Плевнелиев след ветото – сезира КС за гласуването в чужбина

Президентът разочарован: Депутатите дадоха превес на партийните си интереси!
Обновена: 18 май 2016 16:47 | 18 май 2016 16:37, Веселина Йорданова
141
Плевнелиев след ветото – сезира КС за гласуването в чужбина
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд след решението на Народното събрание да отхвърли наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, които ограничават гласуването в чужбина.

Още по темата
"За огромно съжаление 43-ото Народно събрание, отхвърляйки наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, заложи на политиката на противопоставяне дори и когато това е за сметка на Конституцията и основни демократични права на гражданите. Днешното решение на парламента представлява пореден случай, в който българските депутати дадоха превес на партийните си интереси пред конституционните права на българските граждани", заявява Плевнелиев в позиция, разпространена от прессекретариата му.

Президентът не приема тезата, че политически цели в една демократична и правова държава могат да бъдат постигани със средства, различни от конституционно установените или че правата на една група български граждани могат да бъдат противопоставени на правата на други граждани.

Държавният глава нееднократно посочи, че наложеното от него вето не е акт на противопоставяне, а шанс да се приемат такива текстове, гарантиращи вече извоювани от гражданите права, което доведе до позитивни резултати и повиши активността на гласувалите наши сънародници зад граница на последните избори, се посочва още в съобщението.

Според президента вместо тези граждани да бъдат насърчавани за още по-активно участие, с днешния акт 43-ото Народно събрание ги отдалечава от родината.

"Гражданите очакват от политиците да получават все повече възможности да влияят върху процесите на вземане на решения в държавата, а не да бъдат ограничавани правата им", подчертава Плевнелиев.

Според него в настоящия геополитически момент е важно всяка от парламентарно представените политически сили да работи за стабилност, но това няма как да бъде постигнато, пренебрегвайки Конституцията.

По тази причина президентът смята да изпълни поетия към българските граждани ангажимент и да сезира Конституционния съд с надеждата, че българската демокрация разполага с институционалните механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света, пише още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
16
 
7
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Депутатите казаха НЕ на най-големият чуждестранен инсветитор ебббати тттъпанарите
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАз казвам на българите в чужбина със забраната да гласуват да им забранят и да вкарват пари в България. В чужбина българите работят тежко, да си харчат парите там и да живеят като хората. Българските хрантутници и мафиотската им държава да се изхранват без парите на българите от чужбина!
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заминал на 10 000 км за да мие чиии някъде в Зимбабве и ко сега, не може да измине 500 км с влака за да гласува, ами като не може кой ще му плаща избирателната секция.Но пък ще може да осъди държавата за туй че са му нарушени правата ако поиска, безумства.
43
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя е пълнен мухъл, предател на българския интерес! Росен Ага
42
8
 
12
 
! Отговори
Xенде Хох преди 7 години
Моля те бе,моляяяяяя те изчезни бееее...Вече ме обаниха навсякъде заради теб!!..Ми не четеш ли,НЕ ТЕ ИСКАМЕ!!!отиди си,замълчи,изчезни,скатай се,потопи се..как да ти го кажа!Дразниш всички дори с фейса си.Моля те другарю,напуснете!Достатъчно заработихте вече,ей скоро ще "идете ба лекции"в сащ и ще си вземете заработеното!Моля Ви,ИЗЧЕЗНЕТЕ ОТ ОЧИТЕ НИ!!!!Нали?Рапорт Даден!
41
5
 
10
 
! Отговори
ha ha преди 7 години
Трябва да се въведе ново звание : ГеЙралисимус за особени постижения срещу народа си....Този иска да клати Баце...
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върнете билетчето от 6 стотинки за градския транспорт бе кви са тия 1,60 защо ни се нарушава правото да се возим за 6 ст като едно време.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съда решава според парите и който плаща повече пачки.
38
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турския слуга ще сезира КС, заради прецакания турски вот.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много вече взе да се спекулира с тия права, направо на всеки пред дома му да има избирателна секция да си гласува там за 1 минута, не да се реди на опашки с часове понякога, защото тъй ни се парушава правото на бързо гласуване, а ?
36
7
 
11
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
Комсомолски, букета гушни, народа ще се весели.Муульо!
35
1
 
10
 
! Отговори
Орхан Памук преди 7 години
Не съм лекар, не мога да го коментирам...
34
11
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Не разбирам,за какво ограничаване на права се говори напоследък,всеки българин в чужбина може да гласува,ако желае!?Е,на някой ще им се наложи да пропътуват 2000-3000 км за да упражнят правото си на глас,но предполагам,че това няма да ги затрудни,нали са патриоти и за тях Родината е на първо място.Не може да се направи изборна секция до нощното шкафче на всеки емигрант!!!
33
8
 
17
 
! Отговори
ТОЧНО ТАКА преди 7 години
БЕЛЕНЕ е много добро място за превъзпитание на такива ***
32
4
 
19
 
! Отговори
ТИКВООО преди 7 години
Прибери си ВЕРЕСИИТЕ
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го командироват в Сирия или Украйна да ходи да пази мира стига ни е продухвал главите с Ненчев да се хващат и да заминават.
30
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Плювко поеме разходите, защото ако КС приеме ветото значи дето има 10 българина на кръст, също трябва да има изирателна секция иначе правата им са нарушени, значи във всички села и градчета трябва да има избирателни секции навсякъде по света.
29
3
 
24
 
! Отговори
българина преди 7 години
Пожелавам му весело туркофилство на цялото му семейство!
28
1
 
10
 
! Отговори
В УКРАЙНА преди 7 години
щели да го пращат да помага на ВЕЧЕРЯЩИЯ С ВРАТОВРЪЗКИ
27
1
 
6
 
! Отговори
ПАРИ НЕ ВРЪЩА преди 7 години
ако ще да е затънал до уши в л....