9 септември в парламента: Възход vs ужас

Социалистите възхваляват, ДСБ порицава
Обновена: 9 сеп 2015 12:24 | 9 сеп 2015 12:24,
202
9 септември в парламента: Възход vs ужас
Снимка: БТА

Взимането на властта от комунистите на 9 септември 1944 година стана повод за поредния сблъсък в парламента. БСП и Реформаторите излязоха с декларации за възхвала и порицание на спорните събития преди 71 години.

Соцдепутатът Янаки Стоилов обяви, че 9 септември 1944 година е символ на приноса на българската съпротива срещу фашизма. "На поредния девети септември е хубаво да си припомним какво загуби мнозинството български граждани откакто започна идейното заклеймяване на социалната практика на социализма. Хората трябваше да забравят, че всеки може да има дом, гарантирано здравеопазване, всеобщо образование...", каза соцдепутатът.

Той обясни, че в десетилетията след 9 септември България достига до групата на първите 30 държави в света според индекса на човешкото развитие и икономическия си капацитет.

"Днес се утешаваме, че сме в ЕС, макар и на последно място. Все повече от развиващите се страни, на които сме помагали, ни задминават.", констатира Стоилов.

Той допълни, че страната ни е начело на други класации - по ръст на безработицата, на милионерите, на неграмотните, не емигрантите, болниците и университетите.

Според Янаки Стоилов 9 септември е сложил началото на революционни преобразявания в българското общество. "Днес светът, Европа и България имат възможност да извършват радикални промени", каза още социалистът и призова българите да искат от политиците си да участват в тях, защото те ще доведат до солидарност, справедливост и развитие.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък нарече 9 септември 1944 година ''мрачна историческа дата''.

"Днес ние свеждаме глава и се прекланяме пред паметта на жертвите и пострадалите не само от деветосептемврийския преврат, но и от репресиите след него, отнели живота на хиляди представители на левите", каза той. Кънев нарече това политическо насилие и диктатура.

Лидерът на ДСБ нарече преврата на 9 септември смяна на един уродлив режим с друг. Кънев констатира и че по време на комунизма страната ни е била откъсната от нормалните европейски демократични ценности.

"Няма да забравим как в първите дни след девети септември комунистическата партия започна саморазправа с интелигенцията и опонентите си, няма да забравим и как по време на последните си издихания се обърна към националсоциализма", каза още лидерът на ДСБ. Той обеща, че със съмишлениците си няма да престанат да разказват на младите хора в страната за ужаса на комунизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
станислав преди 8 години
До очевидеце че кой ти казва че всички партизани са били комунисти,и само да вметна на 9.09.1944 властта се взема от силите на ОФ в което освен комунисти влизат и земеделци,и членове на звено,а за отряд Чавдар ако се поинтересуваш от края на 1943 е бойна бригада със 3 дружини от по 120 души ,като към лятото на 1944 наистина се увеличава до около 500 души.Има приблизително 70/80 загинали като 50 процента са под 25 год,възраст....
96
2
 
4
 
! Отговори
ФАКТИ преди 8 години
В голям град- вместо голям завод, в който се произвеждаше електроника- ДОРИ И CD УСТРОЙСТВА, работеха преди 1989 година около 8000-10000 /осем- десет хиляди/ сега са останали общо около не повече от 1000 работници и служители. Това е само един пример. Къде са отишли останалите без работа, всички ли работят отново в производството. То май станахме с икономика на услугите. Е как може да просъществуваме като държава, след като 25 години сечем дървото от което берем плодове?
95
1
 
3
 
! Отговори
очевидец преди 8 години
Следвах през 80-те години и тогава още в първи курс се учеше история на БКП. Имаше официален учебник издаден от иститута по история на БКП.И в него пише,че на 9-ти септември 1944-та година БКП е имала 25944 членове.Така,че 18000 партизани няма от къде да са се взели.В същият учебник се признава,че отрядът "Чавдар" е наброявал 437 партизани.Всичко което цитирах е от този учебник.Това са официални данни отпреди 30 години.
94
3
 
3
 
! Отговори
сова преди 8 години
Защо се перчат с тези европейски ценности, а вече 25 години не мога да ги разбера тези ценности. А грешка, разбрах че обратните могат да си правят паради, могат да сключват брак мъж с мъж жена с жена, и кой кум кой сват кой на булката брат, никой не знае, бой на *** в тъмна нощ.
93
1
 
4
 
! Отговори
seira преди 8 години
ЗАТОВА ДЕВИЗА Е:"137 ГОДИНИ СТИГАТ!""ЦЯЛАТА ВЛАСТ - В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!"................ТЕПЪРВА НИ ПРЕДСТОИ ТЕЖКА БОРБА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И СОЦИАЛИЗЪМ!!!
92
2
 
3
 
! Отговори
seira преди 8 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИСТИНАТА Е ДРУГА...НА ПРАКТИКА У НАС СЕ ИЗГРАЖДА Т.НАР. "ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ", ПРИ КОЙТО ОТДЕЛНИТЕ "РАБОТОДАТЕЛИ" СА СМЕНЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА, А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОСТАВАТ "НАЕМНА РАБОТНА СИЛА".ЗА ДА ИМА "СОЦИАЛИЗЪМ" Е НЕОБХОДИМО ДА НЯМА "ПАЗАР НА ТРУДА" И ДА Е ОСЪЩЕСТВЕН ОСНОВНИЯ ПРИНЦИП: "КОЙТО НЕ РАБОТИ - НЯМА ДА ЯДЕ!"ДА, ... АМА НОВИТЕ "ПАРТИЙНИ" КАПИТАЛИСТИ, ОБСЕБВАТ ПОЛИТИЧЕСКАТА И ИКОНОМИЧЕСКАТА ВЛАСТ...
91
3
 
4
 
! Отговори
морски преди 8 години
Нов Народен съд трябва за гадините от ГЕРБ и Реформаторския блок.Изтеглиха 16млрд.лева заем за да напълнят банковите си сметки,съсипаха и икономика и бизнес,българи вече ровят по кофите за ***.Оставка и съд за ГЕРБ и РБ.
90
1
 
4
 
! Отговори
seira преди 8 години
В СВЕТА ВСЕ ОЩЕ НИКЪДЕ НЕ Е ИМАЛО НИТО СОЦИАЛИЗЪМ, НИТО ДЕМОКРАЦИЯ, А ЗА "КОМУНИЗЪМ" И КОМУНИСТИ ВСЕ ОЩЕ Е ТВЪРДЕ РАНО ДА ГОВОРИМ!!!ИМАЛО Е ИДЕАЛИСТИ, КОИТО ИСКРЕННО СА ВЯРВАЛИ В ИДЕЯТА ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ, КАКТО И В МИТА, ЗА "РЕАЛНИЯ" СОЦИАЛИЗЪМ.ТЕ ОТДАДОХА ЖИВОТА СИ В БОРБАТА СРЕЩУ ФАШИЗМА!ТЕЗИ ХОРА СА СВЯТИ, ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА И ПАМЕТТА ИМ!!!
89
2
 
2
 
! Отговори
seira преди 8 години
ПРОЧИТА НА 09.09.1944 Г. В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН НЕ Е ЕДНОЗНАЧЕН!ЕДНА ДИКТАТУРА СЕ ЗАМЕНЯ С ДРУГА. УТЕШЕНИЕТО Е, ЧЕ "НАШИТЕ" СА ПО-ДОБРИ ОТ "ВАШИТЕ"...ВСЪЩНОСТ, НИЕ ВСИЧКИ, БРАТЯ, НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ "ТЕХНИ"!!!НА ПОСОЧЕНАТА ДАТА "НАШИТЕ" ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ СЛИЗАТ ОТ БАЛКАНА, ИЗПОЖЕНВАТ СЕ ЗА "ТЕХНИТЕ" ГОСПОДА И ГОСПОЖИЦИ, ВЛАСТТА КРЪВНО СЕ СВЪРЗВА С КАПИТАЛА, А НАРОДА ПАК ОСТАВА ИЗЛЪГАН, КАТО МУ ВТЪЛПЯВАТ, ЧЕ ИМА "РЕАЛЕН" СОЦИАЛИЗЪМ И "НАРОДНА" ДЕМОКРАЦИЯ ...
88
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бая червени червяци изпълзели от нужника!
87
2
 
8
 
! Отговори
До 169 Гетов преди 8 години
По данни на българската полиция през май 1944 партизаните са били между 16000-18000. Ти пишеш за 2500 на Девети.... останалото е също толкова невярно. По принцип тогава интелигенцията в по-голямата си част е подкрепяла партизаните.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пешко, филмите са доста несполучлив избор за доказателство. Там всяка цаца става Кит. Никога не съм имал проблеми за плодовете и зеленчуците. Виж хлябът в последните години преди 1989-та бързо се разграбваше, защото започнаха да хранят животни на село с хляб. Другото, което стана дефицит беше бирата, но това стана когато пуснаха частните заведения.
85
3
 
4
 
! Отговори
Макбет преди 8 години
Аре нема нужда... И Америка се готви да избере президент социалист. Не сте модерни с ваш'та криворазбрана чалга демокрация.
84
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 8 години
(продължение) Нямат кревати 20% от домакинствата, а останалите 80% от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5% от домакинствата, а 36% нямат стол. Нямат печка 28% от домакинствата. Нямат юрган 36% от тях. Нямат дюшеци 46,5%, а 34% нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53% от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато."
83
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Историческа справка - депутатът Серафим Георгиев описва в Народното събрание на 12 март 1940 г. жизненото равнище в България:"Това показва, че картината на българската мизерия е страшна.че 19,5% от селските семейства живеят в тухлени, а 61% в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57% от домакинствата; нямат клозети 17,4% от тях.
82
11
 
5
 
! Отговори
гетов преди 8 години
На 09.09.1944 год. Руския ботуш премазва България и изкара от горите 2.500 терористи,които завзеха власта.След като избшха 30 000 българи, цвета на нацията,комунистите забраниха да се ходи и на черква и що бяха останали живи от ителигенцията ги набутаха в лагерите.Там откъдето е минал руски ботуш,няма оправяне.Примерите ги зноете...?.
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
165 Пешко, какви ги дрънкаш?!И ние сме живели преди 1989-та и помним какво беше. А спри с твоите небивалици!
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да сравняваме Преди девети и След девети, трябва първо да сравним преди Десети ноември и След десети ноември. По мои най-груби сметки сега над 90% от българите живеят средно 5 пъти по-зле от преди десети, а останалите под 10% живеят средно около 2 пъти по-добре или както преди. Ако направим същото сравнение за преди девети и след девети, какво ли ще се получи?
79
7
 
5
 
! Отговори
криминолог преди 8 години
Комунистите са най-зловещата ОПГ /организирана престъпна група/ в човешката история - погубили милиони и съсипали съдбите на милиарди души по света.
78
4
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 144,това за чушките беше произволен пример - най-малкото фигурира във филма "Двойникът" с Тодор Колев. А чушки не вярвам много много да си намирал, особено по-сериозни количества, при положение, че на едно ЖК се падаше един Булгарплод и пет сергии, а и както знаем а приори, хубавата стока отиваше под масата или за нечия услуга, или да се "предплати" бъдеща такава. Затова и с пари кеш разполагаха зарзаватчии, таксиджии, касиери, кондуктори по влакове и тая професия бе мечта за всеки