Комунисти vs. антикомунисти!? Стига вече!

БСП предлага табелки за всички унищожени заводи
5 апр 2016 13:22,
177
Комунисти vs. антикомунисти!? Стига вече!
Снимка: Reuters

Време е да спрем да разделяме нацията на комунисти и антикомунисти. Този призив прозвуча днес от редиците на БСП по повод серията законопроекти срещу и в подкрепа на комунизма.

"Искаме историята да бъде оценена правилно", настоя соцдепутатът Стоян Мирчев, който нарече десните в парламента псевдореформатори и ги обвини, че разделят нацията на комунисти и антикомунисти.

"Най-страшното е, че десницата в момента няма сили за никакви реформи, като изключим напълно деформиращата реформа в образованието, и запълва политическото време с вадене на някакви скелети от гардероба", каза Мирчев пред bTV.

Още по темата

Той все пак призна, че комунизмът е допуснал грешки. Според депутата те са основно в първите години след 1944 г.

"Тях никой не ги отрича, но е важно да се гледа цялата история. Има и много позитиви, които са се случили за държавата, но това никой не го гледа", каза още Мирчев.

Соцдепутатът обяви и че псевдодемократите, които са разграбили държавата, искат да заличат историческата памет на нацията, за да изтрият и спомените за това, което са направили те самите.

"Вместо да говорим да слагаме табелки на паметници, нека да сложим паметници на местата на всички заводи, които унищожи Иван Костов", предложи Мирчев и даде пример за надпис: "Тук имаше завод, който докарваше еди-каква си печалба на държавата".

Според социалиста по времето на управлението на Иван Костов у нас са разрушени 3600 предприятия.

Стартът на серията закони против комунизма беше даден от депутата от ГЕРБ Методи Андреев и реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов през януари. Те поискаха възхваляването на комунистическия режим да се наказва със затвор до 3 години и глоба от 3 000 лв. до 5000 лв.

Андреев, Славов и други депутати внесоха и проект за забрана на комунистическите символи и поискаха те да бъдат премахнати от учебници, паметници, фасади на сгради и други. Десните предложиха и наказания за тези, които не го правят.

В духа на искането им преди седмица падна и първата петолъчка след началото на дебата – тази от стария герб на София, част от реставрираното пано на обновената Централна гара.

В отпор на антикомунизма левите сили в парламента излязоха със свои предложения. Независимият Велизар Енчев внесе проект с предложение да се наказва със затвор и глоба всеки, който оспорва идеите на антифашизма.

"Атака" пък внесе предложение да се влиза зад решетките за проповядване на неолиберализъм, а БСП настояха и другите тоталитарни режими (1923 – 1926 г.) и (1934 – 1944 г.) да бъдат обявени за престъпни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
Без лустрация няма демокрация. Какво се промени след 89г? Комунистите станаха капиталисти и народа обедня. Вместо да са в затвора те са по световни туристически дестинации и децата им не мият чинии на запад а учат в елитни ВУЗ-ове .
84
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Табелките "Тук имаше завод, който докарваше загуба на държавата" щяха да са в пъти повече. Ама не вярвам някой сериозно да очаква от демагог да се сети...
83
0
 
3
 
! Отговори
до дежурните сороси преди 8 години
ами има такъв -в центъра на Виена, със златни орнаменти и фонтанза колко $ ще го надраскате?
82
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В крайна сметка жертвите за 5 века робство са по малко отколкото за 45 години феодален комунизъм
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се защо до сега нямаме такъв закон?Един вид, управляващите през последните 27 години одобряват комунистическите зверства. Или са наследници на палачите избили без съд и присъда стотици хиляди сънородници, повече отколкото са загинали във всички войни които е водила държавата ни.
80
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите са деца на сатаната, единственото което помага е да бъдат прогонени с огън и светена вода.
79
1
 
6
 
! Отговори
до дежурните сороси преди 8 години
виждал съм паметника на живо.хората си уважават историята не я продават за стотинки.цяла западна европа слави тази армия - ние я драскаме, щото са ни платили.може да няма загинали руснаци за софия, но е нямало и бомбандировачи.
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма спор, че нашия комунузим е бил див и варварски. Заслужава тотално анатемосване и пълна забрава. Единственото което не ми е ясно в цялата дискусия е нейното съществуване.
77
1
 
5
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
До Жеков ВСЛЕДСТВИЕ НА ..КОМ. ГРАБЕЖ...НАСЕЛЕНИЕТО 1945 Г.--4.7 МИЛИОНА 1989---9 000 000 ---2.600 РАБОТЕЩИ ПРЕДПРИЯТИЯ БЕЗПЛАТНО МЕД. ОБСЛУЖВАНЕ И ЛЕ4ЕНИЕ И ОБРАЗОБАНИЕ----СЕГА СИ СВАЛИ ТЬМНИТЕ О4ИЛА И СРАВНИ
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко множко ми се вижда в парламента да има три руски партийки и една турска.
75
6
 
3
 
! Отговори
таласъм преди 8 години
Духовете на изкланите жертви на комунистите бродят без утеха. Ако искате още беди оставете злото ненаказано.
74
2
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Само военен режим оправя бай ***, предател и крадец!Стига фантазии болни.
73
3
 
5
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
по повод за нарисувания паметник - във Виена част от паметникът на съветската армия е със злато... ама какво разбират австрийците - ние сме най-големите демократи!!!
72
0
 
3
 
! Отговори
злобар преди 8 години
Било, каквото било. Не се дрънкайте напразно. Радвайте се на десетте си пръста днес, защото в най-скоро време ще процъфти нов бизнес. Предприемачите вече потриват ръце - пръсти втора употреба.
71
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До АTAKICT АМИ ТЕ НЕ ЗНАЯТ 4Е ПЕТОЛЬ4ИЕТО ИЗРАЗЯВА 5--ТЕ КОНТИНЕНТА НА ЗЕМЯТА АМА КАТО НЕ СА У4ИЛИ ГЕОГРАФИЯ-.......
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На комунисти не може да се вярва - пищят че Запада е пропаднал, а откраднатите им пари са там ...
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По какво се различават управляващите ни след 1989г от талибаните,муджахидините и терористите?Крайно време е да дойде горския-може и Путин- и да прекрати геноцида,на който е подложен българския народ!През 1936 г сме 6,08 млн,през 1946г сме 7,03 млн ,1956г- 7,61 млн- независимо от разстрели,войни,концлагери и т.н.1989 сме 9 млн,2000г- 8,15 млн, а 2010г- 7,4 млн!Кои са-големи престъпници -фашистите до 1944г,комунистите до 1989г или управляващите ни вече 26г организирани терористи и българоубийци?
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 93Аз за това си купих тениска "В крак с времето" и си я нося всяко лято. И на мен много ми харесваше паметника така.
67
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само един факт и няма какво повече да се каже 67% от приватизираните предприятия са по времето на Беров и Жан Виденов нали се сещате там за едни масови приватизации,от друга страна 83 % от продадените от Костов предприятия все още работят и създават бвп,така че другари едно е да говорите съвсем друго е кво показват сметките
66
1
 
6
 
! Отговори
мила родино... преди 8 години
България е най-богатата страна - всеки ден се краде по много и пак остава за утре!