Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!

Идеята за морско сътрудничество била румънска, но щяло да се говори за нея в рамките на НАТО
Обновена: 16 юни 2016 13:21 | 16 юни 2016 13:18, Камелия Цветанова
212
Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!
Снимка: архив, Bulphoto

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев излязоха с общо изявление пред медиите, за да разсеят категорично слуховете, че ще се прави нова военна флотилия в Черно море с участието на България.

И тримата бяха категорични, че такова нещо няма, макар че по думите на Ненчев въпросът за морско сътрудничество между България, Турция и Румъния е бил повдигнат от румънския му колега, но той е поискал да се обсъди в рамките на НАТО.

Още по темата
От Румъния повдигнаха въпроса за нова регионална инициатива в областта на морската отбрана, но това може да е инициатива, която България може да подкрепи само в рамките на НАТО, призна и Плевнелиев.

След него и Бойко Борисов обяви, че темата е била повдигната от Румъния, но само на ниво идея и той категорично е отказал българско участие.

Според държавния глава се разпространяват слухове, донякъде от неразбиране, но всъщност не се е случило нищо извънредно, защото има програма и план за развитието на въоръжените сили, които се изпълняват.

"Говори се, че на двустранна, на тристранна основа с Румъния, с Турция ще се стартират нови инициативи. Това няма нищо общо с истината, всичко което се прави е на базата на приети документи и не може да има никакво притеснение", увери Росен Плевнелиев.

Той припомни, че е приета програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г ,приета от правителството и парламента, а в нея има ясна и актуална оценка на средата за сигурност, която не се е променила.

В плана за развитие на въоръжените сили има девет приоритета и няма как някой да бъде изненадан от това, което се прави. Там е записано, че ще има два нови военни кораба и това беше прието от парламента, щом го има в програмата го изпълняваме, допълни държавният глава.

Щели да се купуват нови кораби, четем, слушаме по форуми, по сайтове, абсолютни импровизации , щом го няма в програмата, няма как да го изпълним, увери той.

Плевнелиев припомни, че България участва в инициативи на НАТО и няма причина да спре да го прави.

В участието на армията ни в учението в Румъния нямало нищо ново.

Бойко Борисов отсече, че лоялността на България е доказана и към ЕС, и към НАТО.

От 2006 г. имаме договори и общо 5000 американски войника минават пред базата на НАТО в Ново село, непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовки ние по пронатовски от това няма как да бъдем, настоя той.

Според него обаче оттук нататък има една граница и когато е говорил за ястреби държави е имал предвид точно това, че някои страни гонят гребена на вълната.

"Всяка държава има свои цели и си ги гони, ние в такава флотилия няма да участваме", увери премиерът.

"Това е тяхна работа", отсече Борисов и допълни: "Ние сме миролюбива страна, страна която освен, че изпълнява ангажиментите си иска да строи, да се развива, да има инвестиции, да има спокойствие, имаме една прекрасна плажна ивица, където да се развива туризмът".

"Искам да има кораби с туристи, а не военни", каза още Борисов.

Според него кораби на НАТО могат да охраняват нашите граница само ако възникне сериозна бежанска вълна към Черно море, каквото в момента няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От тия нищо не става ,мутренска държава
116
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ква тема ще повдига тоя , кво НАТО бе !?? Обща флотилия с поробителите срещу тези , които ни освободиха ??? Тия са за бесене !
115
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАРАБАР РОСКО С МЪЖЕТЕ
114
35
 
6
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Плевнелиев е наи големият български президент за всички времена !!! Чест и слава !!! Моля всички саитове които се имате за български не публикуваите руски хибридни дезинформации !!!
113
0
 
22
 
! Отговори
ДЦ§ преди 7 години
Абе, на бившите Другари им е лесно, вземат статиите на "Работническо дело" отпреди 90-те и заменят "западния империализъм начело със САЩ" с " и "руския империализъм" и готовооо....А, навремето у нас наистина имаше журналистика, а не като сега - драскачи!Затуй речите на плагиата Пл по ностоящем преЦидент (бивш комсомолски секретар, а ние с вас знаем, че при другарите "бивши" няма) са толкова ефектни на Запад!Тцтц, тц...., квото и да говорим за соца, но поне качестменно образование имахме!!!!
112
8
 
4
 
! Отговори
аз преди 7 години
Убеждавам се, че платените идеологически работници на партията и комсомола отпреди 89-та са най-голямата и гнусна ***.
111
0
 
21
 
! Отговори
ДЦ§ преди 7 години
Ахааа, :))))) Буда за пореден път дръпна ушлето но Пл и го шляпна по вратлето за неговата "самодейност"!!!!Бедния ни преЦединт, пак го отнесе на местно ниво!!!!!Бай-бай другарю комсомолски секретар! :))))))
110
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 7 години
Какво НАТО, какви 5лв. ?! Плевенлиев и той да каже, кой ще плаща 620млн.? на ЗАО "Атомстройэкспорт", 620млн.? обещетение, за прекратяване на проекта - "Беляне", от страна на България. И виновните за това кои са и каква отговорност ще им се потърси ???
109
4
 
7
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Пульо, колхозът в Грузия и Украйна ви удари с две- три хиляди души и пет самолета.Но вас натовските пионки ще ви изпука с цялата си мощ на 3 000 бойни атомни глави, които притежава ако се наложи.Искаш ли да ги опиташ или ще размахваш меченца в знак на протест?
108
0
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 145,чета всичко, чета и Поглед инфо, и Дърева, и Волгин, и Иво Инджев, и Комерсант, и и Руски дневник, и Стратфор, и Ричард Улф, и На всеки км. у фейса. Така се опитвам да си оформя гледна точка и да я аргументирам. Именно защото Огнян Минчев се води либерал, а може би не е, чета и него - много е показателно, когато някой с уж твърда позиция, омеква. Не че е омекнал, ами според мен е опитал обективно да анализира. Ако е верен анализът (че Тур подкокоросва), съм съгласен с него
107
0
 
5
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Значииииии........ ама защо все като наа-асран си бе?
106
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята на ръмунците е много добра.
105
0
 
19
 
! Отговори
До 141 преди 7 години
Доколкото си спомням поне през последните 20 години единствено американците разпалваха войни в десетки страни по света.Резултат:разрушени държави,хиляди избити хора,а сега и милиони бежанци от където се сетиш са се втурнали към Европа.Интересно защо нямат мераци за САЩ и дали изживяващата се като световен жандарм Америка би ги приела?
104
15
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 139, какво се цели, не разбирам аз. ЧЕтох преди малко анализ на Огнян Минчев - според цялата работа е инициатива на *** (не на НАТО), за да си върнат хегемонията в Черно море. Ако това е така, то не разбирам и упреците към президента, който каза пет пъти, че нещо такова може да се случи само в рамките на НАТО. Много сте се спекли кутевистите, голям страх от Вовата, нали ви е приятел уж - снимате се с неговия лик, носите какви бяха там лентички, руски знамена по повод и без
103
19
 
4
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Мислете с главите и стомасите си. Ние имаме интерес ЕС и НАТО да стават по-силни и единни. Така нито на Путин, нито на някой нов фюрер, нито някой султан ще може да разпали война. Разпадне ли се ЕС, разпада се и НАТО. Путхин тръгва към Украйна, немците и поляците ги хваща параноята и скачат стещу него, Ердо се взема на сериозно и посяга към нас...и изгоряхме. Ние сме в криво-ляво подреден мирен свят. Разбъркването му не устройва никого. Стига с тая глупава ""антивсичко"" истерия.
102
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Базата която имат НАТО в България, при военен конфликт с Русия, ще изчезне за няколко часа. Не разбирате ли какво се цели глупаво племе!
101
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако му бяха разрешили сам да вземе решение по въпроса,Плевнелиев тутакси щеше да обяви война на Русия.Но този път ББ реагира адекватно и му сви перките навреме.
100
1
 
19
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 7 години
ОТ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ СТАНА ЯСНО, ЧЕ НИЩО НЕ МУ Е ЯСНО-ЗАСЕГА НЯМА НИЩО ЗА ФЛОТИЛИЯ, НО ЗА УТРЕ НЕ СЕ ЗНАЕ!
99
17
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 122, Ако Вовчо не се над.пи пак на Ердоганя в един момент може да му спрат Босфора и има да вие, нали се сещаш. Макар и почти 18 млн кв км мадър Раша е ограничена в морско отношение бая сериозно. Само на изток е горе доле добре, ама и там китайците не й дават да шукне
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сейтчето умря хахаха от давна не бях влизал в този сайт с затихващи функции като гледам съвсем е утихнал....