Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!

Тя защити баща си и осъди престъпленията на комунизма
1 фев 2016 10:37,
296
Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!
Снимка: Reuters

Генералният секретар на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова видя клеветническа кампания срещу себе си. Тя нарече обвиненията срещу нея лъжа, призна, че я натъжават и призова на измислиците да се сложи край.

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН бе издигната от кабинета на Пламен Орешарски. Номинацията бе потвърдена от Бойко Борисов при поемането на властта през 2014 г.

В последните месеци обаче се появиха информации, че България може да издигне за поста кандидатурата на Кристалина Георгиева, а различни наблюдатели интерпретираха състезанието между двете дами като състезание между Москва и Вашингтон.

Още по темата

"Изненадана съм, че ме поставят в различни конфигурации. Случва се да ме питат дали съм кандидат на Франция, на Китай, на Латинска Америка, на Африка...", каза Бокова. Тя обясни, че дебатът в България по оста Русия-Америка е много едностранен. "Аз ако съм кандидат, съм кандидат на България", отсече тя пред bTV.

Тя обясни, че няма краен срок, в който да се вземе решението кой ще е кандидатът на България за големия пост в ООН. Бокова обаче обясни, че кандидатурата трябва да бъде издигната до седмици, защото през март започват изслушванията на номинираните.

Ирина Бокова отговори на някои от обвиненията срещу нея, основните от които са, че е кандидат на Кремъл, а баща й Георги Боков е бил един от идеолозите на комунистическия режим в България.

"В едно демократично общество хората трябва да бъдат съдени и оценявани за това, което правят", каза тя и обясни, че е изненадана, че сред критиците й има и съратници на баща й. За него тя обясни, че е бил партизанин и антифашист, но допълни, че такъв е бил периодът и неговите разбирания. Бокова обясни, че баща й е бил свален от всички постове пред 1976 г.

Тя припомни и че от 10 г. е публична личност, а  от 25 г. работи за демократичното развитие на България. "И сега отново да се поставя под въпрос дали осъждам престъпленията на комунизма. Разбира се, че ги осъждам, никой не може да убива хора без съд и присъдата", каза тя.

Бокова обаче не прие обвиненията на сина на Райко Алексиев, че баща й е убиец на баща му.

"Разбирам мъката и гнева му да намери убийците на баща си. Но това са лъжи, казани на чашка в едно литературно кафене", настоя тя.

Ирина Бокова призна, че има имоти в Ню Йорк, но напомни, че децата й живеят от години там и отглеждат децата си там, а тя иска да е близо до тях. На въпрос дали е богата, отвърна: "Да, най-вече с петте си внука".

Шефката на ЮНЕСКО обясни, че чува клеветите и лъжите по свой адрес от години, но досега не им обръщала внимание, защото й се струвало недостойно.

На въпрос дали би се отказала от евентуална номинация за шеф на ООН, тя обясни, че това не било личен избор.

"Не правя лична кариера. За мен няма драма, каквото и решение да вземе правителството. Ккавото и решение да вземе то, аз мисля, че е недостойно да се води такава кампания, тя вреди на България", каза Бокова.

Тя обясни, че уважава Кристалина Георгиева и в състезанието между тях няма личен елемент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
5
 
7
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Няма значение дали е г-жа Бокова, НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО или Г. Димитров - това са първо българи. А Н А Д Ъ М О аркадаш, пий си кафието и не обсъждай българите.
182
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Госпожо Бокова!Четем,че сте интелигентна жена,а доказвате,че сте разглезена п.икла!Проблемът ви е,че рода ви се "пообърка" и покрай кликата Кобурготски -Гешев-Т.Живков се превърнахте от "честни Комунисти" в " ЕвроКомунисти"- т.е.в "престъпници-САМУНисти"! "САМУН -хляб- a loaf of bread"... На руски-"Нахлебници"!А хлябът е това,което вече над 80% от човечеството- и в БГ- все по-трудно може да си го осигури заради такива като вас- международно организираните предатели и престъпници във властта
181
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До матросчоКомунистите нямат религия, Вярващите хора не избиват духовници и не събарят църкви!!!Това го правят само комунистите, те не са православни, още по-малко вярващи!!!!
180
1
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До АнонименОбиждаш президента, премиера и председателя на републиката, това е срамно - ето за това ви наричам туркофили.
179
3
 
2
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До АнонименАз съм на моя православна земя, твоето място е по на юг, там при Ердоган.
178
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите винаги са били терористи!!!Те винаги са избивали елеита от народа си офицери, учени, индустриалци и са разграбвали създаденото от убитите от тях!!!Такива са и Бокови и Живкови, а и т.н.Сега един непрокопсаник тук ми пише за народен съд!!!На вас мъчители на българския народ едно ще ви кажа "Бог да ви съди!!!".Вие дори не сте достойни за презрение!!!!Вие не съществувате за мен!!!България над всичко!!!Комунистите в *** Мамашистан!!!
177
4
 
4
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Правете каквото искате, сейте омраза, тя и за вас ще дойде, гнус ме е от вас туркофили, чудя се защо македонците ни казва "татари" и не желаят да се върнат в Родината си - сега вече ми е ясно - нали вашите бащи ги изпратиха в пещите на Освиенцим.
176
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще спрем ако си вземеш смръдливия червен заддник и се изметеш от България и Америка заедно с децата си и марш в москва *** в партията на путин
175
6
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Защо някои американец не възстана срещу настоящия Ки МУН на ООН, нали баща му е убивал американци по японските острови и то бая човеци - защото са нови хора и защото не гради кариерата си на гърба на собствения си народ, сеейки омраза - пак ли искате ЗЗД то, пак ли кръвта на народа си искате или да ви плащат за главата на .........на Бокова отново 50 000лв - до кога.
174
4
 
2
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Като ви чета, разбирам защо са ви трепали, жалко, че са съжалили вас, трепнала им е ръката, а не като някои от родата на Й....в, избил ястребинчетата без да му мигне окото, че избива деца, или пък кървавото хоро с набучени глави на истински българи , а не предатели.
173
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СРАМ ЗА НАС И ЗА БЪЛГАРИЯ
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До balgarkaИма два апартамента за милиони платени в кеш бе, при 100 хиляди годишна заплата в Ню Йорк поинтересувайте се малко за този червен крадец от женски пол,.а апартаментите и са в центъра на Ню Йорк не в горно нанадолнище
171
4
 
1
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Аз пък, бих подкрепил всеки българин в чужбина щом като пледира за такъв, а вие туркофили сте ясни, за вас българи са само ***, за това леете сълзи за време оно.
170
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О неразумни юрудей защо се срамиш да се наречеш българин ?Пита поетаАми заради такива комунистически юрудий като тази с баща и комунистически убиец Отговори народа
169
5
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Като не ви харесва социализъмЪТ, НАПУСНЕТЕ БЕЗПЛАТНИТЕ АПАРТАМЕНТИ, хвърлете безплатната диплома за образУвание, разрушете новата си вила, съборете новата си къща на село и ОТИДЕТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ В СТАРАТА НЕСОЦИАЛИСТИЧЕСКА КОЛИВА, айде у лево - немате место о градо, тук живее само буржоазията и вие сте *** селяни.
168
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
рускaтa стaвленицa иринa боковa зaслужaвa не Оон a дрънголник до крaя нa дните и!
167
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ako Bokova ima problem i ne ia izberat to problema shte doide ot Bulgaria - prochuti sme sas zavist i zloba.
166
3
 
2
 
! Отговори
Гордост-предразсъдък преди 8 години
Освен това че не избяга в Канада през 1944 година-около 5-6 септември стария лъв си живееше в центъра на София и принципно не се криеше от никой бре!Единствено не стъпваше във Враца и околностите за да не го познае некой червен *** бре!Чак през август 1990 година по време на палежа на Партийния дом отиде във врачанското село(заедно с двама негови авери и с един москвич)и намери във селската кръчма един комунист,дето го е издирвал яко бре!Преби го и оня пукна от инсулт след два дена бре!!!
165
1
 
6
 
! Отговори
balgarka преди 8 години
sled kato e takava balgarka zashto decata I sa uchili I izrastnali s balgarski pari v usa???? omrazna mi ot takiva anti balgari da ni opravqt samo!!!!!! golqmo stado ovce sme znachi
164
1
 
9
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Бокови са срам за България! Сега ще изконсумират цялата си комунистическа вина с всички мезета, които народът им поднесе в интернет пространството. Надявам се това да се прочете и от администрацията на ООН.