Плевнелиев след ветото – сезира КС за гласуването в чужбина

Президентът разочарован: Депутатите дадоха превес на партийните си интереси!
Обновена: 18 май 2016 16:47 | 18 май 2016 16:37, Веселина Йорданова
141
Плевнелиев след ветото – сезира КС за гласуването в чужбина
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд след решението на Народното събрание да отхвърли наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, които ограничават гласуването в чужбина.

Още по темата
"За огромно съжаление 43-ото Народно събрание, отхвърляйки наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, заложи на политиката на противопоставяне дори и когато това е за сметка на Конституцията и основни демократични права на гражданите. Днешното решение на парламента представлява пореден случай, в който българските депутати дадоха превес на партийните си интереси пред конституционните права на българските граждани", заявява Плевнелиев в позиция, разпространена от прессекретариата му.

Президентът не приема тезата, че политически цели в една демократична и правова държава могат да бъдат постигани със средства, различни от конституционно установените или че правата на една група български граждани могат да бъдат противопоставени на правата на други граждани.

Държавният глава нееднократно посочи, че наложеното от него вето не е акт на противопоставяне, а шанс да се приемат такива текстове, гарантиращи вече извоювани от гражданите права, което доведе до позитивни резултати и повиши активността на гласувалите наши сънародници зад граница на последните избори, се посочва още в съобщението.

Според президента вместо тези граждани да бъдат насърчавани за още по-активно участие, с днешния акт 43-ото Народно събрание ги отдалечава от родината.

"Гражданите очакват от политиците да получават все повече възможности да влияят върху процесите на вземане на решения в държавата, а не да бъдат ограничавани правата им", подчертава Плевнелиев.

Според него в настоящия геополитически момент е важно всяка от парламентарно представените политически сили да работи за стабилност, но това няма как да бъде постигнато, пренебрегвайки Конституцията.

По тази причина президентът смята да изпълни поетия към българските граждани ангажимент и да сезира Конституционния съд с надеждата, че българската демокрация разполага с институционалните механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света, пише още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом герберастите ***, това е добре. Точно тия сега дето плачат, че не могли да гласуват, точно те ни натресоха Тиквата и продажната му крадлива и некадърна шайка, които първия мандат не успяха да закопат България, но по всичко личи, че сега ще успеят.Протестна мрежа, които свалиха Орешарски чрез инспирирани отвън протести, понякога наброяващи дори 12 човека, също са финансирани от чужбина.Така че, айде моля - ако обичате у лево.
65
5
 
5
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Аз работя в чужбина, но като цяло съм против гласуване в чужбина. Все пак нашата държава всички турци се гъбаркат с нея, като ходят да гласуват за турски партии.Така че по-добре да няма гласуване в чужбина.Президентчето ни е жалко, дано го махнат скоро
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко, което е лошо за Плевнелиев е добро за България. И обратното.
63
4
 
7
 
! Отговори
до 77 преди 7 години
Като се върнете ще гласувате и хайде не ни излизайте с номера, че плащате данъци като нямате за 5 литра гориво да идете до посолството да гласувате, прошляци и берачи на ягоди .
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя пак нищо не каза ''където и да са по света'' ако случайно ида за риба по поречието на река Нил къде ще има наблизо избирателна секция ? Само едни големи приказки и хвалби от тоя как пък не му свърши мандата защо няма изпитателен срок или нещо за тая длъжност.
61
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До OdysseusТи кой си бЕЕЕЕЕ?И що се срамиш да се зовеш по български?Те такива ла-но *** мястото им е в нужника.
60
5
 
6
 
! Отговори
чингене Сали преди 7 години
Щом имаш български личен карта значи трябва да имаш право да гласуваш независимо къде по света се намираш !
59
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на президента. Пич, демократ и българин!
58
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ПРИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ ПРЕЗИДЕНТА ПОДАВА ОСТАВКА---ЯВНО НС МУ Е ГЛАСУВАЛО ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ Е Г--Н ПЛЕВНЕВЛИЕВ ИМАТЕЛИ ТАЗИ СМЕЛОСТ
57
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Плевнелиев, може да си *** ама поне малко акъл имаш
56
2
 
4
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
До Анонимен АБРЕ МОМ4Е НЕ РАЗБРА ЛИ---ТЯХ НИКОЙ НЕ ГИ Е ИЗБРАЛ ---НАЗНА4ЕНИ СА ОТ ПОСОЛСТВОТО НА ..НЕИЗВЕСТНА ДЬРЖАВА..---ИЗБОРИТЕ НЕ ПРОМЕНЯТ НИЩО КОЙ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ ТОЙ ПЕ4ЕЛИ
55
3
 
2
 
! Отговори
Интелектуалец преди 7 години
Професора има право но какво ще правят българите в Сащ например? Сащ не е в ЕС?Според мен трябва да се прокара проектозакон и всеки който е с не-българско име няма право да гласува нито в страната нито в чужбина. Казваш се Иван - гласувяш. Казваш се Асан и не гласуваш. Ако се казваш Агоп гласуваш защото Агоп е християнско арийско име.
54
8
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Има решение: Само граждани на ЕС могат да гласуват и точка. Турция не е в ЕС и проблема е решен окончателно.И България ще дръпне напред с истински патриотични партии като Атака, Патриотичния Фронт на Винкела и Герб. Аз лично симпатизирам на Герб.
53
1
 
9
 
! Отговори
PD преди 7 години
Какъв обединител на народа, борец за правата на българите зад граница, които даже и не попита, а дали те самите искат да са българи, или са се свили като мишлета, в борбата за оцеляване.Върховния главнокомандуващ, който с мощен глас ще издаде заповед: Напред! и мотивирана армия от платени войници, ще защити интереса ..на бюрократична Европа и господарите в САЩ. А ние ще плащаме този цирк. Няма да дочака това представление а съдбата му прати първия факс. Ще има още, за подигравката с божия народ.
52
5
 
7
 
! Отговори
Пян Гъ преди 7 години
И Бойко не знае какво да прави с тоя РПвн. Очевидно напуснатият от жена си очаква гласове от Турция, което е мерзко, долно и т.н. Изобщо не одобрявам РПвн, защото е ястреб (от посрана държава) и няма балансирана геополитическа стратегия. Дърви се на руснаците, а имаме два самолета и един пробит катер - ми не върви така. Не ми харесва и тандема с длибока Рада - прекалено ми е еврогейско и корпоративно-фашизоидно от тях.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей да не се сърдите, че сте на опашката на ЕС, никой друг освен самите вие не ви е виновен . Вие ги избирате ТИЯ. И пак ще ги изберете и пак ще лаете срещу хамстери и тивки и пак ще ги избирате . Тотална олигофрения ви тресе. Е слушайте вмомента Митко *** и поредното ченге от ГЕРБ слушайте им глупостите колко ерудирани били тези от АБВ . Кой бе Румен Петков ли или агент Гоце те ли са ерудитите . Кога ще му потърсят на Гоце от къде синът му има 6 млн за хотел.
50
4
 
9
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Много жалка картинка е българският Парламент , наистина , но народът я прави такава така че ......................
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да разпусне парламентарния зверилник, Плевнелиев разшири политическата психиатрия и с конституционен цирк. Приближават отпуски и избори и ГЕРБ се занимават само с избори и назначения от нова година, защото президента може да падне и да не може да се назначат нови калинки.
48
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Това е отпадния продукт от РАНЕНЕТО на мошеника бойко.УУУтишъл бРойко у нужника, пррррръц и излязъл Росенчо.Ууууффффф, воня.
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масово коментарите съответстват на индивиди които повече от това да бъдат манипулиран електорат не могат да постигнат, това им е тавана на възможностите. Единици са тези които могат да бъдат електоралния избор.