Плевнелиев след ветото – сезира КС за гласуването в чужбина

Президентът разочарован: Депутатите дадоха превес на партийните си интереси!
Обновена: 18 май 2016 16:47 | 18 май 2016 16:37, Веселина Йорданова
141
Плевнелиев след ветото – сезира КС за гласуването в чужбина
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд след решението на Народното събрание да отхвърли наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, които ограничават гласуването в чужбина.

Още по темата
"За огромно съжаление 43-ото Народно събрание, отхвърляйки наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, заложи на политиката на противопоставяне дори и когато това е за сметка на Конституцията и основни демократични права на гражданите. Днешното решение на парламента представлява пореден случай, в който българските депутати дадоха превес на партийните си интереси пред конституционните права на българските граждани", заявява Плевнелиев в позиция, разпространена от прессекретариата му.

Президентът не приема тезата, че политически цели в една демократична и правова държава могат да бъдат постигани със средства, различни от конституционно установените или че правата на една група български граждани могат да бъдат противопоставени на правата на други граждани.

Държавният глава нееднократно посочи, че наложеното от него вето не е акт на противопоставяне, а шанс да се приемат такива текстове, гарантиращи вече извоювани от гражданите права, което доведе до позитивни резултати и повиши активността на гласувалите наши сънародници зад граница на последните избори, се посочва още в съобщението.

Според президента вместо тези граждани да бъдат насърчавани за още по-активно участие, с днешния акт 43-ото Народно събрание ги отдалечава от родината.

"Гражданите очакват от политиците да получават все повече възможности да влияят върху процесите на вземане на решения в държавата, а не да бъдат ограничавани правата им", подчертава Плевнелиев.

Според него в настоящия геополитически момент е важно всяка от парламентарно представените политически сили да работи за стабилност, но това няма как да бъде постигнато, пренебрегвайки Конституцията.

По тази причина президентът смята да изпълни поетия към българските граждани ангажимент и да сезира Конституционния съд с надеждата, че българската демокрация разполага с институционалните механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света, пише още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един път депутатите да гласуват по съвест и той завряка като настъпана жаба, малък човек с голямо его. Hе напразно жена му се срамува от него. Сега когато знае, че си отива нервите му съвсем не издържат, какви ли още щуротии ще измисли.
25
1
 
13
 
! Отговори
Иванчо Путинов преди 7 години
Ама какво ограничение на права?!! Същото важи и за старите разпоредби- аз живея в село Индианско в щатите където сме 20 българи и по стария закон нямаме право на секция. Няма да пътувам 3000 км за секция я. и излиза , , че и по стария закон нашите конституционни права са нарушени защото Плевнелиев иска секции където и да е ама само ако 100 човека има.... ние 99-те какво да правим??? Ще сезирам КС
24
4
 
19
 
! Отговори
по аналогия преди 7 години
като го гледам прецедента се сещам за един друг президент (вече бивш), който също лижеше на американците, после яде дървото в Южна Осетия и си дъвка вратовръзката от шубе, след което се намести губернатор в Одеса. Какво е общото - и двамата усърдно работят за чужди интереси.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Луд не умалява,*** не поумнява.
22
19
 
8
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Добре прави Плевнелиев, ама никой няма да го чуе. Ветото трябва да мине.
21
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев е супер продажно човече! Ако ГЕРБ го издигнат за кандидат-президент със сигурност няма да гласувам за тях. Да си го изберат господарите американци и да си ходи в Украйна!
20
5
 
20
 
! Отговори
:) преди 7 години
За Роско гласовете от Турция са най-важното нещо. Няма да се учудя, ако след години се окаже, че е бил турски агент и ислямист.
19
7
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 години
плевньо, спри се преди да си разгромил цялата държава. Трябва да намалее броя гласуващи в Турция и точка. Турция има имперски интереси по отношение на България.
18
4
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Сезирайте, че гласуването като дълг противоречи на Конституцията. Гласуването е право и от неговия носител зависи дали ще го упражни. Колкото до тези, които са в чужбина- да внасят данъци в БГ и тогава да се харчат пари за тях.
17
2
 
2
 
! Отговори
Кога? преди 7 години
Кога най-сетне ще се сложат правилните длъжности в тази държава? Не трябва да се казва власт имащите, а служещи на народа. Всеки депутат трябва да се нарича подчинен служител на народа. Сега депутатите се изживяват като феодали, министрите като принцове, а премиера като Слънце. Може би президента се изживява като кралска особа и какво излиза? Живеем в монархия под феодално робство с партийни вериги. Ние, тези малки симпатични робчета-българи. Да сме живи и здрави. Наздраве!
16
3
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Както си се дуска,Плевни не разбира ли,че му дават жълт картон?Най-сигурния начин да провали ГЕРБ на президентските избори е като се кандидатира отново!Големи ядове ще берат с него,ако не кандиса на някоя друга сгодна синекурна длъжност....
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този си спомни, че е президент. Може би заради приближаващите избори.
14
3
 
4
 
! Отговори
Керван преди 7 години
Кервана си върви, кучетата си лаят, народа пъшка. Кой, Кой, ще ми каже, Плевнелиев президент ли ще бъде отново:))Няма да бъде, както и тези политици няма да ги има, защото са твърде глупави за да се имат за повече от естествения подбор в света. Естествения подбор показва, че колкото и глупав и търпелив да е един народ, той рано или късно измита тези които го потискат и използват. Крадливите преди да напуснат гледат какво да докопат с малките си алчни ръчички.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A konstitucionno li e.. 250 lv pensia, s 350 lv razhodi tok voda I hapcheta ??????Licemer I prodajnik !
12
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целият цирк е предизборна агитация. Президента явно я започна вече. Така си гарантира задграничния вот. Не, че не е прав по принцип.
11
1
 
7
 
! Отговори
гошко преди 7 години
Браво!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами крайно време е да се реши този проблем, който е най големият. Всички други са второстепенни даже и трето...
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде бе,, да не искаш да кажеш че депутатите са нарушили конституцията определено ако е така ще настане голяма каша.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Създадоха работни места в съда и хубави надници за адвокатите.
7
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И когато КС го отсвири за пореден път ще спре ли да ни занимава и да си подаде оставката.