Компромисна Павлова: Реалната цена на винетката е 150 лв.!

Според министърката пътищата в Румъния били много по-лоши
12 ное 2015 10:30,
367
Компромисна Павлова: Реалната цена на винетката е 150 лв.!
Снимка: bTV

Винетната система предполага актуализация от около 5 лв. на година. Реалната цена на винетката е 150 лв. но не взехме това решение, защото подобна цена щеше да е трудно поносима за хората, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по повод решението на правителството цените на винетките да се увеличат от следващата година.

"Винаги можем да спорим какво е справедливо, но от 2004 година в България е въведена винетната система и тогава отпада пътният данък", добави тя.

Таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв., на месечната – от 25 лв. на 30 лв., а на дневната – от 10 на 15 лв.

За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Още по темата

"Който руши повече, ще плаща повече и постепенно ще се въведе тол такса за тировете и те ще плащат на изминато разстояние", обясни министърът на регионалното развитие. Предстои обществена поръчка за новата система, както и за въвеждане на електронни винетки.

Мотивът е, че са нужни средства за строителство на нови пътища и ремонт на съществуващите, както и фактът, че цената на винетките е замразена от 2008 година, а оттогава минималната заплата се е увеличила над 60%.

Относно сравнението с други държави – цена на винетка, дължина на магистралите и средна работна заплата - Павлова призова да не се сравняваме с Румъния, защото те имали само една магистрала, а на места там пътищата били по-лоши от нашите.

Министърът на регионалното развитие уточни, че именно ниските заплати у нас са били причина години наред да не се увеличава цената на винетката.

Относно коментарите на шофьорите, че не може да се плаща по-висока цена за тези лоши пътища, Лиляна Павлова обяви, че спорът дали първо трябва да е плащането или ремонтът е като този за кокошката и яйцето.

Тя обеща правителството да се постарае максимално много в ремонта на третокласните пътища, които са в най-лошо състояние, но уточни, че те няма как да бъдат подновени още следващата година.

Павлова обяви, че държавата има готовност за зимата – 2000 почистващи машини ще бъдат разположени на 2500 опорни пункта.

"Бих казала, че имаме готовност, но нека всеки един от нас да е мобилизиран – да има зимни гуми и да караме през зимата със съобразена скорост", призова министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
3
 
4
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименБДЖ , С ТОВА КРаДЕНЕ,ЯДАТ НЕ САМО ХЛЯБ,НО И ПАСТИ!
234
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без кола може ,но без деца не може !
233
2
 
15
 
! Отговори
ШОФЬОР преди 8 години
ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ!ДА НЕ СИ КУПУВАМЕ ВИНЕТКИ
232
11
 
3
 
! Отговори
БГ преди 8 години
300 коментара за някаква скапана винетка от 100 лв. Голям интерес към този проблем!Като има много коли, ще има висока такса за ползването им! Важно е ефекта от тази по-висока сума за винетка, а именно дали Бай ***, ще ползва БДЖ или автобуса като ходи на почивка. Съмнявам се, Бай *** е гуемец и иска кола да кара!
231
8
 
3
 
! Отговори
до 282 преди 8 години
Не е по-евтино с валака, с валака не можеш да пътуваш всеки ден до село и да ти излиза 5 лева за газ :DЗа това мрънкат и цъкат минуси ;)
230
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В румъния пътищата били по-лоши,а в германия са по-добри и нямат винетки,хаиде да сравняваме
229
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колата е необходимост децата не
228
9
 
7
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 8 години
Вие ли нямате пари бе имате 60 милиарда в банките и апартаменти за 160 милиарда !
227
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз още преди години бях им обещал да я запаля таратаиката и набия в тъпия им парламент скоро иш това ще стане
226
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама като нямаш пари за какво ти е кола казват някои тук !Тогава защо не кажат така и на многодетните с социални помощикато нямат пари за каво са им деца ...
225
3
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
За какви протести говорите, кой ви ги избра тия? Срещу кого ще протестирате, срещу собствената си недълновидност, да не кажа глупост...
224
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
към винетките и гражданската добавете данък градина и уикенд!НАГЛИТЕ
223
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винетката в Румъния ще си истане на същата цена , където държавата е доста по-голяма и с повече пътища ... А тук ще стане почти двойно при 1000 пъти по разбити пътища !!! Немирен протест до дупка !!! *** !!!
222
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
генерал лейтент Бойко Борисов задмина и Пиночет които ги събра на стадиона а нашия направи така ,че сами да се палят хората !
221
2
 
10
 
! Отговори
... преди 8 години
То и реалната заплата е 2500лв. ама ще имаме да взимаме...
220
1
 
14
 
! Отговори
me преди 8 години
Абе то е нормално затворите да са натъпкани е Павлова и такива като нея ... но уви не са!!! Нормално е пенсиите да бъдат поне 1000 лева, но не са!!! Нормално е ГгАаДдНнИиТтЕе полит-МмЪъРрШшЛлЯяЦцИи да не крадат чак толко ... ама крадат и с *Ъзовете си ... !!!
219
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Развод ми дай развод ми дай ,но повече не ме мъчи вземи панелите трабанта но въздуха ми остави ! Оставка
218
4
 
3
 
! Отговори
не се хаби преди 8 години
Няма смисъл да му обясняваш на vasil, той още живее във времето когато баба му му е обяснявла, че отрудения селски народ храни капиталистическите градски чеда ;)
217
5
 
8
 
! Отговори
гост преди 8 години
Селтикс, кво цъкате тия минуси?? Кое не е вярно, че само на вас ви пречт винетките ли? Или, че само вие и транспортните фирми обикаляте по пътищата ежедневно, щото в градовете е скъпо да се живее, а ходите до там само за едната далаверка??
216
1
 
17
 
! Отговори
Кико преди 8 години
Тая шушумига Павлова,така да лиже з..ка на *** ... Най-големите смешници сме в цяла Европа !