Плевнелиев: Българите започват да се връщат

Никога не сме били по-свободни да пътуваме, живеем и работим!
8 юни 2016 18:00,
297
Плевнелиев: Българите започват да се връщат
Росен Плевнелиев и Марти Шулц. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев омаловажи твърденията, че български имигранти заливат Великобритания. Темата за миграцията е в центъра на дебатите преди насрочения за 23 юни референдум за европейското членство на Великобритания.

Запитан в Европейския парламент в Страсбург дали може да даде гаранции, че българите няма да продължат да се стичат към Острова, Плевнелиев каза, че в момента в Обединеното кралство има 45 000 българи, което е много по-малко от общностите ни в Испания (300 хил.), Гърция и Германия (по 200 хил.) и САЩ -450 хил.

Плевнелиев припомни напразно чакащите на летището в Лондон български и румънски имигранти след падането на ограниченията за работа в началото на 2014 г.
„В Германия безработните българи са по-малко от безработните германци и в определен смисъл са по-добре интегрирани в Германия от германците“, заяви президент.

Според него в последните години има тенденция на връщане на българите в родината заради откриването на високоплатени работни места от големи чужди компании, модернизацията на страната и растежа на икономиката.

Президентът смята, че големият брой на българи, работещи и живеещи в чужбина, е „временно положение“, което ще се промени. „Ние не спим, а се модернизираме и подобряваме и хората започват да се връщат, защото държавата отваря нови хоризонти пред тях“, убеден е президентът.

„Горд съм, че като член на ЕС моята нация никога не е била по-свободна. Българите са свободни и могат да пътуват по света, да живеят, да работят и да учат“, каза Плевнелиев, добавяйки, че работи за връщането на емигрантите.

Европейската миграция е ключов аргумент на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС. Според тях от 2000 г. насам 5 млн. европейци, основно от Централна и Източна Европа са се преселили във Великобритания. Само през миналата година около 150 000 европейци са се установили на Острова – предимно българи и румънци. В същото време само 1,3 млн. британски граждани живеят в Европа. Противниците на членството смятат, че ако Лондон излезе от ЕС, той ще може да си върне контрола на границите и така ще запази повече работни места за британците и ще намали разходите на социалната си система.

Росен Плевнелиев изрази увереност, че британските граждани ще гласуват за оставането на Великобритания в ЕС. Той обясни, че обратното би било в противоречие с историческите традиции на страната, която чрез интеграция и свободна търговия е създала най-голямата империя в човешката история.

„Великобритания не може да бъде замък на остров, който се изолира. Единственият начин да води е да използва Европейския съюз като платформа“, като платформа.

Шефът на Европейския парламент Мартин Шулц, заяви че ако британците гласуват за излизане, лидерите им трябва незабавно да започнат преговори за напускането на Съюза. Британските евродепутати обаче щели да са свободни да изберат дали да останат до края на мандата през 2019 г., тъй като макар да са избрани от Великобритания, представляват в Европейския парламент всички европейски граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
24
 
! Отговори
аааахахах преди 7 години
Българите бягат масово , всеки с акъл и знания си хваща дърмите и заминава на запад. Не ми е приятно но товя е реалността - България потъва. На никой с акъл не му се седи в мутренска държава , разкъсана от комунисти.
138
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз искам да се върнат , но у нас не 5 000 , а 5 долара не се търкалят по улицита.
137
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари ***. Току-що гледах по телевизията част от речта на Президента и как Европейския Парламент на крака му ръкопляска. Перфектна реч и перфектен английски. Е, не е ловец архарски ама това е друга тема.
136
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилчета, Плевнелиев ще е шеф на Департамента за следвоенноустройство на Русия. Така, че имайте му малко уважение.
135
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кой българин се връща бе офшорий
134
2
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен168 Аз пък искам , да пуснат едно клипче тук, онова, в което го питат, ще се кандидатира ли за президент, а той:"Не, никога, аз съм експерт в друга област!".После-знаете какво стана. Но, какво да коментирам-хвани единия-удари другия, всички в Герб са такива.
133
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щастливи сме , нищо че щастието ни е също втора употреба . Но тези лъчезарни усмики по всяка вероятност са трета уротреба . Колкото по широка е усмитката , толкова по не се забелязва грозното в ежедневието и историята . Девизът е - Равенство , Братство , Красо- та , а вие там по тихо .
132
1
 
22
 
! Отговори
българин преди 7 години
да добавя и аз - ненормалник от класа
131
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБащата верно , че чака 1 година за Москвич, но накрая го получи, чисто новичък от завода...Сега не можем да си позволим дори кола втора употреба, която да може да върви...
130
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През социализма карахме на колите си гуми 3-та употреба, носехме дрехи 3 та употреба______Всъщност при социалузма беше проблем да си купиш каквато и да е кола, а за гумите да не говорим, висял съм 2 седмици във Видин за да си взема 2 гуми видунки, които за нищо не сраваха
129
1
 
11
 
! Отговори
анти преди 7 години
ненормалник
128
2
 
28
 
! Отговори
анонимен от Европа преди 7 години
Човекът Президент май си е изтрескал тотално. Никой няма да се връща в България бре човек, как да се върнем като Вие и Вашите депутати ни изгонихте. С вашата жажда за власт и бързо забогатяване, хора за по половин мандат с банкови сметки и имоти за 10-ки милиони Евро. Това е позор,,,,,,,нямам думи
127
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АниВ Русия безработицата е под 5% - практически няма безработица.
126
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да излезе пред народа Иван Костов, Петър Стоянов, Симеон Сакскуборготски (който се кълнеше, че не е дошъл заради земите си, но в последствие си ги взе, че уж били на баща му, пък те дадени от народа) и да направят равносметка какво сториха! И не искам да говорят отново омайно както преди години , да кажат какво се е постигнало в цифри! И тоз нарцис Б.Б...- интелектуалец от класа, ама да не му засегнеш обиждалото...И оназ п*а*ч*а Кунева, дето затвори АЕЦ-а и сега вилнее на няколко поста..
125
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГоляма грешка беше да стане президент-той за нищо не става, просто поставено лице.Бъди спокоен, новият който и да е той няма да бъде по-различен.
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма грешка беше да стане президент-той за нищо не става, просто поставено лице.
123
13
 
5
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Каква армия каква полиция. Държаха младежите 2 години в казармата за да не си потърсят работа. Човек като види че в някоя държава има много войници и полицаи веднага разбира че има тежка безработица. Вижте Русия!
122
10
 
3
 
! Отговори
Маринчо преди 7 години
При социализма нямаше банани и тоалетна хартия а дънки и хубави неща имаше само в кореком с долари. Сега при пазарния капитализъм в магазина има много банани да лапаме и тоалетна хартия да се бришеме и си джиткаме в мола да си купуваме дънки и фанелки пума.
121
4
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Ани Ани, миличка, права си, и то-безусловно.През социализма карахме на колите си гуми 3-та употреба, носехме дрехи 3 та употреба , а бабите бяха толкова болни и беззъби, че държавата се видя в чудо, и ги лекуваше и правеше зъбите безплатно, само да са живи и здрави и да гласуват за БКП.Сега сме по-добре-караме гуми само 2-ра употреба, дрехите основната част от хората в провинцията си купуват 2-ра употреба от "килото", има такива магазини, бабите въобще не ги лекуват, 9,5 милиона сме без емиг
120
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интерестното е че г-н Плевнелив е почнал да работи за врьщането на Бьлгарските емигранти!