Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!

Тя защити баща си и осъди престъпленията на комунизма
1 фев 2016 10:37,
296
Бокова видя кампания срещу себе си. Призова: Спрете!
Снимка: Reuters

Генералният секретар на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова видя клеветническа кампания срещу себе си. Тя нарече обвиненията срещу нея лъжа, призна, че я натъжават и призова на измислиците да се сложи край.

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН бе издигната от кабинета на Пламен Орешарски. Номинацията бе потвърдена от Бойко Борисов при поемането на властта през 2014 г.

В последните месеци обаче се появиха информации, че България може да издигне за поста кандидатурата на Кристалина Георгиева, а различни наблюдатели интерпретираха състезанието между двете дами като състезание между Москва и Вашингтон.

Още по темата

"Изненадана съм, че ме поставят в различни конфигурации. Случва се да ме питат дали съм кандидат на Франция, на Китай, на Латинска Америка, на Африка...", каза Бокова. Тя обясни, че дебатът в България по оста Русия-Америка е много едностранен. "Аз ако съм кандидат, съм кандидат на България", отсече тя пред bTV.

Тя обясни, че няма краен срок, в който да се вземе решението кой ще е кандидатът на България за големия пост в ООН. Бокова обаче обясни, че кандидатурата трябва да бъде издигната до седмици, защото през март започват изслушванията на номинираните.

Ирина Бокова отговори на някои от обвиненията срещу нея, основните от които са, че е кандидат на Кремъл, а баща й Георги Боков е бил един от идеолозите на комунистическия режим в България.

"В едно демократично общество хората трябва да бъдат съдени и оценявани за това, което правят", каза тя и обясни, че е изненадана, че сред критиците й има и съратници на баща й. За него тя обясни, че е бил партизанин и антифашист, но допълни, че такъв е бил периодът и неговите разбирания. Бокова обясни, че баща й е бил свален от всички постове пред 1976 г.

Тя припомни и че от 10 г. е публична личност, а  от 25 г. работи за демократичното развитие на България. "И сега отново да се поставя под въпрос дали осъждам престъпленията на комунизма. Разбира се, че ги осъждам, никой не може да убива хора без съд и присъдата", каза тя.

Бокова обаче не прие обвиненията на сина на Райко Алексиев, че баща й е убиец на баща му.

"Разбирам мъката и гнева му да намери убийците на баща си. Но това са лъжи, казани на чашка в едно литературно кафене", настоя тя.

Ирина Бокова призна, че има имоти в Ню Йорк, но напомни, че децата й живеят от години там и отглеждат децата си там, а тя иска да е близо до тях. На въпрос дали е богата, отвърна: "Да, най-вече с петте си внука".

Шефката на ЮНЕСКО обясни, че чува клеветите и лъжите по свой адрес от години, но досега не им обръщала внимание, защото й се струвало недостойно.

На въпрос дали би се отказала от евентуална номинация за шеф на ООН, тя обясни, че това не било личен избор.

"Не правя лична кариера. За мен няма драма, каквото и решение да вземе правителството. Ккавото и решение да вземе то, аз мисля, че е недостойно да се води такава кампания, тя вреди на България", каза Бокова.

Тя обясни, че уважава Кристалина Георгиева и в състезанието между тях няма личен елемент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
7
 
16
 
! Отговори
наглост бокова преди 8 години
Не, нагла комунистическа мръснице! Не! Няма да спрем! Няма да спрем да нищим престъпленията на баща ти - изверг, ***, полуграмотен селяндурин, *** и садистичен убиец! Точно той е убил Райко Алексиев, лъжкиньо Иринке! точно тай, убил го е с потресаваща жестокост и садизъм, дотогава дори и за вас - комунистическите престъпници! А, червена мръснице, дето ти викат Бокова, нещо да кажеш за все п-често излизащите публикации, че си дълбоко законспириран агент на КГБ?!
142
4
 
17
 
! Отговори
Българин преди 8 години
"От 25 г. работи за демократичното развитие на България." Що за комунистическа наглост!
141
1
 
15
 
! Отговори
dp преди 8 години
Да не и бяха наследствени и парите, и влиянието да имаше основание да говори кактрябвало да я съдят по делата и а не по произхода и.
140
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таз Ирина като е Бокова, значи ли, че е човек на Боко ?По-скоро обратното, Боко е кръстен на Бокова.
139
4
 
4
 
! Отговори
Унуфри преди 8 години
Таз Ирина като е Бокова, значи ли, че е човек на Боко ?
138
0
 
1
 
! Отговори
не 194, преди 8 години
а 193 каза всичко,променят се номерата.
137
6
 
19
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 8 години
Не знам за вас, но според мен дъщерята на комунистическия сатрап Боков, никога няма да стане шеф на ООНВсе едно внучката на Хитлер да стане шеф на Организацията за Защита на Евреите
136
0
 
2
 
! Отговори
194 преди 8 години
е казал всичко.
135
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 194Чакай чакай! Тук става дума за подзаглавието на статията. "Тя оневини баща си и осъди престъпленията на комунизма". Не я искаме в качеството и на произвеждаща комунистически манипулации, а не в качеството и на дъщеря на убиец. Никой не иска от нея да отговаря за престъпленията на баща и. Ама не искаме да ни представлява човек, произвеждащ подобни цинизми.
134
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом седесарите вият на умряло за кумунизъм значи Ирина е подходяща за поста
133
1
 
3
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
Spirame,spirame-...s vashite sredstva li da vi sprem?Vie si izberete...
132
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая Бокова незабавно да бъде разтреляна на жълтите павета КОМУНИСТКА ***
131
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бокова при Путин!
130
6
 
24
 
! Отговори
BG преди 8 години
Ха, ха, ха - комунистите в Ню Йорк !!! Що така бе другари, нали беше много хубаво в Русия и Москва ?!?! САЩ и ЕС били "фашисти" ама всичките до един сте там !!! Иначе сме големи русофили и непрекъснато плюем "Еврогейския Съюз" !Пък .... пенсионери още да вярват за приказките за фашизма и социализма ! Той и Станишев нещо не се обажда от Брюксел напоследък :)))
129
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И двете другарки са от един дол дренки!
128
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 187Тя е толкова умна .... Успокой се бре, просълзих се! Забрави да кажеш колко е добра, красива, чувствителна , възвишена, честна и миролюбива. И от добро семейство...ъъъ това не те интересуваше всъщност...абе като не ви интересува защо на времето ни карахте да пишем "от работническо семейство"? Що ви интересува само когато ви изнася? *** сте, затова! Гади ми се от двуличието ви.
127
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как я навряха на времето в Юнеско, не знам? Ама как за избира човек между нея и Сталинка?Няма случайни неща - двете са пример , как предавайки идеите и страната си, получаваш кариера. Да използваме клишето "ясен сигнал" накъде духа вятъра. Продай си народа, уреди се с апартамент в Ню Йорк. Е, малко са, но отвратителният им пример се следва от цялата върхушка. Например бившият министър на ГЕРБ Игнатов - баща му е виден бесепар, ръководи БАС.
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 181Да! Прав си! Който вика най- силно , той е правия. Като нямаме доводи, започваме с обидите. То вие не почвате всъщност. За вас всеки антикомунист е фашист. *** то е така, който не е с вас е против вас. Няма значение дали е либерал, социал-демократ или анархист. За вас всички некомунисти са фашисти. После, защо ви мразят хората. Ей, не всички са убийци , проумейте го.
125
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева да отива да става Генерален секретар,Бокова да се връща и да става министър на образованието в България.
124
0
 
3
 
! Отговори
бсп преди 8 години
Другари дайте да дадем !