Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата

Аутобанът няма да се строи с европари, предстои нова обществена поръчка
16 фев 2016 11:00,
272
Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата
Снимка: Булфото, ахрив

Автомагистрала "Хемус" ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет, влезли в хазната благодарение на ефективната борба с контрабандата. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя коментира обявеното в понеделник от премиера Бойко Борисов замразяване на проекта. Според Павлова то се наложило, тъй като ще има промени в процедурата за избиране на изпълнител.

Вече одобрените два консорциума са кандидатствали, когато все още е имало възможност "Хемус" да се строи с пари от Брюксел. Сега обаче трябва да се обяви нова обществена поръчка за реализация на проекта със средства от държавния бюджет – около 800 млн. лева.

"Процедурата, протекла досега, е напълно законосъобразна", категорична бе министър Павлова пред Нова тв.

Още по темата

В понеделник премиерът обясни, че не иска да остават съмнения за това, че спечелилите поръчката компании са победители, защото зад тях стоят определени политически и бизнес фигури.

"Не искаме да остане сянка на съмнение. Правят се опити да ни пришиват към определени кръгове или лица, защото така е удобно. Целта е да се дестабилизира правителството", коментира регионалният министър.

По думите на Павлова във всички обществени поръчки има голям интерес, след това загубилите обжалват.

"В случая обжалват две от участвалите фирми - турска и италианска", допълни тя.

"Искаме да покажем воля за реформи и работа. Категорично няма международен натиск", каза министър Павлова.

По думите й във всяка една голяма поръчка винаги има много интереси.

"Става въпрос за голям финансов ресурс за стратегическа за страна инфраструктура. 11 компании бяха допуснати да участват. След всяка една тръжна процедура тези, които не са избрани започват да обжалват и да намерят някаква причина", обясни тя в отговор на въпрос защо решението се е взело два месеца след обществената поръчка.

Лиляна Павлова допълни, че всяка една от тези компании са проверени дали отговарят на изискванията на закона.

"Имената и лицата, за които говорим, не стоят вътре в документите. Те са изрядни и правноиздържани консорциуми", посочи министър Павлова.

"Новата процедура за избор на изпълнител на магистралата ще бъде обявена, след като окончателно приключи настоящата", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая Лиляна за кво изобщо се води министър? Само преди 5-6 дни казваше че процедурата била супер прозрачна , всичко било ОК. Изведнъж идва Тиквата и казва обратното
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гуци, гуци, гуци, изяли са те вулци...
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нaчалниците от Брюксел пак са потупали Генерала по рамото, само че този път по - твърдо и са му казали...."Абе ние ти казахме да крадеш, ама ти съвсем се самозабрави бре човек!", с други думи "Я малко ****, че не знаем какъв доклад вече да пишем....!" Но на следващите избори , простия народ пак ще гласува за тях, защото били "по-малкото зло" и "нямало друга алтернатива". Аххх, клета българска орисия...
117
0
 
8
 
! Отговори
българина преди 8 години
Ако Южна България не престане да бъде фаворизира а Северна отиваме към Румъния Русия Сърбия, а Южна към фалирала Гърция да им плащат дълговете или към Чалмосана Турция. Референдума ще го организираме много бързо..... Бб е предател и ***
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ще ползваме държавни пари, не евросредства!" ЗАЩОТО: през 2010-2011 предната министъркиня - ЧЕХЪЛКА АСФАЛТОВА, ИЗКЛЮЧИ ХЕМУС КАТО МАГИСТРАЛА, а я вкара в апликационната програма на ЕС като скоростен път... За сметка на приоритетните МУ магистрали до Турция и далаверките с европарите чрез СИНЧЕТО НА ЕРДОГАН!!! (Турските вестници ги описаха доста подробно тогава.)..
115
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не ви харесва тук - отивайте в Русия или северна Корея.
114
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Какво да кажа ........те ромите избягаха по Европа от "РАЯ" на ГЕРБ пък какво остава за българите!!!!Жалко за младите!!!!
113
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този глупав и мързелив български народ има късмета да дойде човек като Борисов, че да построи наново държавата!Защото преди него всичко вървеше назад.Не стачкувате защото Москва не ви е измислила за какво да стачкувате.И пак ще излязат 100 платени човечета и... толкова!Що не излизате на улицата?!Мързеливи комунисти сте вие, не българи.
112
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Еххеееее.Само так евтина контрабанда ще се продава на народа е не на хората в България на западняците.
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С мойте данъци ще строиш магистрали а после ще ми искаш и винетки брау ***!!!!!По живково време с данъци се строяха пътища ама няма винетки.
110
0
 
19
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Някой ако не е разбрал в момента ни управляват децата,внуците и втория ешелон от ветропоказателе,шофьори и охранители на БКП.......начело с ориенталския мачо-мен.ТА ВИЕ КАКВО ОЧАКВАХТЕ??????????
109
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя поне работи - направо се е стопила горкана, от чер труд. Хахаха, най-големият виц - герберастка да работи! Убийствен хумор!!!!
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аиде нямали да ги изгоним тея вече .
107
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За работещи двойки: за първо дете 5000лв., за второ дете 10000 лв. + 50% по-нисък данък общ доход за първите 10 години. Ето как веднага с 800мил. ще се родят между 20 и 30хил. деца. Май е по-добре отколкото магистрала, по средата на чиито платна ще расте ТРЕВА
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавни пари за черни дни - радвайте се *** гереберастки, пак се уредихте!
105
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Павлова строи през цялото време, а вие само драскате.Тя поне работи, след нейния труд ще остане построеното, а след вас ... нищо ;)
104
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
kradat ,kradat ma Peevski gi udari v zemqta sega iskat da drapnat predi nego xa xa
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
милиционерско мероприятие.Значи, Пеевски и ДПС са големите контрабандисти на цигари и други според доклада няма.Само че в доклада има издънка- БСП и ДПС правят заверата Пеевски с основна цел да арестува Борисов и Цветанов .Целта на ДПС е /???/,цитирам да се вземе от ГЕРБ властта за дълго време, докато ГЕРБ/???- със сигурност- ДПС!/ и БСП поемат контрабандните канали/ които са на Пеевски???/ и обществените поръчки, като единствени източници на колосални печалби.
102
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава си е жената, а вие си плюйте от злоба ;)Бокова повече ви харесва, нали - защото ви я похвалиха от Кремъл.
101
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свинетка Павлова - и гадна,и крадлива,идебела,ама мноо послушна!