Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!

Идеята за морско сътрудничество била румънска, но щяло да се говори за нея в рамките на НАТО
Обновена: 16 юни 2016 13:21 | 16 юни 2016 13:18, Камелия Цветанова
212
Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!
Снимка: архив, Bulphoto

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев излязоха с общо изявление пред медиите, за да разсеят категорично слуховете, че ще се прави нова военна флотилия в Черно море с участието на България.

И тримата бяха категорични, че такова нещо няма, макар че по думите на Ненчев въпросът за морско сътрудничество между България, Турция и Румъния е бил повдигнат от румънския му колега, но той е поискал да се обсъди в рамките на НАТО.

Още по темата
От Румъния повдигнаха въпроса за нова регионална инициатива в областта на морската отбрана, но това може да е инициатива, която България може да подкрепи само в рамките на НАТО, призна и Плевнелиев.

След него и Бойко Борисов обяви, че темата е била повдигната от Румъния, но само на ниво идея и той категорично е отказал българско участие.

Според държавния глава се разпространяват слухове, донякъде от неразбиране, но всъщност не се е случило нищо извънредно, защото има програма и план за развитието на въоръжените сили, които се изпълняват.

"Говори се, че на двустранна, на тристранна основа с Румъния, с Турция ще се стартират нови инициативи. Това няма нищо общо с истината, всичко което се прави е на базата на приети документи и не може да има никакво притеснение", увери Росен Плевнелиев.

Той припомни, че е приета програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г ,приета от правителството и парламента, а в нея има ясна и актуална оценка на средата за сигурност, която не се е променила.

В плана за развитие на въоръжените сили има девет приоритета и няма как някой да бъде изненадан от това, което се прави. Там е записано, че ще има два нови военни кораба и това беше прието от парламента, щом го има в програмата го изпълняваме, допълни държавният глава.

Щели да се купуват нови кораби, четем, слушаме по форуми, по сайтове, абсолютни импровизации , щом го няма в програмата, няма как да го изпълним, увери той.

Плевнелиев припомни, че България участва в инициативи на НАТО и няма причина да спре да го прави.

В участието на армията ни в учението в Румъния нямало нищо ново.

Бойко Борисов отсече, че лоялността на България е доказана и към ЕС, и към НАТО.

От 2006 г. имаме договори и общо 5000 американски войника минават пред базата на НАТО в Ново село, непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовки ние по пронатовски от това няма как да бъдем, настоя той.

Според него обаче оттук нататък има една граница и когато е говорил за ястреби държави е имал предвид точно това, че някои страни гонят гребена на вълната.

"Всяка държава има свои цели и си ги гони, ние в такава флотилия няма да участваме", увери премиерът.

"Това е тяхна работа", отсече Борисов и допълни: "Ние сме миролюбива страна, страна която освен, че изпълнява ангажиментите си иска да строи, да се развива, да има инвестиции, да има спокойствие, имаме една прекрасна плажна ивица, където да се развива туризмът".

"Искам да има кораби с туристи, а не военни", каза още Борисов.

Според него кораби на НАТО могат да охраняват нашите граница само ако възникне сериозна бежанска вълна към Черно море, каквото в момента няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя въшльo, кво си мисли бе? Че може да си приказва, квото му дойде, като на село у кръчмата? Кой го избра тоя ***, за президент бе?
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пребедента ясен, но този бът Бойко ми хареса!...този път!!!
55
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прецедента на България е пак в издънка! А му остават още 6 месеца да забърква каши. Способен е да предизвика и м/угалактическа война. Прецедент!!!
54
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на Борисов, каква работа имаме ние в подобна флотилия извън НАТО, Румъния е ясна - иска да си вземе Молдова, но Приднетсровието и пречи, Турция - е за нея няма какво да ви обяснявам след този свален самолет, та каква работа имаме ние там !!! Ако България има от някой от който трябва да се пази, това е Турция, а не Русия.
53
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румъния е наш естествен съюзник, няма нищо по-нормално от това да имаме с тях силно присъствие в Черно море за да се предпазим от мераците на кремълските бандити, а тия двамата на снимката са просто едни кремълски агенти като Орбан, бивши комунисти правещи се на демократи
52
11
 
5
 
! Отговори
олигофрени преди 7 години
*** *** болшевики
51
8
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Плевнелиев по свой начин може да ускори освобождението на България от евроокупацията.Всъщност, този човек почва да ми харесва.
50
2
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Ха, даже анонимен 39 сам си признава, че само мярка мутрата на този (българския президент) и почва, та се не спира
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е Вие какво очаквате от бивши комунисти минали щколовката на ГРУ, те тия са демократи и евроориентирани само на думи, на дела са си кремълски разбойници
48
2
 
12
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Ракетите Пършинг и Круз не се проузвеждат вече, бе профан, американските ракети съснсреден рсдиус са Пейтриът.
47
0
 
20
 
! Отговори
тик так преди 7 години
До ПехотинецНе говори глупости от името на народа,и да не закъснееш за гей парада в събота ....
46
5
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До НиколайТова е придобит рефлекс, станал популярен с експеримента на Иван Павлов и наречен Класическо кондициониране, но по-известен с името Кучето на Павлов. Подобно на въпросното куче кутевизмът само да мерне снимка на Плевнелиев или бегло да прочете някъде нещо, свързано с Русия, започва на мига да слюнкоотделя и беснее. Какво точно всъщност пише за него не е важно - редовият кутевист инстинктивно се мята на амбразурата и почва с опорните точки
45
2
 
24
 
! Отговори
опомнете се преди 7 години
Румъния се чуди как да се защити от ответен Руски удар,след като разположи американски ракети насочени срещу Русия,Украйна продължава да убива хора в Донбас въпреки подписания договор,на власт там са превратаджии и фашисти,Турция въоръжава терористи и купува от тях краден нефт,води дълга и кървава гражданска война срещу Кюрдите!с тези ли ще правим флотилия и ще заплашваме Русия!?боже опази пак избрахме губещата карта.
44
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България не е видяла нищо добро от мужиците! Те наложиха схизма не признаха заедно с гърците на Българската Екзархия, не признаха Българска църква и етнос! Войната срещу Турция бе за проливите. Те насърчиха сърбите да нападнат България, те признаха и признават македонска нация. Те докараха комунизма в България. Те никога не са мислили доброто на България.
43
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото по-бързо изметем Герб от властта , толкова по-добре за националната ни сигурност!
42
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те подводницата я бракуваха отдавна. Сега имаме две бракувани фрегати по на 50 години, които не се отдалечават на повече от 100 м. от брега.И най-интересното е, че имаме 2 фрегати и четирима адмирали.
41
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев долу и на съд, ето бута България във война заради американски интереси!
40
1
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Аха, ся като ти западаха ракетите по главата и взе да викаш четете темата. А вчера викаше - Общ Фронт срещу агресора в Украйна, нали? Те и бандеровците в Донбас вече две години все гонят агресора Русия оттам, а само вчера русите са ликвидирали над 200 укроокупатори!
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе, мижитуркии какъв флот какви пет лева? с оная подводница от преди 60 години и няколко рибарски кораба ли ще го правите тоя флот? нали се сещате, че руснаците ще го изметат за секунди само с 1% от черноморската си флотилия. къде сте тръгнали на гол тумбак чифте пищови, я сядайте и мирувайте, че сте доволно пр0сти!
38
0
 
16
 
! Отговори
666 преди 7 години
Е ТЯ ТУРЦИЯ НЕ Е В ЕС ..РУМЪНЦИТЕ, КАТО В ЕС ,А ТУРЦИЯ, КАТО В НАТО ЩЕ НИ ОГЛОЗДЯТ..ЕДНИТЕ СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ЮЖНА ,А ДРУГИТЕ КЪМ СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ...ПРИКРИТИ ЗАД НЯКАКВА ЗАГРИЖЕНОСТ...ПУСНЕЛИ МИГРАНТИТЕ ТУРЦИЯ НАТИРВАЙТЕ ГИ КЪМ РУМЪНИЯ.