Бойко Борисов за Бююк: Действано е на ръба на закона, но...

...ние сега трябва да поддържаме добри отношения с Турция
Обновена: 12 авг 2016 09:09 | 12 авг 2016 09:07,
303
Бойко Борисов за Бююк: Действано е на ръба на закона, но...
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов призна, че България е действала на ръба на закона при екстрадирането на турския бизнесмен Абдулах Бююк, смятан за финансист на "ФЕТО" – организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

"Вярвам в това, което са направили колегите от МВР, Бъчварова вчера ме уведоми за действията. Оттук нататък действително е неприятно като усещане, че се е действало на ръба на закона", посочи той пред Нова тв.

Борисов обясни, че е възложил на министъра на вътрешните работи да се направи проверка и ако има виновен, да бъде уволнен. Той обаче посочи, че по подобен начин България е върнала в Турция 25 хиляди души, при това само за една година.

Още по темата

"Всички те са върнати по идентичен начин - хора без документи, спираме ги и ги връщаме. Там е война. Същевременно всеки ден се събират по 100 или 200 мигранти, които хващаме. Всеки българин вижда какво става по улиците на градовете, защото въпреки оградата и работата на гранични войски, има голяма сухопътна зона. В един момент въпреки че ни съветваха да направим граници с Гърция, ние отказахме. Сега сме изправени в ситуация на криза между Турция и Европейския съюз. Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България. Не искам да кажа, че това е било движещото при решението за връщане. Но ние сега трябва да поддържаме добри отношения с Турция и да се предпазим от мигрантската вълна", настоя Борисов. В противен случай 500 000 мигранти можло да бъдат върнати у нас.

Премиерът отказа да потвърди, че бизнесменът Бююк е върнат в Турция, за да се предпазим от евентуални проблеми.

"Има наредби и закони. Не може на всеки домашен арестант да му сложим по 10 души полицаи. За това има арести и съдията има право да прецени колко време да го задържи. Полицията и ние сме постоянно под натиск и всеки ни коментира както си иска. Всичките тези хора преди казваха, че трябва да направим флотилия с Русия. Същите хора ме атакуваха, че не искам да се сбия с Русия. Добре, че поне в това успях да се наложа поне за сега", заяви Борисов.

"Просто сме страшно уязвими. При положение, че Европа вече е заградена навсякъде с огради, какво значи ще залеем Европа с бежанци. Тази заплаха на Турция значи, че ще бъде залята България. В Румъния не искат да ходят, не знам по какви причини, в Сърбия всичко е оградено", добави премиерът.

На въпрос как ще бъдат защитени правата на гражданите той отговори, че ще бъдат направени всички необходими проверки по случая с екстрадирания Бююк.

"Жизненоважната ми задача е да пазим границите. Поне докато съм тук. Ако иска някой друг да заповяда да се разбере с Ердоган и останалите. Те си мисят, че това е игричка, а не нещо, което е свързано с денонощни главоболия. Решението за екстрадацията е на институциите", отсече Борисов.

Премиерът бе попитан и докъде могат да бъдат правени компромиси под заплахите на Турция.

"Надявам се европейските колеги да отчетат факта, че България и Гърция са изправени пред страхотен проблем. Ако турските пилоти, които поискаха убежище в Гърция, бяха дошли у нас и имаха редовни документи, ние също нямаше да ги предадем", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
13
 
! Отговори
Homer преди 7 години
Каквото повикало, такова се обадило...Как да рабираме паникьосаните Ви изказвания, да се въоръжаваме ли, да сваляме гащите ли, да бягаме ли.....O, sancta simplicitas!
98
3
 
18
 
! Отговори
Барутлиев преди 7 години
Е като е нарушил закона що ще тука токова време и не са го върнали веднага? като е бил без документи или нередовни такива, що не е в бежански лагер а си кара кола из софийските улици? Сигурен съм че лично тиквата е наредил да го върнат на турция за да им се хареса. Ако някой трябва да си подава оставка това е той.
97
4
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Не е действано на ръба на закона, а незаконно. Изобщо фразата "на ръба на закона" е измислена от някой друг нагъл демагог като Рапона, за да оправдае незаконните си действия. В правова държава законът няма ръб - нещо или е законно или не. Освен това няма съмнение, че Рапона е зад предаването на Бюкюк, а сега се прави на ощипан. И не вярвам да има сделка с Ердоган. Рапона подлизурства, което си мисли, че го прави Талейран, но всъщност става за смях. Крайно време е да се разкарва от властта.
96
4
 
18
 
! Отговори
Психодиспансер преди 7 години
Надявам се един ден гражданина Борисов да си получи всичко от собствения си народ. Надявам се един ден той да бъде екстрадиран в България за спреведлив процес. Вие сте позор за България гражданино Борисов.
95
3
 
18
 
! Отговори
. преди 7 години
Мутрата шикалкави , не иска да си признае , че имат позиции на малолетна *** и се гъзят на всики страни. И пилотите да бяха , пак щяхмв да ги пратим на ислямския фанатик да ги убие. В Гърция точно това говорят , че пилотите са нарушили законите на страната , защото са влезли нелегално , но ще има процес , който почва след месец и дебата е , че тук не говорим за екстрадиране в Швеция , а в дивашка дъежава , където ще бъдат екзекутирани , няма да ги върнат. Човещина се нарича , тикво !
94
3
 
23
 
! Отговори
Гнусни политици. преди 7 години
Гнусни политици.Сега човека в затвора го правят труден за рисуване и то ежеминутно а е поискал убежище защото си е мислил че сме сигурна и правова страна.Чвно не е бил от най умните щом си е мислил така за България.
93
15
 
5
 
! Отговори
ист преди 7 години
Ако бях аз, щях да съм спокоен ако не съм нарушил турските закони.Вие защитавате човек когото не познавате. Ако наистина е терорист да го оставим ли в България.
92
3
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Как мислите - малко преди преврата в Турция- нашите политици гласуваха и одобриха закон за армията- да може да арестува граждани и да има много права срещу народа-- Как мислите --кой ги накара да измислят този закон ??? Знаете Плевнелиев и Ненчев на кого са васали -- Явно САЩ са искали подобен турски сценарий и в БГ
91
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човекът се радва - три папи и един султан са го галили по главата, вие за някаква екстрадация в разрез със закона и едно от малкото справедливи решения на съда му разваляте рахата! Какви сте вий хора, бе! Сега сериозно - предаването на Бююк на Ердоган беше най-гнусното потъпкване на закона в новата история на България. И това стана с любезното съдействие нашите министри!
90
11
 
7
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Аз вече веднъж написах,че коректният съсед е добрият съсед. Какво значи тук ,някакъв имигрант без редовни документи,па бил той някъде по света и известен бизнесмен.Ние,(имам на предвид България)Държава ли сме или територия,ви питам и оговор не чакам. Защото 80% от всички български граждани са загърбили общия ни интерес и си "клечат" на задните части щом не е опрял проблемът до тях. до техният им двор или в собственият им дом. Правилно Г-н Премиер.За такива действия награда а не уволнение.
89
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ашколсун БиБи паша.
88
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неадекватна комунистическа креатура. А водещият интервюто - сервилен и раболепен, както болшинството от журналистите ни.
87
3
 
8
 
! Отговори
Историческа справка преди 7 години
В бейлербейство Румили към началото на ХХI век влизат 26 санджака. Бейлер-бей/баш бакан или министър-председател на гя.ур.ски/ на Румили е асфалт паша Боко Банскалият. Той е подчинен на владетеля - султан Ердоган, който разполага с абсолютна власт, с неограничени правомощия и във външната политика, носител на духовната власт, формата на управление е автократична (не се ограничава от никакви съсловни или държавни организации), върховен военачалник, законодател и съдия. Помощници на султана: - Велик везир (садразам) - пръв помощник на султана, носи туграта (държавния печат), всички ми
86
2
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Проблема е - ЧЕ обстановката около БГ е много нажежена -Турция вече не е от НАТО- Украйна се готви за война по заповед на ЦРУ- Европа е като попарена поради собствената си некъдърност от политиците си в Брюксел- Англия вече избяга от кашата-Гърция се люшка в нестабилност-Македония също- В таква обстановка БГ трябва да разполага с много кадърни политици умеещи да минават и на няколко фронта с цел замазване на нашите позиции за каквото и да е- Борисов е подкопан- Ненчев и сие работят тайно за ЦРУ
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По делата им ще ги познаете.Направете си сметката колко им пука за нас.
84
4
 
22
 
! Отговори
Бойко Паша преди 7 години
Малко има чувството, че отиваме към васалство на Турция. Това на нищо не прилича, до сега се навеждахме пред САЩ и ЕС, сега вече почваме да се навеждаме и пред Турция.Тоя бойко визуално е голям, но от вътре е малак като мишле.
83
3
 
10
 
! Отговори
Неа преди 7 години
500 000 мигранта да бъдат върнати у нас ли ? От какъв произход са ?
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов не е първият министър-предател на България, *** туркофил.През 1894 султан Абдул Хамид посреща държавника голям патриот Стамболов в Цариград като "свой син". Стамболов предложил - и султанът склонил - да изпрати турски военни гарнизони по Стара планина. За широк кръг политици тоя проект е и до днес нещо сериозно, и се смята, че би бил спасителен за България
81
3
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Всъщност заменихме ЕДИН за 5 милиона (армията мигранти в Турция)-- поне засега няма да идват -- Но за колко време е пазарлъка - дали за седмица или повече??
80
2
 
13
 
! Отговори
Bang & Olufsen преди 7 години
Не е прав Бойко Борисов за ръба на закона. В България закона е "врата у поле", а у полето ръбове нема. Абсолютно всичко е законно. Незаконното също.