Съкратиха предизборната кампания от 30 на 21 дни

Според ГЕРБ агитацията започва рано, което отегчава избирателя
2
Съкратиха предизборната кампания от 30 на 21 дни
Снимка: Булфото, архив

Депутатите съкратиха предизборната кампания от 30 на 21 дни. Това предложение на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, прието на първо четене, не срещна съпротивата на останалите политически сили.

Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи като пример, че в Чехия кампанията е 16 дни, а във Франция – 14.

Според управляващата партия агитацията в момента започва прекалено рано и в последните дни преди вота "участниците в нея са изморени, избирателите – отегчени, а кампанията става вяла".

"Прекалената кампания води до апатия и вместо да мотивира избирателите да гласуват, само може да ги отврати от острата политическа дискусия един месец преди изборите", мотивираха се още от ГЕРБ.

С приетите поправки в Кодекса се забранява по време на кампания партиите да не използват държавни пари за коли, самолети, помещения и други движими и недвижими вещи на държавната и общинската администрация.

С новите текстове управляващите върнаха и предишната разпоредба - изборният ден да започва в 7 часа и да приключва в 21 часа.

На изборите до 2018 година ще се въведе експериментално гласуване по интернет – в 20 избирателни секции.

На изборите за депутати ще се направи нов избирателен район – чужбина, което ще позволи българите зад граница да гласуват и с преференция - нещо, досега невъзможно, и за което е настоявано от Реформаторския блок.

По искане на ГЕРБ отпада и забраната осъдените за леки престъпления затворници да не могат да гласуват. Става въпрос за хората под ограничено запрещение, а те са с лека умствена невменяемост, афективно биполярно разстройство, синдромът на зависимост от алкохол, ограниченото разстройство на личността, наркоманите и др.

Според ДПС обаче това ще създаде проблем при откриването на изборни секции в затворите.

Иначе Хамид Хамид обясни, че в момента около 2 000 затворници са с леки присъди и броят им няма да се отрази на нито една партия.

Сериозна промяна е и добавка към чл. 187, според която печатните и онлайн медии може да отразяват безплатно предизборната кампания на партии, коалиции и инициативни комитети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ни вопъл, ни стон за задължителното гласуване, а са го приели на първо четене...