Наборният военен излизал с 836 лв. по-скъпо

Ненчев иска от депутатите войнишката заплата да скочи
37
Наборният военен излизал с 836 лв. по-скъпо
Снимка: БТА, архив

Наборният войник ще струва на държавата по-скъпо, отколкото професионалният, заяви военният министър Николай Ненчев. Пред парламентарната комисия по отбрана той обясни, че предложената от Патриотичния фронт 6-месечна наборна военна служба няма да бъде ефективна, предаде БНР.

Още по темата
Ненчев се позова на предишен анализ на министерството, в който е посочено, че след всички осигуровки и нужди наборният военен излиза с 836 лева по-скъпо.

"Средствата за издръжка на един кадрови военнослужещ за месеца е 1 396,77 лева. Средствата за един наборен военнослужещ за месеца е 2 235,98 лева. Да подготвим един военнослужещ е необходимо поне една година", разясни той.

Според военния министър, няма и как близо 276 хиляди души да бъдат обучени едновременно, ако се наложи да има наборници. В този брой влизат и тези, които не са я отбили в периода след отпадането й от началото на 2008 година.

Заплатата на наборниците също няма да е толкова висока, колкото на професионалистите, стана ясно от думите на Николай Ненчев.

Министърът призова депутатите да подкрепят идеята за изравняване на коефициентите на военните заплати с тези на МВР, за да може войнишката заплата да скочи. Ненчев обвърза това с новите задължения, които армията ще има съгласно новия антитерористичен закон.

Вменяват ни се задължения, които ме карат да си мисля, че трябва да отделим много голямо и сериозно внимание, за да бъдат подготвени, коментира той.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
НЕДОСТОЙНО ГОСПОДИНЕНашите хора тръгват от презумцияа че наборника в края на процеса на обучение трябва да знае колкото наемния войник. Не господине наборника трябва да има БАЗОВИ ЗНАНИЯ които в случай на Природно бедствие или война да са достатъчни за да може бързо да бъде до обучен в съответната специалност. Наемника трябва да е Многофункционален - ако е артилерист да може да стреля с всички видове артилерия включително Корабна и/или Зенитна.
31
0
 
2
 
! Отговори
бачо преди 7 години
Ами точно,те затова искаха кадрова армия платена за да може да се праща насам,натам за чужди интереси.Казват: за това ти се плаща: който не му изнася напуска.Кадровака си мечтае за мисийки,защото пара се дава,където тук няма да изкара.Малко ли подкупи се раздадоха за уреждане.Наемници все ще се намерят.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам само да напомня на пишещите по-надолу за връщане на казармата, че сме в НАТО. За тези, на които не е ясно : нашата армия, редовна и наборна може във всеки един момент да бъде извикана да се бие под американски флаг. Колко от вас биха си пратили децата да се бият за измислените каузи на Америка? Аз моите НИКОГА!!! По-добре да ги виждам само на скайп, отколкото да ги праща Обонго да подпалват войни по света за да има нефт за американски олигарси и да богатеят военните им концерни.
29
0
 
2
 
! Отговори
бачо преди 7 години
Няма как да е с 840лв отгоре,да в тези пари влизат и режийните разходи/вода,ток,храна,облекло/,но на човек 2000лв. издръжка,не е.От към храна преди се готвеше там има си таблици за храната колко калории на ден и т.н. друг е въпроса че се злоупотребяваше,кой откраднал,кой обрал мръвките от манджата,но пак излиза по-евтино от колкото някоя фирма кетърингова да внася храна.В поделенията в които се готви обяда е не повече от 2лв. супа + основно за кадровите ако искат да си обядват на техен стол.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До референдум? - има референдум хората биха върнали наборната служба от раз.нека да я върнат, тогава от раз ще получат нов данък "казарма", зер избрали са да хранят войска! Нека!
27
6
 
3
 
! Отговори
hypocritical преди 7 години
Никой не напада страни с готовност да мобилизират няколко стотин хиляди души за няколко часа , а и ползите за психическото и физическото развитие на младежите и нацията ,като цяло , биха били сериозни . Освен всичко друго по мое наблюдение , хората преминали през военно обучение са и по-добри работници , което е добре за икономиката
26
0
 
1
 
! Отговори
г-н Емигрант , преди 7 години
бихте ли споделили от вашият челен опит ,коиса "простите " нации наливащи пари за военните и най-вече , кои са "непростите" водещи нации в света неналиващи такива?
25
3
 
8
 
! Отговори
Емигранта преди 7 години
Стига вече простотии,стига с това мислене.Образованието ни е трагедия,здравеопазването ни е трагедия.Пари за военни ще ми давали.Само прости нации наливат пари във военно производтсво.Глад мори цялата държава,линейки няма,децата в домовете гладни,пенсионерите карат с по 150лв на месец вие се правите на велики.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да гледаме на нещата сериозно. Кой ще е този *** да отиде да се бие ей така за рахата на някой тюмбелин с черен джип. Времената на " За Родину, за Сталину" минаха.
23
0
 
7
 
! Отговори
референдум? преди 7 години
Лошото е че ако има референдум хората биха върнали наборната служба от раз. За това - терминал 1
22
3
 
6
 
! Отговори
Тия май са сериозни преди 7 години
Хора, които сте против казармата, да намерим мейлите на вносителите на проекта и аргументирано, без обиди, да изразим несъгласие. Или най-малкото това решение да мине през референдум, не може някой така да разполага със съдбите на хората...
21
1
 
7
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Умнико децата са избягали вече. Никой наемник не е готов да се бие до смърт. Той е там за пари. Няма кой да ги харчи после. Аз вземах 5 лева и някакви стотинки като командир на танк.
20
2
 
10
 
! Отговори
наборник преди 7 години
Преди 20 г. получавах няма и 15 лв на месец заплата. Какви хилядарки разнасят тука?!!
19
1
 
20
 
! Отговори
Анчо преди 7 години
Когато спряха наборната служба казаха, че професионалната армия излизала малко по-скъпо. Сега излиза, че наборната армия ще излиза по-скъпо. В България каквито е "реформи" да се направят, винаги е по-скъпо.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разумен анализ. Няма алтернатива на професионална армия в 21 век. Тя е много по-ефикасна както и всяко, което се прави по доброволен начин.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА ЛИ Е "ПАТРИОТИЗМА", бе......ДА ПАЗЯ ЗАД.НИ..КА НА МИТЬО ОЧИТЕ И КОРУПЕТАТА У СЪДЕБНАТА СИСТЕМА??!!!?????????
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тaя простотия,нямa дa я бъде.Тоя искa дa изгони млaдите.Никой нямa се хвaне дa пaзи тaя кебaбчийскa държaвa
15
2
 
6
 
! Отговори
БАСИ преди 7 години
Да не би да означава че сега сме по бедни в сравнение от преди 15г? Пи условие че имаме отрицателен прираст и сега биха били с 20% по малко наборниците.
14
16
 
5
 
! Отговори
Gerbisto-reformator преди 7 години
Работникът може да излиза по-скъпо, но има ползи. В казармата се изграждат хора, стават патриоти, милеят за родината.
13
3
 
30
 
! Отговори
отврaтен преди 7 години
тоя имa шум вглaвaтa.Кaк ще си пуснa синовете ми дa пaзят рaхaтлъкa нa тия дето открaднaхa моето бъдеще ,a и бъдещето нa много други честни и добри хорa.Тaя нямa дa я бъде.Ще ги изпрaтя нaвън дa си търсят по-добрa родинa.