Бойко Борисов за Бююк: Действано е на ръба на закона, но...

...ние сега трябва да поддържаме добри отношения с Турция
Обновена: 12 авг 2016 09:09 | 12 авг 2016 09:07,
303
Бойко Борисов за Бююк: Действано е на ръба на закона, но...
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов призна, че България е действала на ръба на закона при екстрадирането на турския бизнесмен Абдулах Бююк, смятан за финансист на "ФЕТО" – организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

"Вярвам в това, което са направили колегите от МВР, Бъчварова вчера ме уведоми за действията. Оттук нататък действително е неприятно като усещане, че се е действало на ръба на закона", посочи той пред Нова тв.

Борисов обясни, че е възложил на министъра на вътрешните работи да се направи проверка и ако има виновен, да бъде уволнен. Той обаче посочи, че по подобен начин България е върнала в Турция 25 хиляди души, при това само за една година.

Още по темата

"Всички те са върнати по идентичен начин - хора без документи, спираме ги и ги връщаме. Там е война. Същевременно всеки ден се събират по 100 или 200 мигранти, които хващаме. Всеки българин вижда какво става по улиците на градовете, защото въпреки оградата и работата на гранични войски, има голяма сухопътна зона. В един момент въпреки че ни съветваха да направим граници с Гърция, ние отказахме. Сега сме изправени в ситуация на криза между Турция и Европейския съюз. Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България. Не искам да кажа, че това е било движещото при решението за връщане. Но ние сега трябва да поддържаме добри отношения с Турция и да се предпазим от мигрантската вълна", настоя Борисов. В противен случай 500 000 мигранти можло да бъдат върнати у нас.

Премиерът отказа да потвърди, че бизнесменът Бююк е върнат в Турция, за да се предпазим от евентуални проблеми.

"Има наредби и закони. Не може на всеки домашен арестант да му сложим по 10 души полицаи. За това има арести и съдията има право да прецени колко време да го задържи. Полицията и ние сме постоянно под натиск и всеки ни коментира както си иска. Всичките тези хора преди казваха, че трябва да направим флотилия с Русия. Същите хора ме атакуваха, че не искам да се сбия с Русия. Добре, че поне в това успях да се наложа поне за сега", заяви Борисов.

"Просто сме страшно уязвими. При положение, че Европа вече е заградена навсякъде с огради, какво значи ще залеем Европа с бежанци. Тази заплаха на Турция значи, че ще бъде залята България. В Румъния не искат да ходят, не знам по какви причини, в Сърбия всичко е оградено", добави премиерът.

На въпрос как ще бъдат защитени правата на гражданите той отговори, че ще бъдат направени всички необходими проверки по случая с екстрадирания Бююк.

"Жизненоважната ми задача е да пазим границите. Поне докато съм тук. Ако иска някой друг да заповяда да се разбере с Ердоган и останалите. Те си мисят, че това е игричка, а не нещо, което е свързано с денонощни главоболия. Решението за екстрадацията е на институциите", отсече Борисов.

Премиерът бе попитан и докъде могат да бъдат правени компромиси под заплахите на Турция.

"Надявам се европейските колеги да отчетат факта, че България и Гърция са изправени пред страхотен проблем. Ако турските пилоти, които поискаха убежище в Гърция, бяха дошли у нас и имаха редовни документи, ние също нямаше да ги предадем", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъпчо, като стане гражданска война в турция, няма да можеш да откажеш прием на бежанци, защото си длъжен! Ще дойдат милиони на юг и ще си отцепят директно едно парче земя! Това е планът, чий г.з ще лижеш тогава???? Напомпал си мускули, ама в главата няма никой! Тая работа не е за пожарникари, махни се докато не си съсипал и територията на България!
78
5
 
23
 
! Отговори
КОЙ преди 7 години
Жалък ***! Ти си срам за България! Сега на срещата в Турция ще ти дадат орденчето, заслужи си го .
77
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да предадеш невинен човек и да го изпратиш на смърт, за да спасиш собствената си кожа - на това вече му викат: "на ръба на закона"
76
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов "България е суверенна държава, сами решаваме да правим това, което ни заповядат началниците. Същността на суверенитета ни е да изпълняваме, не да разсъждаваме!"
75
3
 
28
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Българският премиер е нерешителен и не е в състояние да вземе решение в интерес на българския народ. Жалко, че България няма премиер като ОРБАН.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много фантазий ,защо да го измъчват то има хапчета ,те Йоджалан не го измъчиха тоя ли ,многознайковци,нищо не знаете един с картечница щял да спира бежанци ам много филми гледат някой просто и с танкове не може ги спреш това е
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПОЖАРНИКАР-ПРИДАТЕЛИ
72
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхливата мутра този път яко се прецака.Вчера загуби президентските избори с тези свои действия. Вече дори той да се кандидатира пак е в батака
71
2
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
ДА ИМ ТЕЖИ НА СЪВЕСТТА НА ТЕЗИ /АКО ИМАТ/КОИТО ГО ИЗПРАТИХА НА СМЪРТ
70
2
 
25
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛИ!! преди 7 години
Бойко, мръсен престъпник, защо поне не разменихте този за убиеца на мотористите, бе!!!!! Защо пуснахте убиеца по живо по здраво да си ходи в Анадолия, а този човек въпреки заповедта на съда го предадохте! ПРЕДАТЕЛИ СТЕ ВИЕ! КАКТО ПО ВРЕМЕ НА РОБСТВОТО! МРЪСЕН ПРЕДАТЕЛ СИ БОЙКО!!!
69
2
 
7
 
! Отговори
ПОЖАРНИКАР преди 7 години
До ВОЕНЕННие от мвр
68
5
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Буда е на ръба -не знае кой път да хване -към САЩ ли ? към Европа ли ? или към Русия и Турция-- Вижда че сме изоставени на кръстопътя- Европа иска само да спрем мигрантите дори да станем бежански лагер- САЩ искат да се включим в разни заплахи срещу Русия - дали с участие в флотилия или с войски в Украйна -Русия има стотици хиляди граждани живеещи в БГ -Турция е послушното куче на Русия- Тя ще напусне НАТО и ще строи Турски Поток- Гърция им трябва за тръбопровода-Борисов е пред шах мат-Вече е мат
67
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мишките дали са на ясно, че този човек вероятно в момента го измъчват по нечовешки и брутален начин и за всичко това са виновни същите тези мишки, които упорито отказват да спазват законите на България?
66
1
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Аз много отдавна не съм готов да го понеса за каквото и да е ,като има хора да го търпят халал да им е.
65
4
 
26
 
! Отговори
избирател преди 7 години
ДОЛЕН СТРАХЛИВЕЦ-ГЪРЦИТЕ ВЪРНАХА ЛИ ТУРСКИТЕ ВОЕННИ?ОСВЕН ТОВА Е ДЕЙСТВАНО НЕЗАКОННО И МНОГО МНОГО СТРАХЛИВО!
64
1
 
18
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Какво значи "действано е на ртба на закона"?!Дадено нещо или е законно или НЕ!Да, забравих, че нашата конституция е двулична и дадено нещо може да се тълкува по 100 различни начина , от които половинада да са саконосъобразни , а другата не!Да, забравих, че нашите народни служители , които гласуват закони, НЕ искат ясни правила, щото често са нарушавани именно от тях... Интересното е, че даден казус, ако го дадете на 100 различни съдии - ще има 200 различни решения!Искаме ОСРТОВНО ПРАВО!
63
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов, раздайте оръжие на населението и нека Ердоган пусне мигрантите.
62
3
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
ЦРУ към Плевнелиев (по тел)--- Ммммм ( ЦРУ)---- ЙЕС ЙЕС ЙЕС ( Плевнелиев) ..Ама ние нищо не сме казали !?(ЦРУ)----- Ами помислих че казахте нещо -(Плевнелиев)
61
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борисов за Бююк: Действано е на ръба на закона, но...на мен ми дреме на шалтера. Никой не мое ме барне! Моа а праа квот си искам!
60
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да предадеш човек, за да го убият не е на ръба на закона! Това си е чисто съучастничество в убийство!!! Оставка!!!