Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"

Николай Младенов коментира писмото: Това е нормална практика
6 юли 2016 13:22,
151
Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"
Снимка: Reuters, архив

Wikileaks публикува писмо до Хилъри Клинтън, в което я информират за спирането на АЕЦ "Белене". Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат за президент Хилари Клинтън е получила мейл от своя заместник Ричард Морнингстар. Текстът на изпратеното на 28.03.2012 г. писмо е със заглавие "България спира ядрения проект Белене", а текстът му гласи:

"Скъпа, г-жо секретар,

В момента съм в Атина като част от вихрено посещение в Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че получих обаждане от българския външен министър Младенов преди известно време, който ме уведоми, че България току-що е обявила решението си да отмени ядрения проект "Белене" с Русия. Това беше важна тема на дискусиите при посещението Ви в София.

Той каза, че Русия сътрудничи. България ще влезе във владение на един реактор, който е завършен, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. "Уестингхаус" разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор".

Съобщението е изпратено и до един от съветниците на държавния секретар Джейк Съливан, който коментира: "Нелоша работа".

Междувременно министърът на външните работи в кабинета "Сакскобургготски" Николай Младенов коментира писмото в личния си блог, като отбеляза, че е предоставил информацията, че страната ни прекратява проекта за АЕЦ Белене и на посланиците на страните-членки на ЕС в София.

Той посочва, че в публичното пространство са се появили спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ "Белене" с решение на Народното събрание от 28 март 2012.

"Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта.

Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет. Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика", пише Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все пак,"България спира",а не някой нареди да се спре Белене,както при комунизма.
67
2
 
35
 
! Отговори
Калина преди 7 години
Ахаха! A аз само да питам къде се скриха краварите?Нещо тази информация ви се стовари като чук по главите и още не сте инструктирани какво да пишете!
66
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свикнали сме да имаме господари, на които да докладваме да въртим опашки и да се подмазваме, Явно още от турско ни е останало.
65
4
 
37
 
! Отговори
1 преди 7 години
Цацата да се самосезира
64
30
 
9
 
! Отговори
xdg преди 7 години
ХАхахахахаха, браво! А представяте ли си да има wikileaks от руските договорки?? Там какви смразяващи истории ще се появят?!?! Представете си руските робовладелци какви нареждания са давали на българските си роби от правителствата на БСП, ДПС, НДСВ, по времето на агент Гоце като президент.....тази информация за Белене ще ви се струва къс разказ!!!
63
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
i kyde e novinata?
62
2
 
46
 
! Отговори
ганьо преди 7 години
младенов - това е предателство бе подла *** такава
61
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нелоша работа, ха,ха
60
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще дойде време когато предателите ще отговарят пред съда.
59
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕДАВАТЕЛСТВО...
58
3
 
54
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
България е окупирана от американски продажници ,къде е новината тука?И слепец може да види ,че нашето правителство се грижи за американските интереси първо!
57
3
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видяхте ли сега кой дърпа конците :) Иначе все Русия ви е виновна.
56
28
 
11
 
! Отговори
Антик преди 7 години
Това писмо изтече още март месец, защо сега пускате партенката? Чии интереси обслужвате?
55
2
 
55
 
! Отговори
SS преди 7 години
Айде кажете сега как да им вярваме на тези дето уш са по цивилизовани и при които всички са равни. Айде да излезе сега един и да каже , че проекта е спрян щото не е бил ефективен, а не щото така са искали американците. А какво ли още са поискали дето не знаем и за тецове разно със скъпия ток и за златото в Челопеч и т.н.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 61 Обективен.... много моля за да сте обективен за ВЕИ централите на Лук оил да се осведомите през коя година те бяха закупени(не изградени и пуснати в експлоатация) и още малко да се поровите да видите че Лук оил вече не е съсобственик в Лукерг и дефакто няма собственост на ВЕИ-та на територията на Бг.
53
2
 
48
 
! Отговори
До тиквения матрял преди 7 години
Видяхте ли скъпи гласоподаватели на продажната партия Герб за кого сте гласували!С гласа си за Тиквата продавате интересите на държавата и бъдещето на децата ни!Ще бъдете проклети!!!!!!
52
1
 
62
 
! Отговори
SS преди 7 години
И какво стана сега? То проекта може и да си е бил добър и да е имал смисъл и икономическа логика, но понеже бил важна тема за американциет е прекратен, а на нас ни се представи като невъзможен и без икономическа логика.
51
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скъпа г-жо Клинтън ще ни плати ли неустойките...? Компенсацийка нещо, а? Ще духаме супата май :(
50
2
 
39
 
! Отговори
88 преди 7 години
Забравих да попитам: Защо всички защитници на Николайчо не могат да пишат правилно на български език?
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да и е нормално да очакваш благодарност във вид на представител в Ирак за направената услуга, която ощетява уж "твоята" страна.