Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди
17 сеп 2015 14:37,
355
Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!
Снимка: архив, Булфото

Парламентът свали давността върху наказателното преследване на престъпления, извършени от ръководни кадри на БКП и от партийни функционери от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година. 

Депутатите решиха това с промени в Наказателния кодекс. Текстовете за падане на давността върху преследването на престъпленията на комунизма внесоха народни представители от ГЕРБ и РБ, сред които Методи Андреев, Цвета Караянчева, Петър Славов и др. Падането на давността беше подкрепено от ГЕРБ, РБ, ДПС, част от ПФ, против бяха БСП, АБВ и двама депутати на Патриотите.

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди и караници в пленарната зала.

"Аз не се разкайвам за живота на моите бащи и дядовци. Някои от тях са били комунисти и социалисти, но някои не са били", каза Янаки Стоилов от БСП. Той обясни, че тези, които винаги изоставяли своите собствени убеждения в името на моментната изгода, са онези, които ще подкрепят този закон. 

Стоилов обясни и че преследването на извършителите на престъпленията по време на комунизма ще бъдат трудно определени, защото по онова време е имало разделение на властите. Много от решенията били вземани и от колективни органи като общинските съвети. 

Четин Казак от ДПС пък обвини българския съд, че не е пожелал досега да извърви докрай делото за Възродителния процес.

"Искаме чрез този закон той да получи знак, че трябва да си свърши работата", каза депутатът.

"Как хем сте комунисти, хем социалисти? Или сте комунисти, или сте социалисти, крайно време е да изберете", призова Мартин Димитров и припомни, че голяма част от интелигенцията е била пратена на съд и този закон трябва да възцари справедливост затова.

Методи Андреев пък призова социалистите да изберат или пътя на кървавото си минало, или на модерното настояще. 

Страстите в залата се разгоряха, когато Велизар Енчев обвини реформаторите, че са наследници на БЗНС, а военният министър нарече крипто фашист. Това накара председателстващият заседанието Димитър Главчев да го изгони от залата. По-късно Главчев изгони и Филип Попов от БСП, който нарече приемането на поправката "нищета на парламента".

Това предизвика безредици в пленарната зала. БСП заудряха с ръце по банките си с викове "Оставка" и "Цецка". Заради това Цачева пристигна в залата и сложи ред. 

"Ако бяхте предложили текст за капитана, разстрелял ястребинчетата, да получи своето наказание, щях да гласувам "за", вашето лицемерие няма край", коментира след гласуването Димитър Горов от БСП. 

Станимир Стоилов от "Атака" пък припомни колко хора са били избити по време на османското робство без парламентът да им отдаде дължимото. А сега вие сега ще гласувате този куц и с двата крака закон, от който нищо няма да произлезе  и само ще разбърка обществото", каза националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към втората половина на 80-те България вече натрупала солидни дългове се озова в ситуация при която се очертава нежелание от чуждестранните банки да отпускат повече заеми на правителството. Шефа на БНБ в строго секреетн доклат съобщава на Живков, че преустановяването на редица производства, свиване на вноса и др. крайни мерки е неизбежно.По-нататъчното поддържане на илюзията за щастливят социализъм се оказва невъзможно за другарите и те се ориантират към спасителните лодки (във финансов смисъл
203
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки комунист гордо ще ви каже, че по време на соца е имало работа за всеки, производство масово.Малцина комунисти обаче ще ви кажат, че 3/4 от българските предприятия произвеждаха продукция чиято производствена цена надвишаваше реализираните печалби - Например да произведеш един бързовар ти струва 80 ст., а ти го изнасяш за 40 ст. Икономически загуби се запълваха/прикриваха от правителството чрез взимане на заеми, като обикновения българин разбира се не знаеше това.
202
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На фасадата на Първа градска в София (строена от комунистите) има голяма каменна плоча с търнен венец, посветена на лекарите и студентите, жертви на комунистическия режим от 1944 до 1989 гг. Много бих искал да видя поименно изброени тези жертви. Защото аз знам само за един, но той е била разстрелян на 2.2.1945 г. след съд и присъда. А тя е получена, защото лицето, в качеството си на министър на Народно здраве и полицията (SIC!) е подписал заповед да бъдат доубивани хванатите ранени партизани.
201
8
 
4
 
! Отговори
РОС преди 8 години
До втръсна ни от БСПОтговоривтръсна ни от БСПТъпанар тъпанаров. Какви магистрали бе, не те ли е срам? Всички магистрали са построени по времето на соца. Сега симулирате че строите , просто крадете. Някои от пътищатапостроени по време на соца, дори още не са ремонтирани, но са много по-качествени от сегашното строителство. Хората са вярвали, имало е младежки ентусиазъм , плам.Сега тази година правим , следващата година ремонтираме, за да окрадем повече пари. Мафията ГЕРБ
200
2
 
5
 
! Отговори
зарубежом преди 8 години
Комунизм ето:Работа много, а денги нет . . .
199
2
 
8
 
! Отговори
от Русе преди 8 години
До последно използваха хората, за да съберат последните им пари чрез масовата приватизация, и какво стана? От къде простолюдието да си вземем дивидентите? Освен дето крадат възрастните чрез телефоните, и чрез банките официално даваме данък за нищожните си лихви от спестените пари пак на държавата. Какво ни баламосвате с комунизма от години. Ту си отишъл, ту не! Огледайте си мафиотските структури, комунистически или демократични и възстановете морала в средите си.
198
2
 
1
 
! Отговори
Антисмях преди 8 години
До До антисмяхЛошо присмехулнико , никъде не пише че се правят от памук , пък до колкото знам памука не е главното при дънките и още нещо , знам и че конопа не е памук.Образовайте се , поне малко и тогава го раздавайте като присмехулници.
197
5
 
0
 
! Отговори
Антисмях преди 8 години
До смях в залатаДънки от памук. Какво да му кажеш на такъв красавец и на останалите като него.Дерзай хубавецо. Господа капиталисти , малко от малко поне се образовайте.
196
1
 
5
 
! Отговори
смях в залата преди 8 години
До 288Навремето тъй като нямаше западна валута, България не можеше да внася памук. Ние произвеждахме свой, но беше малко и с ниско качество /поради климатични причини/.Комунистите свистяха от злоба ако някой носи дънки защото нямахме суровина за памучни дрехи /освен бельо/.Тогава имаше едни пусканици че нашите произвеждали много хубави данки. Казвали се Велико Търново, но ги изнасяли. Боже! Такъв дървен национализъм!
195
2
 
9
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Дненото състояние на нещата в България са следствие на социализма в който бяхме принудени да живеем. След това комунистите си създадоха опозиция в лицето на СДС което беше най-русофилистичната *** която е имало някога в България. Това бе сбирцина от такива индивиди като Волен Сидеров и подобни. Беше направено всичко за да бъдат отвратени хората само от мисълта за промяна. И сега се публикуват вестници които пишат такива глупости които имат за цел единствено да компрометират идеята за свобода
194
2
 
7
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Чета коментарите и оставам с впечатлението че комунистите се страхуват много. Опитват се да ни внушат че вече са измрели и няма кого да съдим. Опитват се да ни внушат че при комунизма е имало справедливост и че това е било нещо хубаво.Вярно е че старото поколение комунисти си отиват един по един. Те обаче настаниха на плещите ни своето уродливо поколение. Също така, за да няма реминисценции на тази порочна система, тя трябва да бъде обществено отречена и младото поколение трябва да знае за нейн
193
4
 
3
 
! Отговори
нн преди 8 години
Кого ще съдите? Те измряха. След дъжд качулка. Смехотворно. В България никога не е имало комунизъм, а социализъм. Социализма по същество е неравноправен строй, хората получаваха според вложения труд и качеството му. Късопаметните в Парламента, явно не са чели, че при социализма имаше "диктатура на пролетариата", писано черно на бяло. Като всяка диктатура и в България не е било цвете. Пак питам, кого ще съдите, или само си чешете езиците? Какво ще измените? Нищо. Решавайте днешните проблеми.
192
4
 
6
 
! Отговори
наивник преди 8 години
СЪД ДО ДУПКА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НЯМЯ ДАВНОСТ
191
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
грабят България и виновни са комунистите, лекарите, учителите, работещите, безработните пенсионерите, само не и политиците, чистите крадци и олигарсите.Страдал съм от комунизма, но страдалият човек не е злобен и отмъстителен а благороден. Тия не са страдали и затова излъчват жлъч и злоба.
190
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
комунистите от герб и рб гласуваха за закона не защото някой ще бъде осъден по него, а защото този закон няма да има никакви правни последици. Давността вече е изтекла и всеки специалист по наказателно право знае, че не може да бъде възстановена със закон. В наказателния кодекс си остава текста че всеки подсъдим бива съден по най-благоприятния закон освен това. Предизборни шарлатании и манипулации, нищо повече. А България си топи, олигархизира и окрадва. десния избирател го лъжат с кух закон
189
1
 
2
 
! Отговори
niki преди 8 години
Mi to v parlamenta mnozinstvota sa bivshi kumonisti
188
2
 
4
 
! Отговори
А! преди 8 години
А ГЛАВЧЕВ Е ГЛАВОЧ ЩОМ НЕ ВИЖДА ЧЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ СА БИЛИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП И ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ------ЗАЩО КАТО ДОЙДЕ РЕД ЗА ИЗБОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ГОВОРЯТ ЗА КОМУНИЗМА И Т.Н. ВЕЧЕ ТАВА ДОСТА ТЪЖНО ЗА ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ --ВЧЕРА СЛЕД ОБЯД СЛУШАХ РАЗГОВОР НА НЕ ВЪЗРАСТНИ А М/У 40 И 50 ГОДИНИ КОИТО СЪЖАЛЯВАТ ЗА ЖИВКОВОТО ВРЕМЕ И ТОГАВА ИМАШЕ ПРЕДАТЕЛИ СТАВАХА ЧЛЕНОВЕ НА БКП ЗА ДА СТАНАТ НАЧАЛНИЦИ СЕГА СА РЕФОРМАТОРИ ГЕРБАДЖИИ --НИЕ СМЕ ВИ ИЗБРАЛИ ДА ПОМОГНЕТЕ Б-Я ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ДЪНОТО А НЕ ДА СЕ КАРАТЕ
187
2
 
9
 
! Отговори
haha преди 8 години
Решили са да правят пари от дьржавата... и си направиха закон срещу "комунизма". Ей *** алчна.
186
1
 
7
 
! Отговори
Офшорка ... преди 8 години
а кога ще вкарат закон участници в офшорки да се съдят за укриване на данъци и незаемане на ръководни длъжности .... ? И също да няма давност. Укриване на данъци и произход на пари е много сериозно престъпление....
185
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, на Лилянчето Павлова дали ще осъдят дядо й и баща й :) Защото добре се знае какви са ги вършили, особено дядото.....