Скок на пенсиите, отмяна на плоския данък? Популизъм!

Горанов: Има риск за публичните финанси за години напред!
145
Скок на пенсиите, отмяна на плоския данък? Популизъм!
Снимка: Булфото, архив

Макар че премиерът Бойко Борисов подаде оставката на кабинета, ГЕРБ не оттегли проекта на бюджет за следващата година, който подготви и днес парламентарните комисии ще обсъдят.

Още по темата

"Бюджетът е на хората, само че едно правителство има право да каже за какво. Сега въпросът е дали едно правителство в оставка има право да каже как и за какво", коментира финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв.

Същевременно той изрази опасения, че между първо и второ гласуване на бюджета различни партии могат да отправят популистки искания.

"Могат да бъдат наложени такива неща, които да поставят в риск публичните финанси за години напред. Например - исканото от Патриотите увеличение на пенсиите, което ще струва 1,5 млрд. лева, и предложението на БСП за отпадане на плоския данък", коментира той.

"Не ми се иска да си мисля, че ГЕРБ би залитнал към популизъм. Има такива настроения. Те не са здравословни", допълни Горанов. Според него обаче популизма не е феномен само за България.

"В цяла Европа има една илюзия, че хората могат да харчат повече отколкото изкарват. Вероятно ще трябва се мине и през това", посочи Горанов. Той смята, че политиците не бива да казват на хората това, което те искат да чуят, а това, което е правилно.

"Популизмът е това, което хората искат да чуят, ако утре се зададе въпросът: "Искате ли да плащате данъци?",  знаете какъв ще е отговорът", настоя финансовият министър.

Владислав Горанов призна, че явно ГЕРБ има доста грешки пред избирателите, които са довели до загубата на Цецка Цачева на президентския вот.

"Нямам смислено обяснение. Няма на кого да се сърдим, освен на себе си. Имахме грешки в кампанията", коментира той и допълни, че ГЕРБ вече от десет години е във властта и вероятно има и някакво изхабяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
13
 
! Отговори
По-полека, хитрецо! преди 7 години
Родителите ни изнемогват!С по 35-40 години трудов стаж, ще гладуват и студуват, ако не сме ние, да им помогнем!После някои дървени философи ни питат защо не родим по още едно дете?Това е наглост! Хрантутим ***, хрантутим някаква измислена академия, която отдавна няма нищо общо с някогашната БАН, а онези, които построиха България, мизерстват!Но Бог вижда!
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ ДЕТО СЕ КУПИХА ТЕЦОВЕ ,ВЕЦОВЕ ,ДЕТО СИ НАПРАВИХА ФОТОВОЛТАИЧНИ ЦЕНТРАЛИ СА САМО ДЕПУТАТИ И ПОЛИТИЦИ ,ЗАЩОТО ЗА ТЯХ ВСИЧКО Е БЕЗ ПАРИ ,ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И НАРОДА ПЛАЩА СКЪПА ЕНЕРГИЯ. И НИТО ЕДИН ПОЛИТИК ДО СЕГА НЕ Е ВКАРАН В ЗАТВОРА. ВСИЧКИ КАТО БИСЕРОВ СА НЕВИНННИ ,НО БЕЗУМНО БОГАТИ В ТАЗИ СИРОМАШКА ДЪРЖАВА. КАК СТАВА ТОВА С ЧЕСТЕН ТРУД ЛИ ?
107
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спомнете си за Бисеров и мислите ли че той е единствен дето стана милиардер като политик. Те не само разчитат на огромни незаслужени заплати ами и крадат ,дерибействат увеличават милионите си по всякакъв начин . Всички от тях имат бизнеси ,но не си работят в тяхният бизнес ами по изгодно е на държавната хазна. Те плащат на хората си по 500 лева а самите те точат милиони и все им е малко. Колко пъти Борисов е казвал ,че заплатата му е малка. Това са ненаситни акули бе.
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЯ стига на нашите бизнесмени все не им стига печалбата! Ще ограничат печалбата на бизнесмените най-много до 10-15 % а не като сега по 50% печалба.Ще се ограничат и заплатите на всички управници,на доктори дето вземат по 20000 лева на месец, изобщо ще се наложи и богатите да се ограничат а не само бедните да плащат !Всички ненаситни акули ще се ограничат. Властимащите трябва да правят анализи ! Защо според вас расте пропастта между бедни и богати ,защото богатите танцуват по главите
105
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горанов, с този плосък данък ще направите милионерите милиардери, а останалата част от българското общество обрича на перманентна бедност, защото работещите със заплати до 1000, 1200 лв. издържат неработещите. Нима в Германия, Франция, САЩ, да не говорим за скандинавските държави прогресивния данък е популизъм, или милионерските фамилии ти плащат годишна рента да поддържаш плоския данък
104
2
 
7
 
! Отговори
Край преди 7 години
Бюджета е правен от министрите и чиновниците в МФ докато са получавали заплати от държавата - не може Борисов да си го оттегли и да си го вземе в къщи. Ама когато си Пожарникар - може.
103
0
 
12
 
! Отговори
9 преди 7 години
ДА СЕ УВЕЛИЧИ ДЪРЖАВНИЯТ ТАКСА ПРИ ДОБИВ НА ЗЛАТО С 5 % .
102
1
 
14
 
! Отговори
8 преди 7 години
ДА СЕ НАМАЛИ ДДС С 3 %.ДА СЕ ВДИГНЕ ДАНЪК ХАЗАРТ С 3 % .
101
2
 
13
 
! Отговори
7 преди 7 години
ПАРТИИТЕ ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ САМО ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС.0 ЛВ ПАРТИЙНА СУБСИДИЯ .
100
1
 
18
 
! Отговори
6 преди 7 години
ДЕПУТАТИТЕ БЕЗ ОХРАНА,ШОФЬОРИ И СЛУЖЕБНИ КОЛИ .
99
1
 
14
 
! Отговори
5 преди 7 години
ЗАПЛАТАТА НА КМЕТОВЕТЕ ДА Е РАВНА НА 2 МИН.ЗАПЛАТИ.ЗАПЛАТИТЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ДА Е 650 ЛВ.
98
0
 
14
 
! Отговори
5 преди 7 години
ДА СЕ НАМАЛИ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ .
97
2
 
9
 
! Отговори
4 преди 7 години
ДЕТСКИТЕ ДА СТАНАТ 100 ЛВ .
96
7
 
10
 
! Отговори
3 преди 7 години
ДА ОТПАДНЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК.
95
3
 
14
 
! Отговори
2 преди 7 години
МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ДА СТАНЕ 300 ЛВ .
94
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 7 години
ДЕПУТАТСКАТА ЗАПЛАТА ДА Е РАВНА НА 3 МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ .
93
3
 
8
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Плоския данък го прие правителството на Станишев, сега БСП иска да го отменя. Демек БСП няма визия и опитва тази или онази панацея, а ние сме опитните мишки. Като махнат плоския данък пак всички ще останем на МРЗ (поне официално) и ще съберат един гол банан. Ама нали забравиха защо го приеха... Сега ще го отменят, след 5-6г пак ще го приемат. Важно е да не се прави нищо съществено.
92
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като искаш 4-5000 заплата ходи бачкай. АЗ СЪМ ЗА плоският данът. Нямам никакво намерение да храня неграмотните и мързеливи избиратели на БСП. Учил съм, сега работа.Имам заеми да връщам. Откъде на къде, ще взимат от РАБОТЕЩИТЕ и ще ги дават на МЪРЗЕЛИВЦИТЕ ? И ще ме убеждават, че така било справедливо
91
3
 
2
 
! Отговори
кръглоглавчо с честн преди 7 години
Заплата от 4-5000 и къща на Витоша не е популизъм! Мечтата на всеки дагеец!ЧИБААА!
90
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП е внесла предложение за отмяна на плоския данък. Какво следва - всяко увеличение на данъците води до увеличаване на безработицата. И откъде ще дойдат приходите за осигуровки и пенсии? Ако минималните заплати не се облагат, всички минават на тях и кво праим? И стига с това богатите плащат колкото бедните. Колко данък плаща, получаващият 3000 лв заплата - условно 300 лв. Колко данък плаща получаващият 300 лв - 30 лв данък. Ама май някой иска да фалира държавата? Нова Гърция ли искате?