Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"

Николай Младенов коментира писмото: Това е нормална практика
6 юли 2016 13:22,
151
Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"
Снимка: Reuters, архив

Wikileaks публикува писмо до Хилъри Клинтън, в което я информират за спирането на АЕЦ "Белене". Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат за президент Хилари Клинтън е получила мейл от своя заместник Ричард Морнингстар. Текстът на изпратеното на 28.03.2012 г. писмо е със заглавие "България спира ядрения проект Белене", а текстът му гласи:

"Скъпа, г-жо секретар,

В момента съм в Атина като част от вихрено посещение в Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че получих обаждане от българския външен министър Младенов преди известно време, който ме уведоми, че България току-що е обявила решението си да отмени ядрения проект "Белене" с Русия. Това беше важна тема на дискусиите при посещението Ви в София.

Той каза, че Русия сътрудничи. България ще влезе във владение на един реактор, който е завършен, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. "Уестингхаус" разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор".

Съобщението е изпратено и до един от съветниците на държавния секретар Джейк Съливан, който коментира: "Нелоша работа".

Междувременно министърът на външните работи в кабинета "Сакскобургготски" Николай Младенов коментира писмото в личния си блог, като отбеляза, че е предоставил информацията, че страната ни прекратява проекта за АЕЦ Белене и на посланиците на страните-членки на ЕС в София.

Той посочва, че в публичното пространство са се появили спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ "Белене" с решение на Народното събрание от 28 март 2012.

"Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта.

Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет. Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика", пише Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
5
 
! Отговори
Питкин ДО 108 преди 7 години
Оказва се, че си далеч от фактологията, този проект беше приоритет за времето за което пишеш.
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторката е много зле с граматиката!Явно и редакторът, щом се "мъдрят" 2 ненужни запетаи в заглавието.
86
42
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Аноним--95;Чакаме и Русия да ни върне откраднатите 140 милиарда лв. по време на ОКУПАЦИЯТА след ДЕВЕТИ. относно мълчанието на народа; Ами по време на комунизЪма ни учехте да мълчим. Който не мълчеше имаше БЕЛЕНЕ. Имаше и песен; НЕДЕЙ ТАНЦУВА РОК ЩЕ ИМА ДЖИПКА.*** да мълчат. Много им липсва комунизЪма защото сега не могат да пишат ДОНОСИ.Колко хора унищожихте с тях. Само това умеехте ;Дапишете доноси и АНОНИМКИ.
85
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПиткинИ кой ще плаща неустойки за АЕЦ Белене?Ти ще ги плащаш. Този проект беше спрян още от Тодор Живков и така трябваше да си остане. Ядрената енергетика е остаряла и с нея се занимават само прости хора като индийците и иранците, смятам че турците също ще се откажат.
84
4
 
20
 
! Отговори
ДЦ§ преди 7 години
Неустойката която ще трябва да плати Бг, след като руската "Росатом" спечели делото заведено срещу нас е 640 Милионаааа ? !!!!!!!!! И какво получи Бг в замяна от Големия брат????Е, досещате се....
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След скъпа в заглавието не трябва да има запетая. Има чак след Клинтън.
82
3
 
17
 
! Отговори
Питкин преди 7 години
2009 ,2010г. министър на Отбраната , от 2010 до март 2013 министър на Външните работи 1ви кабинет на ББ. И кой ще плаща неустойки за АЕЦ Белене?
81
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбрахме кое е сензационното, заместника на Клинтън изпратил e-mail че спираме Белене. И ?
80
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАЩА МУ Е БИЛ ДОНОСНИК НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ А СИНЪТ Е ДОНОСНИК НА САЩвсе доносници, т.е гнус
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СтанишевТи пък Станишев 100 си хомофоб, което означава, че не си американофил. Ще ти секвестират хонорарчето възложителите.
78
0
 
2
 
! Отговори
ВЛ преди 7 години
До АнонименПо-добре с нас, за нас и в наша полза българска."Предателство истинно пророкувам."
77
3
 
18
 
! Отговори
Питания преди 7 години
Тови Хилъри с политическо управление ли се занимава или с икономически шпионаж в полза на САЩ икономически интереси? Та това е много висша форма на корупция, ако е така.Същото питам и за т.н. "български" външен министър Младенофф. А същото мога да попитам и за т.н. "български" външен министър Дани - бой Митофф. Та това ако е така е флагрантна форма на държавно предателство и използване на висши държавни постове не по предназначение, което е също висш пилотаж в корупцията.
76
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха сега,"скъпата" ти госпожа да изтърси 620 милиона евро,че да си платим неустойката по договора!Или сметката ТИ лично ще я поемеш,Младенов!Много скъпо ни излиза ***,дупенето и подгъзуването по американска ***!Колко и какви неустойки трябва да платят България и гражданите й до момента за провалени договори и проекти с Русия?Защото,не само Белене е провалена,ами другите проекти..??Значи,козирувате като пионерчета на "дамите и господата",а после цял народ яде мамула и тегли заем след заем!
75
6
 
62
 
! Отговори
Б.Б. преди 7 години
Скъпа Г-жо Началник ,пардон Клинтън .България ви се надупва!
74
3
 
53
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Пичове,още колко време трябва да ви пиша . че няма мъже в България.Слуги,кокото щеш.
73
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еми то и без тая публикация , беше ясно , кой кой е вече сме енергийно независими щото нищо не зависи от нас да са ви честити сервилните под.логи наричащи себе си политическа класа , но за мене са ...
72
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България трябваше да унищожи цялата си индустрия останала от времето на СССР и когато се превърна в една немощна държава и започна да върти опашка пред Америка и ЕС и позволиха да живурка по мъничко
71
1
 
53
 
! Отговори
до 87 преди 7 години
Но там пише: Това беше важна тема при разговорите Ви в София.А някой да ни уведомил,че Г-жа Клинтън е разговаряла с Борисов по въпроса за Белене -аз не си спомням.Казаха ни че са разговаряли по въпроси относно сътрудничеството между двете страни -толкоз.Но българина не помни такива работи,помни това което му изнася политически,да не кажа лъже,което уви вече е всекидневие в България.Значи с Клинтън са си "говорили" и Белене закрит-това е положението,а вие си го тълкувайте както ви е изгодно!!!!!
70
3
 
44
 
! Отговори
555 преди 7 години
Ще дойде време, когато предателите ще отговарят пред Господ!
69
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те са колеги и много пъти са разговаряли за корупционния модел"Белене",плащан с парите на българите,какво чудно има в това да се напише такова писмо?