Плевнелиев за Brexit-а: Какво иска кабинетът на Великобритания?

Балканският маршрут не трябва да се отваря, категоричен е президентът
13 сеп 2016 18:55, Анисия Иванова
57
Плевнелиев за Brexit-а: Какво иска кабинетът на Великобритания?
Серджо Матарела и Росен Плентелиев. Снимка: БТА

По отношение на Brexit всички бяха изненадани, включително и британските ни приятели. Длъжни сме да им дадем шанс да обмислят позицията си. Няма яснота какво точно иска правителството на Обединеното кралство. Това каза на пресконференция държавният глава Росен Плевнелиев след като се срещна с италианския си колега Серджо Матарела.

"ЕС има не един, а много проблеми за решаване. Апелът ни ще бъде това да не ни отклонява от другите важни стратегически въпроси. С президента се обединихме, че е добре да стартираме нови интеграционни проекти. Притеснен съм от това, че националисти и популисти шестват в европейските столици. Аз търся устойчиви решения за България и Европа. Знам, че нито едно решение не може да бъде устойчиво, ако е антиевропейско. И миграцията, и безработицата, и тероризмът не познават граници и не могат да бъдат решени само в рамките на самозатварянето на една държава“, заяви Плевнелиев.

По думите му национализмът, популизмът и Brexit са неща, с които трябва да свикнем.

"Трябва да подхождаме с позитивни ценности. ЕС е преди всичко съюз на ценностите и ако те си отидат, остава само геополитика и интереси. Това е Европа от 19 век, спомнете си какво се случи след това. Дебатът с популисти и националисти е ценностен дебат“, каза още Плевнелиев.

Серджо Матарела каза, че, без да се протака, трябва да се решат въпросите, свързани с участието на Великобритания в ЕС.

"Отзвукът от британския референдум изправи всички страни-членки пред необходимостта да се преразгледат основните аспекти от дейността на ЕС и на нужните дейности, които трябва да се извършат. Наистина Европа понесе и научи много тежки уроци след Първата и Втората световна война“, подчерта италианският президент и добави, че ЕС трябва да даде отговор и на всички други остри въпроси, изискващи бързи решения, които тревожат гражданите.

"Надявам се всички да разберат, че единственото общоевропейско решение е да има план за редистрибуция на мигранти. Всички трябва да се обединят около това, че балканският маршрут не трябва да се отваря. Българите ще допринесем за такова общоевропейско решение“, подчерта Плевнелиев.

От своя страна Матарела заяви, че е добре да не се забравя, че зад всеки човек, удавил се в Средиземно море, стоят много мечти за по-добър живот. „Ако не се намери сериозен и отговорен проект проблемът ще стане неуправляем. Трябва да се създаде и обща брегова охрана на ЕС. Това предполага общо управление на съюза, но не само като се опазват външните му граници, а да се създаде обща политика за политическо убежище“, допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ес има много проблеми за решаване.... Единият от тях си ти, и добре че скоро няма да чуваме за теб.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На бас , че отдолу е с бразилки
17
0
 
10
 
! Отговори
а бе няма преди 7 години
ли някакъв законов начин да бъдат осъдени политиците които лъжат в предизборната си кампания...или партиите да бъдат отнемани местата им в парламента !! много съм любопитен дали някой от б.оклуците при нас и в евроба биха го избрали ако заяви на избирателите си , че ще приема неограничено всеки който желае по-добър живот ,ше му осигурява жилище,издръжка която ще плащат избирателите . политиците са избрани САМО за да изпълнят исканията на хората а не те като съдници да решават за каквото им е пла
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали е научил вече как се прави кръгом!?
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдумът не беше, за да се пита правителството, а за да се пита народът на Англия какво мисли. И народът си каза думата. Един ствено е Лондон и други големи градове бяха против, понеже там превес имат мигрантите и излизането от Ес ги затруднява. Но Роско май не разбира какво значи думата референдум.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"От своя страна Матарела заяви, че е добре да не се забравя, че зад всеки човек, удавил се в Средиземно море, стоят много мечти за по-добър живот."И са се сбъднали много мечти на европейците за по-добър живот.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям *** , особенно като вземе да се прави на мъж..:)))) ама хич не му се отдава:)))Като се намръщи направо падам от смях , голям клоун :))))))
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Можем да го сравним само с Дякона Левски."Можем да го сравним само с Поп Кръстю или Кириак Стефчов.
11
0
 
9
 
! Отговори
What if... преди 7 години
"Трябва да подхождаме с позитивни ценности. ЕС е преди всичко съюз на ценностите и ако те си отидат, остава само геополитика и интереси. Това е Европа от 19 век, спомнете си какво се случи след това. Дебатът с популисти и националисти е ценностен дебат, каза още Плевнелиев."Интересното е, че именно поради "геополитика и интереси. Това е Европа от 19 век" Бълагрия се появи на Картата на света през 19-ти век. Мистър Президент.
10
26
 
6
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Голям патриот, държавник и Българин преди всичко. Жалко, че се отказа от втори мандат. Можем да го сравним само с Дякона Левски.Поклон пред делото на Господин Плевнелиев.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Трябва да подхождаме с позитивни ценности. ЕС е преди всичко съюз на ценностите и ако те си отидат, остава само геополитика и интереси."Ето че Роската в прав текст си каза, че работи против интересите на България.
8
2
 
18
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Тотален лицемер. Неговата логика е ако се сещате беше да не вадим армията за да не плашим Турция. А всъщност всички държави изкараха армията че и ние накрая. А сега да не отваряме маршрута за да не притесняваме жентълмените и тюрбаните да останат тук. Коментара в излишен, по смо тан президент от нашия имат само сащ
7
1
 
15
 
! Отговори
Магарето на Тиквата преди 7 години
Днес ми липсва Петър Стоянов , да не съм пропуснала негова статия!
6
1
 
16
 
! Отговори
правилно преди 7 години
няма смисъл само една държава да се затваря а трябва ЦЕЛИЯТ ЕС да се затвори от всякъде . тия т.ъпаци говорят за разпределяне на мигранти ...мисля , че ние би трябвало да приемаме в определени лимити САМО бежанци от сирия и то временно !!! по света има поне 2 млрд които биха дошли в ес ...макаронаджията да си ги издържа той ако са ми мили а не да ги натриса на другите . европа е първо на гражданите си а не на ценностите които си измислят политиците .
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя някой казвал ли му е че почти цялия народ го мрази
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Притеснен съм от това, че националисти и популисти шестват в европейските столици."А аз съм притеснен, че евротолерастки *** управляват ЕС, плюят по държавния суверенитет, не зачитат мнението на народите, ислямизират и погребват Европа, и се държат така, сякаш сме федерални щати, а не държави.
3
4
 
20
 
! Отговори
М-р Бийн преди 7 години
О , ето я отново на манежа евроатлантическата ценност , и пак се изказва неподготвена!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По отношение на Brexit всички бяха изненадани, включително и британските ни приятели. Длъжни сме да им дадем шанс да обмислят позицията си."Роска, ако бяха избрали да останат в ЕС, щеше ли да настояваш да обмислят позицията си? Сега искаш референдум след референдум, докато ти хареса резултата, а?
1
4
 
22
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Повръща ми се от тоя и ценностите му слава богу , че скоро ще изчезне.