демокрацията, простотията вече се парадира на глобално ниво с лекота ;)
64
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Симеон е прав, че неговият мандат внесе успокоение в политическата обстановка. Отслабна двуполюсната схема за оценяване на събитията. Дотогава половината от избирателиет оценяваха всичко, което правеше БСП като лошо. а това, което правеше СДС - като добро, без изобщо да се замислят за какво става дума. Другата половина разсъждаваха точно обратното. Симеон и НДСВ ги накараха да се замислят, и да стигнат до прозрението, че мафията е многоцветна, и че почтени хора може да има във всяка партия.
63
3
 
4
 
! Отговори
бобо преди 8 години
безстрамник
62
3
 
5
 
! Отговори
коко преди 8 години
За мен този човек няма морал и себеуважение!Недопустимо е да отидеш на конгреса на ***-комунисти ,гадовете убили чичо му принц Кирил ,извадили от гроба и унищожили баща му НВ Борис Трети!Омърси се завинаги!!!!!!!!
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слабо-интелигентен, но успя с личните си намерения.НО КОЛКОТО Е ДА Е НЕВЕРОЯТНО БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ Е ЦАРСТВО той не е абдикирал.Излиза, че цар е управлявал република заедно с комунисти. П А Р А Д О К С !
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АБЕ НЯКОЙ ДА СИ СПОМНЯ ЧЕ СМЕ ИЗЧЕЗВАЛИ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА? ЧЕ ТОЯ ТВЪРДИ ЧЕ НИ Е ПОСТАВИЛ НА КАРТАТА НА КАРТАТА... ДОБРЕ ЧЕ НЕ НИ Е ЗАЛОЖИЛ НА КАРТИТЕ...
59
2
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Не за 700 а за 300 ви вкарах в гроба
58
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадлив дедо... мандатът му се помни с бедност и празни приказки, докато неговите юпита остъргаха държавата до голо. Най-големия законен грабеж беше именно при Симеончо.
57
3
 
29
 
! Отговори
nemam nervi преди 8 години
Мандата на "царя"- най-спокойното и предсказуемото крадене
56
4
 
23
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Доста жалък "цар", поне си взе горите. Но иначе за нещо е прав - управлението му беше по-приемливо от това на селянина от Банкя. Да не забравяме все пак, че Симеон отвори пътя както на ДПС, така и на тиквата проста .....
55
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Цар ли?:Къде бе, *** червен, го слагаш бай ти Тошо, този коменистически подлец, до Стамболов и цар Борис III? Къде? Червен тапир! Заради такива като тебе само се въртим из блатото и потъваме все по-надолу.
54
1
 
18
 
! Отговори
българин преди 8 години
Какво дрънка тоя наглец бе, не стига че орезили завинаги българската царска институция и по този начин българската монархия, не стига че и децата го разбраха, че е търгаш и мошеник, комунистическо ***, което цица пари от държавни имоти, които коменистите му "върнаха", без да са негови, не стига че се показа и като съветско ***, ми ще мидранка за спокойтвие и предвидимост. То в блатото спокойствието и предвидимостта са най-големи. Нагъл ***. Позор за баща си и майка си.
53
5
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
В стила на БСП ще бъде да надупчат презервативите в търговската мрежа ,като начин за справяне с ниската раждаемост
52
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рядко противен, крадлив и лъжлив старец!
51
2
 
6
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Кой беше първият голям проект, които беше подновен, когато дойде Царя?АЕЦ Белене!!!Агент Том Волпър!ЦРУ!!!
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
POZOR DOGIVIAHME TOZI KRADEZ DA SE HVALI SAM.GNUSNA FASHISTKA GAD.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TOZI GNUSEN PLAH IZLEZE OT NAFTALINA.TOI E EDIN KRADEZ I KOMARDGIA.
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Върнете всичко господинчо, а ние ще Ви върнем испанския дипломатически паспорт и да Ви няма. Стига кражби и незаконна сеч!!!!!!
47
1
 
25
 
! Отговори
Мони идиота преди 8 години
Не те ли е срам да говориш глупости по телевизиите бе крадец нагъл