15 бона – месечната заплата на управителя на БНБ

По 13 хиляди лева пък ще взимат подуправителите му
Обновена: 30 юли 2015 19:49 | 30 юли 2015 19:45,
38
 15 бона – месечната заплата на управителя на БНБ
Снимка: БНБ

15 368 лева е месечното възнаграждение на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в съответствие с приетото решение на членовете на нейния Управителен съвет.

По 13 173 лева са месечните заплати на подуправителите, а тези на другите членове на УС са по 4391 лева, съобщават от централната банка.

Сумите са обвързани със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в страната.

Управителят на БНБ взима 70% от средната сума, докато подуправителите и другите членове на Управителния съвет взимат съответно 60% и 20%.

Още по темата

От БНБ посочват още, че се отменят възнагражденията за участие в заседанията на УС за управителя и подуправителите. Същевременно се въвежда лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България.

Започва процесът по прегледа на качеството на активите в търговските банки, допълват от БНБ.

"Като първа стъпка в този процес УС на БНБ на основание на чл.16, ал.8 от Закона за обществените поръчки одобри откриване на тръжна процедура за избор на независим външен консултант по организирането и провеждането на прегледа", гласи съобщението.

БНБ прие и становище по независимата оценка за състоянието на банковия надзор на БНБ, изготвена от Международния валутен фонд и Световната банка. Централната банка на България предлага окончателната версия на доклада да бъде финализирана до края на август тази година.

Този доклад ще стои в основата на плана за реформирането и укрепването на банковия надзор на БНБ, който ще бъде публично обявен до края на септември 2015 г.

Още икономически новини следете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава и средната работна заплата и средната пенсия в България трябва да се изравнят с ЕС, защото ръководителите на банките и БНБ прибират ЕС заплати а не български. Примерно 2-3 хиляди лева минимална заплата и 1000 лева минимална пенсия в България. Щом най-високите са равни, значи и минималните и средните трябва да се изравнят.
13
3
 
9
 
! Отговори
до инженера преди 8 години
Интересно ми е къде дават такива заплати на инженери след като в тази страна точно тях никой не ги уважава. Навсякъде икономистите са много по платени от инженерите.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо няма, нека да вземат тези заплати, но трябва да отговарят за последствията от тяхното управление, а не с уволнението им всичко да приключва. Тези дето ги оставиха в екипа за подуправители нали също са управлявали когато КТБ е пропаднала, как тогава някой ще може да повярва, че всичко ще е наред. Това е някаква подигравка.
11
13
 
8
 
! Отговори
инженер преди 8 години
Стига сте мрънкали бе. Колко да взима на тази длъжност. Аз съм инженер в БГ и взимам 12000 заплата има доста като мене. Щом един инженер или доктор може да взима такива пари шефа на банката 500лв ли да взима?
10
5
 
11
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Човек, който отговаря с действията си за годишно за 100-тици милиарди левове, е нормално да взима висока заплата. Повярвайте ми, годишната заплата за такива длъжноста на Запад е няколко милиона евро годишно.
9
1
 
11
 
! Отговори
karo преди 8 години
По принцип съм съгласен, че трябва да взема висока заплата, но стига да не се повтаря случая КТБ. Или пък ако се повтори, да си понесе цялата отговорност заедно със целия си екип, а не да се изниже по чехли като Искров и да твърди, не знаех, не чух, не бях там...
8
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, колко да му дават, 300 лева? Ами за тая позиция в цял свят заплатите са космически и така и трябва да бъде!
7
7
 
9
 
! Отговори
Stranstvo преди 8 години
TOVA E GAVRA S REDOVIQ BULGARIN I POZOR ZA RODINATA! CAPITALISUM SUCKS!
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са 15000, къде са 150. Не мога да разбера защо 15000 са малко, а 150 са много. Явно става въпрос за различни хора, с различни потребности.
5
7
 
20
 
! Отговори
ЕИМ преди 8 години
Дано да се задави с тях. Още през първия месец.
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ухааа 15 бона!! 2 пъти годишната ми запалата.
3
3
 
15
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
тия пьри за цигари и уиски не стигат.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TOLKOVA MNOGO PARI--DA... MNOGO SA......
1
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво ! А за народа и 500 били много според Борисов! Къде са сега умните протестиращи?