С рамо от Волен - 184 "да" за новата Конституция

Разделението на ВСС вече е факт
Обновена: 23 сеп 2015 13:31 | 23 сеп 2015 13:30,
103
С рамо от Волен - 184 "да" за новата Конституция
Снимка: Reuters, архив

Парламентът даде категорична подкрепа за промените в Конституцията. Депутатите успяха да съберат поисканите от премиера 180 гласа за ремонта и дори 4 вповече. Това изненадващо стана с гласовете на Атака, които досега не бяха заявили подкрепа, както и на четирима независими.

За промените гласуваха 184 народни представители - всички 83 от ГЕРБ, всички 36 от ДПС, всички 23 от РБ, един от АБВ, 17 от ПФ, 11 от БДЦ.

Още по темата
Против бяха само червените, а АБВ се въздържаха, но дадоха един занков глас "за". Рано таза сутрин Бойко Борисов дойде в Народното събрание, за да поиска подкрепа от формациите от 180 гласа. Промените щяха да бъдат приети и с по-малко от това - повече от 160. В такъв случай обаче измененията щяха да минат по по-бавна процедура, което не би се приело добре в ЕС.

Приетите текстове предвиждат разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората към ВСС. Дава се и възможност Висшят адвокатски съвет да сезира Конституционния съд. Въпреки споровете между партите се запазва и първоначално внесения вариант за съотношението на членовете на колегиите от парламентарна и магистратска квота - 8 магистрати и 5 от парламентарната квота за съдийската колегия и съответно 6:6 за прокурорската колегия.

Миналата седмица от ГЕРБ дадоха да се разбере, че биха променили съотношението в квотите, ако Венецианската комисия поиска това. Възможността за подобна ревизия обаче накара лидерът на РБ Радан Кънев да предупреди, че ако се стигне дотам, той лично ще напусне мнозинството, защото повече компромиси над "историческия компромис" повече не могат да бъдат правени.

Преди гласуването шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на всички партии за "допустимите компромиси", които са направили, а след вота от БСП констатираха, че ДПС и Атака са гласували заедно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквито са политиците,такъв е народа Представляват народа.Път без исход.Един път има честен.
54
1
 
1
 
! Отговори
шварцинегга преди 8 години
Тук поне обясняват кое как е в (новини бг) и това не обясняват...некви си промени на защо и за какво абе бой на *** в тъмна нощ!
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гаджева е агент на ЦРУ със задача да неутрализира Волен и го изведе от политиката.Планът успява!Черната овца вече е напълно бяла.
52
2
 
3
 
! Отговори
защо преди 8 години
Атака е да има промени в конституцията. Но какви ще са промените и дали Атака ще ги одобри , това е друг въпрос. Не дейте бърза да реагирате отрицателно към Атака. Има първо четене на промените, второ четене. Нищо не се знае. Зад кулисите играят други. не вярвайте на АБВ, ще се повтори гласуването както при заема. Първанов пак нищо няма да знае. После ще се пие кафе, ще се говори на 4 очи с В. Симеонов. Играта още не е започнала. Сидеров не участва в нея.
51
1
 
6
 
! Отговори
75 преди 8 години
Най-вероятно големия Волен е получил подарък от Бойко.Може би плюшено мече за малкия и се е разчувствувал.
50
6
 
3
 
! Отговори
нова опорна ТОЧКА преди 8 години
Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган откриха Московската Съборна джамия.-Не мога да ги разбера путеноидите. В началото искаха да свалят Альоша от наряд. После палиха килимчета пред джамията и се биеха с мюсюлманите . А сега защитават Альоша-Путин и славят че е построил джамия и ще има мнооого килимчета...Много са последователни. И сега така
49
1
 
1
 
! Отговори
42 преди 8 години
ЗАДЪЛБОЧАВАМЕ КОМУНИЗМА. ТОВА ПРАВЯТ РАМАЗАН И КОМПАНИЯ. ВМЕСТО ПРОКУРАТУРАТА ДА ОТИВА ИЗВЪН СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, ОЩЕ ПО- ЗДРАВО Я НАТИКАХМЕ ВЪТРЕ. А КОГА ЩЕ СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ ДА СЕЗИРАТ КС КАКТО Е В ГЕРМАНИЯ НАПРИМЕР?! ПРОМЕНИТЕ СА ПОВЪРХНОСТНИ И НЕГАТИВНИ.
48
2
 
7
 
! Отговори
Бойкофрен преди 8 години
Защо няма протести бе протестъри? Златния пръст отново ви бръкна отзад.Или вече взе да ви харесва да ви го слагат същите дето си деряхте гърлата насреща им.Днес КОЙ е "неформален" президент на любимия ви Левски ,ДПС крепи властта срещу солидни облаги разбира се, а чичковците дето ви плащаха сега консумират властта.Особено оня тлъст дето го направихте служебен премиер да бори КОЙ а той взе че му приседна. ГОРЧИВО и да ви е честито.Вие сте си виновни шепа шопски дупета дето ви употребиха!
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добрият пастир се радва много повече на заблуденото загубено ***, което е намерил в гората и вълците не са го изяли, отколкото на останалите 500 овце, които чинно си стоят в кошарата и не се губят.Днес Волен е едно такова ***. Затова много му се радвате. Влезе в кошарата.
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оня ден тук посъветвах Сидеров да не се хаби повече за този загубен народ и да си гледа семейството. Да остави политиката и да се занимава с журналистика в някоя ,,правилна'' медия. Тогава ще го хвалят, никой няма да го съди, рейтинга му ще е висок колкото на дебелоглавата Ана и бъдещето безоблачно и осигурено.Ето, че Господ ме е чул!Днес имаме резултат и новина.
45
4
 
5
 
! Отговори
stoian79 преди 8 години
ZLATEN PRAST,ZLATEN PRAST.
44
3
 
8
 
! Отговори
Ddggjjjbcc преди 8 години
Ква е тая венецианска комисия бе?!?!? Защо те ще ни определят какво да има в конституцията?!?!?!
43
5
 
7
 
! Отговори
факт преди 8 години
Стойностните политици постъпиха държавнически! Време беше по основни за нацията проблеми да има твърд консенсус!Г-н Волен Сидеров е наистна приятната изненада на деня! Да му е честит и жив и здрав наследника!!!
42
3
 
6
 
! Отговори
Честит Байрям , преди 8 години
дарогие путеноиди."Путин и Ердоган откриха Московската съборна джамия"Тя е почти 20 000 кв. м и е най-голямата в ЕвропаПрезидентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган откриха Московската Съборна джамия. Тя отваря врати след 10-годишен ремонт, който увеличи площта й 20 пъти, пише "24 часа".Джамията е почти 20 000 кв. м и е най-голямата в Европа.
41
14
 
9
 
! Отговори
Смърт за БСП преди 8 години
Браво на Герб,РБ,ДПС,ПФ,БДЦ и Волен ,че гласуваха за по-добра България......Срам и позор за БСП ! Тези са за разстрел.......
40
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волен е търговец бе хора. Той е изнесъл групата си на търг. Който плати най-много, на него ще пристане. Прави впечатление на най-нечистоплътния бг политик. Възможно е да заблуди шепа хора. Но в крайна сметка ще ги прецака.
39
7
 
12
 
! Отговори
СРАМ, СРАМ И ПОЗОР преди 8 години
КАКТО Е КАЗАЛ БАЙ ***: "ВСИЧКИ СА МАСКАРИ". ВЪЗМУЩАВАХ СЕ НА ГРОЗНИТЕ СКЕЧОВЕ В "ШОУТО НА СЛАВИ" ПО АДРЕС НА ВОЛЕН, НО СА СИ БИЛИ СЪВСЕМ ЗАСЛУЖЕНИ. *** ГО ПОЗДРАВИ ЗА СИНЧГАТА МУ И ЕТО ДНЕС ВОЛЕН МУ ПОЛЕГНА. АМА ЧЕ ТОВА НЕ СА НИКАКВИ ПРОМЕНИ, ЧЕ Е ЗАМАЗВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ - НА КОЙ МУ ПУКА. БОКО ИМ ПЛАТИ ИЛИ ГИ СПЛАШИ, Е ЕТО НОВА КОАЛИЦИЯ "БОСТАН АТАК".И АКО ТОВА Е ПАРЛАМЕНТ И ТЕЗИ СА НАРОДНИ, ПОДЧЕРТАВАМ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ПИТАМ СЕ АЗ ОТ КОЙ НАРОД СЪМ.ОТКАЗВАМ ДА СЪМ НАРОД НА "БОСТАН АТАК"
38
3
 
10
 
! Отговори
БГ преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Човече, за първи път да сме на едно мнание за ЮРУШ на сидер ага!Сега ако смениш лозунга си с ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, може и да станем от една порода.ЮРУШ са на издръжка в турски лири и рубли, а лъжат, че са български патриоти.Памперсите струват пари и сеидер ага се продаде отново...Да живее България!
37
14
 
10
 
! Отговори
Синьо бъдеще преди 8 години
Поздравявам ПП ГЕРБ за успеха !!! Така се гради бъдещето на България. С независима и силна съдебна власт, мощна прокуратура и качествено разследване !!! Браво !!! Сериозната работа е свършена, остават подробностите да се напаснат !
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Край, повече няма да гласувам за АТАКА!