Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"

Николай Младенов коментира писмото: Това е нормална практика
6 юли 2016 13:22,
151
Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"
Снимка: Reuters, архив

Wikileaks публикува писмо до Хилъри Клинтън, в което я информират за спирането на АЕЦ "Белене". Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат за президент Хилари Клинтън е получила мейл от своя заместник Ричард Морнингстар. Текстът на изпратеното на 28.03.2012 г. писмо е със заглавие "България спира ядрения проект Белене", а текстът му гласи:

"Скъпа, г-жо секретар,

В момента съм в Атина като част от вихрено посещение в Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че получих обаждане от българския външен министър Младенов преди известно време, който ме уведоми, че България току-що е обявила решението си да отмени ядрения проект "Белене" с Русия. Това беше важна тема на дискусиите при посещението Ви в София.

Той каза, че Русия сътрудничи. България ще влезе във владение на един реактор, който е завършен, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. "Уестингхаус" разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор".

Съобщението е изпратено и до един от съветниците на държавния секретар Джейк Съливан, който коментира: "Нелоша работа".

Междувременно министърът на външните работи в кабинета "Сакскобургготски" Николай Младенов коментира писмото в личния си блог, като отбеляза, че е предоставил информацията, че страната ни прекратява проекта за АЕЦ Белене и на посланиците на страните-членки на ЕС в София.

Той посочва, че в публичното пространство са се появили спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ "Белене" с решение на Народното събрание от 28 март 2012.

"Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта.

Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет. Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика", пише Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
4
 
! Отговори
факти преди 7 години
Младенов информиралЖивков го информираха какво да прави с България и с българите в 16- тата република
107
0
 
10
 
! Отговори
Niki13 преди 7 години
"Междувременно министърът на външните работи в кабинета "Сакскобургготски" Николай Младенов"като си говорим за хибридна война - ето едно ярко примерче, как се опитват да ни перат мозъците. Видите ли не Бойко I ни докара загубата на над 1 млрд лева а някой друг.
106
1
 
7
 
! Отговори
Niki13 преди 7 години
До Анонимен 109Като гледам тепърва идва времето на доносите и на тоталния контрол. онзи период ще ни се види пълна свободия, виж колко закона приеха с анонимни доноси, доноси, следене, изключване на интернет и т.н.
105
0
 
9
 
! Отговори
Niki13 преди 7 години
До Анонимен 108Явно Французите са прости с над 76% ел. енергия от атомни централи, явно и Япония са прости, защото отново си подкара отново реакторите, а САЩ защо още оперират 99 реактора. Каквото и да пишат лаиците скоро няма да се освободим от атомните централи.
104
2
 
15
 
! Отговори
:( преди 7 години
До АнонименПлаче ми се като го чета
103
2
 
5
 
! Отговори
!!! преди 7 години
До ...Очевидни и го знаем! А реакция?!
102
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормална практика, дръжки...Цялата работа е в това, че както лакейчето на Клинтъница си е написало "Това беше важна тема на дискусиите при посещението Ви в София.".Т.е. бабишкерата е натиснала нашето т.нар. правителство (разбирай губернатора) да зареже най-голямата си сделка с Русия. А после Младенов (т.е. лакейчето на лакейчето) си е докладвало по надлежния ред, което както сам признава, си е обичайна практика.
101
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом са навели Блеър за войната в Ирак, колко му е да изцеждат редовно информация от българските изтривалки? Не се учудвам, но се гнуся от тези хора, не облечени, а разсъблечени напълно във властта.
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди бяхме с Русия сега със САЩ..... абе .... да има движение ....
99
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се изпълни една заповед е нормално да се докладва. Продадоха ни за по едно куфарче пари. Жалко за държавата и младите, що народ е измрял за тая държава и сега разни *** алчни да я съсипят. Жалко!
98
1
 
29
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Младенов трябва да виси обесен пред парламента. Заедно с всички други управляващи ни американски васали. Смърт за предателите на българските интереси!
97
8
 
7
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Историята със съветцките стаеи допотопни системи е една! Кой подпише договорът прави пари! Парите не миришат,питайте пръмовите и другарят Румен.Овч.
96
1
 
19
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
А другарю предател,питай другарката Пръмова за колко подписа да ни затварят предварително,да плащаме за друга съветск дупка милиони!? Компенсации питай Пръмова как стана комунистическо еврейск снаха!
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТи си запетайката във форума бе, що се косиш?
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТи само за запетайките ли разбра бе "умник"?
93
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
-Къде са америкофилите-българофоби?-Ручат ГМО и пръцкат от кефV
92
2
 
31
 
! Отговори
майорски преди 7 години
Скоро очаквайте писмо до Обама :"....Уважаеми г-н Президент ....с удоволствие ви уведомяваме че 150 годишният Руки проект - България е закрит ....решението се взе от народното събрание .... с мнозинство ...скоро ще се обяви връщането на земите и населението на Турция и Сърбия Румъния и Гърция ....ромското население е излязло на протест искат и те да се върнат в законната си държава ..Румъния С уважение ....."Отговор :"Ми добре !"
91
1
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
В Първото и Второто правителство на банкянския Пожарникар са наредени;предател до милиционер,предател до...милиционер.Ха познайте Боко от кой...спада,или като премиер,разбира от...всичко.
90
1
 
41
 
! Отговори
АнаЛиз преди 7 години
Скандалното от писмото е , че се разбира , че основното нещо заради което Клинтън е била в България е било да поиска спирането на проекта за АЕЦ БЕЛЕНЕ , това си е доказателство , че ни се диктува какви решение да взимаме.
89
1
 
22
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Чета и не вярвам на очите си....