Метеж срещу Борисов!?

Депутати съветват премиера да работи, а да не се притеснява
Обновена: 27 яну 2016 15:47 | 27 яну 2016 13:30, Камелия Цветанова
340
Метеж срещу Борисов!?
Снимка: Reuters

Депутати обявиха пред Dnes.bg, че не са чули да се готви метеж срещу правителството на Бойко Борисов, но според тях едва ли кабинетът ще падне с протести, камо ли пък ако те са на ултрасите.

Според тях най-важното е министрите начело с премиера Бойко Борисов да си гледат работата, а не да се притесняват, че улицата ще ги свали от власт.

Още по темата

Че се готви сценарий за сваляне на правителство с протести, които ще започнат още в четвъртък пред Народното събрание, алармира вчера директорът на Правителствена пресслужба Севделина Арнаудова.

Сигналите в Министерския съвет били подадени от футболни агитки, които са призовани да излязат на митинг срещу властта на 28 януари от 15 часа пред Народното събрание, твърди тя.

Според нея протестите за събаряне на властта се организират от същите хора по стария познат сценарий от предишните блокади на жълтите павета, когато през 2013 г. бе свален първият кабинет на ГЕРБ.

"Ако кабинетът напредва по отношение на смислените мерки и реформи, не трябва да се притеснява от протести. Всичко е в ръцете на кабинета. Нека да си гледат съвестно работата, а не да мислят за външни заплахи", коментира реформаторът Мартин Димитров пред Dnes.bg.

Според него потенциална заплаха за властта може да дойде не от вътрешно недоволството в страната, а от Русия.

"Ако наистина има скрити заплахи, те са външни и могат да дойдат само от Москва, от никъде другаде", отсече той.

Димитров смята, че Русия има възможности да окаже такъв натиск, та дори да повлияе и на организирането на ултрасите.

Реформаторът бе категоричен, че има опити за намеса на Москва във вътрешните работи на България по някои ключови теми като големите енергийни проекти на България.

"Има и пропаганда колко е лош ЕС и как трябва да изберем Москва", убеден е той.

Зам.-председателят на парламента от БДЦ Явор Хайтов споделя мнението на Мартин Димитров, че кабинетът не трябва да се тревожи от метежи.

"Не дай си Боже, ако правителството се притеснява или се плаши от улични протести. Ако това е така, значи че правителството е наясно, че не работи в полза на обществото", коментира той.

Въпреки че не е чул за готвен сценарий за сваляне на властта, той смята, че ако падне правителството това ще е елемент от самата му конструкция, защото кабинетът е бил формиран по неясна формула.

"Има коалиционно споразумение между две групи, допълнително с трета такава и гласна подкрепа без участие в правителството. Това не кореспондира с европейските формули на управление", посочи Хайтов.

Дали обаче БДЦ би подкрепила евентуални протести, зависи от мотивите.

Очаквано становището на независимия Георги Кадиев, доскоро част от БСП, бе различно. Според него след като настоящият парламент е загубил легитимност, най-добре е да има предсрочен вот.

"Още с разговорите с двете каки, бизнеса на Пеевски, още тези неща накараха хората да нямат вяра и смятам, че е по-добре да се отиде на нови избори при цялата условност, че обстановката е нестабилна, нямаме нужда от избори, но за мен това е решението", посочи той.

Според него това може да стане по два начина – единият е, ако ГЕРБ поиска нов вот и вторият, ако улицата ги накара, като за Кадиев вторият вариант е по-вероятният.

Той смята, че недоволството на хората е много голямо, защото липсва усещане за справедливост и всякакво желание на властта за реформи.

Въпреки това и Кадиев призна, че не е чул да се готвят протести сега.

"Съмнявам се, че ако ултрасите могат да свалят едно правителство, ако това стане значи не сме държава, няма държава в света, където ултрасите да са свалили правителство, а и Борисов и МВР имат достатъчно ресурс да тушират такива неща", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добър сценарий, след като Германия ще излапа всички евросредства заради бежанците и при липса на такива за България, е нормално никой да не иска власта.
191
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МУТРО КАТО НЕ ИСКАШ МЕТЕЖ СРЕЩИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ТИ ВЗЕМИ,ЧЕ ИЗГОНИ ВЕДНАГА ТИЯ КРЪВОПИЙЦИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ ЗАРАДИ КОИТО ТОКА СКАЧА ОТ ТОВА ЛЯТО С НАД 45 % ПОД ПРЕДЛОГ ,ЧЕ ТОВА БИЛО ЗАРАДИ НЯКАКВА (СВОБОПДНА ЕНЕРГИЙНА БОРСА)
190
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мартинчо и него го прихвана вируса на Раданчо. Каква Москва, какви 5 лева? Хората са недоволни, писна им от глупости, а те - Москва!!! Ало! Роско и той получава видения...Луди ли са тези политици или нас правят на луди? То не беше Станишев, после Орешарски, сега им се приискало с Путин да се мерят. Болни мозъци!
189
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава на метежа.. Шпионите на окупатора САЩ в Белене
188
26
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Мразя ви всички, да идва султана и първо от вас да почне..........
187
0
 
23
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
АМИ ТЕЗИ СЪДИИ, КАК СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА СЪДЯТ ХОРА, БЕЗ ДА ПРИСЪСТВАТ В ЗАЛАТА, кога и къде измислихте тази глупост - ДА НЕ СМЯТАТЕ, ЧЕ ЩЕ СЕ ОТЪРВЕТЕ И ВИЕ СТЕ ЗА ДРЪВНИКА. БЕСЕН СЪМ, сега откъде ще взема тези 500лв. и защо АЗ ще съм виновен и плащам като топлото с дъщерите си не ме е уведомила..............
186
1
 
32
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
ДА НЕ ТИ СЪОБЩАВАТ, ЧЕ ТЕ СЪДЯТ от топлофикация - къде го има това нещо, а в същото време - убийци и наркотрафиканти - НА СВОБОДА. КАК ДА НЕ ИЗЛЕЗЕШ ДА ПРОТЕСТИРАШ - АМИ ТОВА Е НАЙ-МАЛКОТО КОЕТО ЗАСЛУЖАВАТ ТЕЗИ ИЗЕДНИЦИ.
185
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
50 км от Хемус за 800 000 000 ......народе !!!!И това ако не е пладнешки обир !
184
0
 
16
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
ИЗВОД - няма никаква координация между общинската фирма и дъщерите й - пълен абсурд, ДА НЕ ЗНАЕШ , ЧЕ ТЕ СЪДЯТ, ДА НЕ ЗНАЕШ , ЧЕ ДЪЛЖИШ ПАРИ.БОКО, ТЕБ ЛИ СЕГА ДА ЗАЩИТАВАМ, ДО КОГА ЩЕ ДЕРЕТЕ НАРОДА.
183
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, ***, нали уж Доган беше поръчал Мутрата. Кво стана, що си траете.
182
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната димка на Мутрата! Що баш днеска? Щото отпечатаха доклада на ЕК ли? От него пък се вижда, че мафията си има държава. Значи парите дето уж си ги взел от чуждата мафия ще ги дадеш на своята мафия.
181
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Метеж в краткосрочен план ще е лошо за България, но управление на Борисов в дългосрочен, ще бъде пагубно за държавата. Та, добре е да си определим приоритети те. Сега ли да страдаме с перспектива един ден да се оправим или да си заровим главите в пясъка и да се надяваме на чудо!
180
1
 
13
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До матросчоИ СЪДИЙСКИ ТАКСИ ОКОЛО 325лв. Честно, до сега съм подкрепял герберите - бях до тук, вече цяла година ви поучавам какво да правите за хората И КАТО НАГРАДА СУПЕР ОБЩИНСКАТА ФИРМА топлофикация СЪС СУПЕР съдийско решение - И АЗ ЩЕ ИЗЛЯЗА И ТО ГНЕВЕН на тъпотията и алчността на общината, да не говорим ЗА НЕКАДЪРНОСТТА.
179
0
 
13
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Ако има подобен протест и аз ще изляза - защо - днес ме суровакаха със съдийско решение от топлофикация за 165лв неплатена сметка от 2015г. - НО НИТО СЪМ УВЕДОМЯВАН, НИТО ЗНАЯ НЕЩО ПО ВЪПРОСА, най-интересното е , че и Техем не знаят, получавам от тях изравнения за връщане на пари от 2013г., но за задължения - не, ВЛИЗАМ В ОНЛАЙН ПРОВЕРКА НА СМЕТКА ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ - ОТГОВОРЪТ Е нямате задължения - И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ИЗЛЯЗЛО СЪДИЙСКО РЕШЕНИЕ - за сметка от 2013 до 2015 г. - 165лв и съдийски т.
178
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рейтинга на Путин пада, обръщайте палачинката и хвърляйте руските знамена !
177
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оня ден четох някъде Богомоил Бонев цитирам : ...той и Чаушеску се мислеше за незаменим,ама видяхме как свърши..".В никакъв случай не го защитавам, но мисля, че това е много крайно и недопустимо в съвременно време.
176
0
 
17
 
! Отговори
Fan преди 8 години
Значи реформаторчето смята, че ние няма за какво да протестираме и всичко е наред, нали сме топ 5та икономика в света(!), виж за Русия е въпрос на живот и смърт да ни пречат и да организират дори агитките?!Тези реформатори, прецедента, имат някаква клинична лудост, особено по отношение на Русия?!?
175
3
 
3
 
! Отговори
Тодорка преди 8 години
И аз съм щастлива от факта че Бойко обяви Росен Плевнелиев за втори президентски мандат
174
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма защо да го сменяте-накарайте го да работи
173
17
 
3
 
! Отговори
тонката преди 8 години
Кви метежи,кви протести бе абдали?Бате ви Бойко Борисов ще управлява БГ поне още един мандат след този.На който не му изнася да бега в Русия при другаря Путин.:)