Компромисна Павлова: Реалната цена на винетката е 150 лв.!

Според министърката пътищата в Румъния били много по-лоши
12 ное 2015 10:30,
367
Компромисна Павлова: Реалната цена на винетката е 150 лв.!
Снимка: bTV

Винетната система предполага актуализация от около 5 лв. на година. Реалната цена на винетката е 150 лв. но не взехме това решение, защото подобна цена щеше да е трудно поносима за хората, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по повод решението на правителството цените на винетките да се увеличат от следващата година.

"Винаги можем да спорим какво е справедливо, но от 2004 година в България е въведена винетната система и тогава отпада пътният данък", добави тя.

Таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв., на месечната – от 25 лв. на 30 лв., а на дневната – от 10 на 15 лв.

За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Още по темата

"Който руши повече, ще плаща повече и постепенно ще се въведе тол такса за тировете и те ще плащат на изминато разстояние", обясни министърът на регионалното развитие. Предстои обществена поръчка за новата система, както и за въвеждане на електронни винетки.

Мотивът е, че са нужни средства за строителство на нови пътища и ремонт на съществуващите, както и фактът, че цената на винетките е замразена от 2008 година, а оттогава минималната заплата се е увеличила над 60%.

Относно сравнението с други държави – цена на винетка, дължина на магистралите и средна работна заплата - Павлова призова да не се сравняваме с Румъния, защото те имали само една магистрала, а на места там пътищата били по-лоши от нашите.

Министърът на регионалното развитие уточни, че именно ниските заплати у нас са били причина години наред да не се увеличава цената на винетката.

Относно коментарите на шофьорите, че не може да се плаща по-висока цена за тези лоши пътища, Лиляна Павлова обяви, че спорът дали първо трябва да е плащането или ремонтът е като този за кокошката и яйцето.

Тя обеща правителството да се постарае максимално много в ремонта на третокласните пътища, които са в най-лошо състояние, но уточни, че те няма как да бъдат подновени още следващата година.

Павлова обяви, че държавата има готовност за зимата – 2000 почистващи машини ще бъдат разположени на 2500 опорни пункта.

"Бих казала, че имаме готовност, но нека всеки един от нас да е мобилизиран – да има зимни гуми и да караме през зимата със съобразена скорост", призова министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
1
 
21
 
! Отговори
срам и позор преди 8 години
Пътувам румания от единия до другия край гюргево - арад пълна ЛЪЖА технете са къде къде по добри БЕЗСРАМНИЦА
254
1
 
13
 
! Отговори
реално преди 8 години
Реално някой да си ходат веки РЕАЛНО
253
2
 
4
 
! Отговори
Romadrum преди 8 години
Puskat vi sluhove. :-)Otkloniavat vnimanieto vi ot sinorite.Po magistralite ste se plasta taksa na kilogram tovar:-):-):-):-) Debelite i tejkite izhabiavat poveche asfalta, stavat kolovozi, rushi se patnoto platno. Naprimer da sravnim - patuva Rosko s nachalnichkata si i s negovite gvardeici v edin Zil... i patuva Boiko s negovite ohraniteli i ministarkata na razbitieto v drug Zil...koi automobil s koia grupa hora povechd teji i poveche habi asfalta?! Ha taka. Poznahte. :-):-):-):-)
252
1
 
30
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Г-жо Павлова, кажете на хората, как изчислихте, че реалната цена е 150лв? На база какво?На откраднатите милиарди и дългове, с които заробвате България и хората и се чудите от къде да ги връщате ли??!?! Хвалите се с магистрали за по 20 милиона лв/км ??? Не ви е срам!!! Мислете поне малко за хората, а не само да хрантутите Вас и Вашите фирми и обръчи! Вие, нашите пътища наричате магистрали? Боже, ама как иначе, като летите само със самолет и нямате реална представа, какво е магистрала!!!!!!!!!
251
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дебелата Павлова- реалното ми тегло е 150 кг. гола по прашки
250
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава графика сте сложили, но в Румъния за малко по малко километри магистрала от България, плащат 3 пъти повече хора.
249
2
 
26
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Абе то и реалните средни заплати в България трябва да са към 4000 лева, ама какво от това ?!?!?
248
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко ви е щом избрахте пожарникаря пред професора !
247
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идва края на работния ен и коментарите в подкрепа на по високата цена намаляха !
246
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много интересно, по кои румънски пътища дебелогъзата министърка съди, че са по-лоши от нашите. Защото ако сравнява улицата на село Фърфалещи, окръг Бъзъу, с магистрала Струма - е повече от ясно, че е така. Но ако сравнява улица Васил Левски, с.Пиргово, община Иваново с пътя от Джурджу до Букурещ, сравнението не е в наша полза. Само да кажа, че и в най затънтените карпатски села не съм виждал подобни дупки като в София и по магистралите.
245
2
 
2
 
! Отговори
до 305 преди 8 години
Браво та тебе така е които има сто лева за винетка ще намери и за стъкло пари !
244
2
 
14
 
! Отговори
Яма до яма преди 8 години
Яжте магистрали сега :)
243
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки ден ще чупя по едно предно стъкло на бооклук, дето си е купил от новите скъпи винетки и по този начин проваля протеста на нормалните хора. Това ще е моята форма на активен протест, за да няма после нещаастници, дето да подхвърлят, че само се пишело по форумите. Е ся ше видите действие. Надявам се поне още стотина да се появят като мен и ще стане работата. Има самозабравила се сгаан, която само от бой разбира. Щом има пари за скъпа винетка значи и за ново стъкло ще намери, така че без жал
242
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2050 ще сме малцинство благодарение на партия ГРОБ
241
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро в тая *** ще останат само богаташи бедняци да не пиша бедните от кой ще са за да не ме изтрият !
240
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо ни сравнявате с Румъния бе а не с Унгария ??? бойкобългароубиец
239
3
 
8
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 8 години
До Анонимен 290ДА ТИ ГО НА ФАРФУЛЯЦАМ В ГРАЖДАНСКАТА ЧОВКА...ТО МНОГО СТАНАХТЕ ГРАЖДАНИТЕ... АМА В ПЕТЪК ОЩЕ БЯГАТЕ НА СЕЛО ДА СИ НАПЪЛНИТЕ ДИСАГИТЕ...
238
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи които няма пари да нямаи кола а които нямча пари може да има по 5 деца !?!!?+!?!
237
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще си продам колата как е тръгнало и апартамена и ЧАО на всички БГ ***.ти
236
1
 
3
 
! Отговори
до 289 преди 8 години
И като платиш глоба по добре за държавата !?