Пропуснахме да пратим комунизма в музея! Време е

Според президента БКП и ДС още се опитват да доминират
Обновена: 1 фев 2016 14:07 | 1 фев 2016 13:52,
256
Пропуснахме да пратим комунизма в музея! Време е
Снимка: архив Reuters

Сенките от миналото още са тук и се опитват да променят дневния ред на страната. Метастазите на комунизма и преродените тоталитарни елити обаче най-после трябва да бъдат пратени в музея. Това смята президентът Росен Плевнелиев, който излезе с остро изявление по повод днешния 1 февруари – денят за почит към паметта на жертвите на комунистическия режим.

Още по темата

"През изминалите 25 години пропуснахме да пратим комунизма с всичките му метастази в музея", обяви президентът. Той обаче щял да е последният човек, който би казал, че сме обречени да живеем по правилата на преродилите се тоталитарни елити.

Плевнелиев е категоричен, че у нас смяната на елитите не е била извършена.

"Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество", обяви президентът.

Той обясни, че сенките от миналото правят всичко възможно да променят дневния ред на страната и да залъгват колко "прекрасен" бил животът ни в несвобода. Плевнелиев припомни и че в самото навечерие на деня за почит на жертвите на комунизма, БСП внесе предложение за закриване на Комисията по досиетата.

"Недоумявам пред арогантния опит да се запуши устата на Комисията по досиетата. Уверявам ви, че докато съм държавен глава няма да допусна да се подменя историята и ще направя всичко по силите си да изпратим окончателно комунизма в музея на миналото", отсече Плевнелиев.

Президентът призовава цялата истина за комунизма да бъде разказана на младите поколения на висок глас. Той обясни и че е приел патронажа на инициативата в учебните програми на българските училища да бъде включено обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век.

Плевнелиев застана и зад предложението свързаните с фалита на КТБ да бъдат проверени за принадлежност към ДС. 

"Време е веднъж за винаги да скъсаме оковите на миналото, за да дадем шанс на млада и демократична България. Поклон пред жертвите на комунистическия режим", завършва обръщението на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, къде това от снимката поставя баща си и себе си (като студент в ТУ беше член на Вузовския комитет на БКП!)
151
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизма в музея, а такива като Плевнев - в мавзолея! Стига сте ни плашили, лицемери! Преди нас ни плашехте с капитализма, сега малките ги плашите с комунизма.Оставете ни най после на спокойствие, изнасяйте всичко откраднато и изчезвайте да не играе дървото.Баща ми и дядо ми плащали на активни борци, а на мен ми продънихте главата 25 години колко сте били репресирани! Репресирани ама друг път - крачехте първи на мамифестациите и ви правеха доносници и комсомолски секретарки.....
150
4
 
11
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Това е да си политик! Да можеш да си въртиш.......... както ти е кеф! Както ти е удобно, внимавайки от къде духа ветрецът! Особено в тези години, когато стана ясно и на родопските катъри, че няма нищо свято за българските политици и единственият им приоритет е ПАРАТА !И този, който ни е за пример, е начело на РБ !! Горко на тази страна !!
149
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизмът в музея , а Плевнелиев в психиатрията!
148
6
 
17
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Комунизъм не е имало в нито една страна.Този президент се опитва да гони вещици като в средновековието. Хора като него си мислят, че не е имало никакви постижения в миналото. Това просто не е вярно, имало е и положителни неща.Глупаво е да се отрича тотално епоха, за която повечето българи пазят добри спомени. Напъните на президента се разминават с реалностите, приемам ги за театър на гротеската.
147
16
 
6
 
! Отговори
някой преди 8 години
Айде тогава - паметника на Съветската армия от София - в музея. Време му е!!!
146
4
 
6
 
! Отговори
някой преди 8 години
То като се замислиш, в духа на "логиката" на другаря Плевнелиев, най-големият антикомунист, борец против комунизма, беше другаря Тодор Живков.Той първи каза открито, че "социализЪма е едно недоносче". Той е най-големият "дисидент", докато беше под домашен арест и приемаше интервюта от всички журналисти беше заявил нещо от сорта: "Ееех, защо не съм сега млад, да яхна митинговата демокрация, да поведа младежите, да развея байряк..."Те затова сигурно му издигнаха паметник в Правец.
145
4
 
18
 
! Отговори
някой преди 8 години
"Според президента БКП и ДС още се опитват да доминират..."Ей, ти палав барон Мюнхаузен! И какво? Ще се хванеш за косата и ще се издърпаш от властта ли?*** ти откри топлата вода бе, Реймънд! То щото на нас не ни беше ясно комсомолски секретарю, ние не знаехме за агента от ДС Цв. Цв. на който му се размина затвора, не знаехме за Б.Б. който си пази червения партиен билет (на БКП) в джоба, не ни бяха тия работи ясни, добре че си ти та ни светна! И кой ще ви спре да доминирате? Вие самите?
144
2
 
23
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Кой ги приказва тия приказки .... синът на комунистическо семейство, ползвало облагите на соца от почивни станции само за ***. Баща му е бил дългогодишен комунист работил в отдел образование в Благоевград, а майка му партиен секретар на първичната партийна организация в гимназията, която е работила ... и от тях се пръкнал демократ русофоб .. сега отново на власт и пак *** от държавната баница .. хората ги помнят тия неща бе Росене!
143
4
 
14
 
! Отговори
фен преди 8 години
като ще правиш това-вкарването на комунизма и дс в музея, вземи , че си подай оставката. започни от себе си. или си забравил, че *** и бащата ти бяха активни комунистически дейци, или забрави твоето присъствие в ръководните структури на дкмс в родния ти град. като ще *** живо месо, ще *** до дъно, до здраво. ти си част от"гнойната, гнила" рана на обществото. вън!
142
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А утре му е празник ...
141
3
 
19
 
! Отговори
Иво преди 8 години
А г-н Плевнелиев май забравя че и той е бил от комунистите
140
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аххх този налъм си изгуби кайшката!
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям мечтател! Мистер БЛА,БЛА,БЛА и нишо!
138
2
 
12
 
! Отговори
Чexъл преди 8 години
КАТО ЗА ПОСЛЕДНО: ОНЯ ОТ ДОНДУКОВ 1 НА КАРНАВАЛА В РИО ДЕ ЖАНЕЙРООт секретариата на Дондуков 1 са ми изпратили графика на посещението в Бразилия и Аржентина. Много странно, но този график странно съвпада с Карнавала в Рио Де Жанейро, че и даже два дни има там за Карнавала на държавни разноски, като за последно за него.Аз бих се възмутил при други обстоятелства, ама като знам, че е все тая само го споменавам.
137
3
 
11
 
! Отговори
Анархист преди 8 години
Плевнелиев да не забрави да почепи утре за Петльовден!
136
6
 
11
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Крадеца крещи "Дръжте крадеца !" В случая си прав комонистическа издънко ! Такъв шут ще ти биеме ,та ум ще ти зайде !
135
4
 
13
 
! Отговори
Музеен работник преди 8 години
КОЙТО ГОТВИ МУЗЕЙ ДРУГИМУ,САМ ВЛИЗА В НЕГО.
134
3
 
14
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
Абе този още ли е жив???И пак ръси глупости .....няма ли да му свършва мандата ....по слаб президент не сме имали !
133
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господин президент, Вие сте били част от този комунизъм, Вие сте били активен комсомолски активист /секретар/ . Вашите родители са били активни комунисти, първи Вие трябва да злезете в музея.