Чуждо НПО: Свалете забраната за агитация на турски!

ДОСТ се обиди на ДПС, че е забравило заслугата на Лютви Местан за това
18 ное 2016 17:10,
169
Чуждо НПО: Свалете забраната за агитация на турски!
Снимка: архив Reuters

Влиятелна неправителствена организация публикува писмо с критики към България заради съществуващата в законодателството забрана за агитация на чужд език по време на предизборна кампания.

Организацията на непредставените нации и народи /UNPO / е една от най-активните международни неправителствени организации, занимаваща се със защита на човешките права. Нейната реакция е от вчера и тя е отговор на внесената преди време от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк петиция срещу забраната преди избори у нас да се прави кампания на друг език, освен български.

Още по темата

Инициативата за петицията бе на бившия лидер на ДПС, а сега на ДОСТ Лютви Местан. От новата му партия днес реагираха остро на липсата на признание за усилията му от страна на движението.

В писмото си UNPO изразява загриженост заради въвеждането на езиково ограничение, което лишава кандидатите и техните поддръжници от правото да употребяват език, различен от българския, без значение какъв е техният майчин език, нито към коя аудитория отправят своите послания.

Според организацията това е дискриминация и нарушение на много международни актове, по които България е страна. Сред тях са Договорът от Лисабон и Хартата на основните права на Европейския съюз.

"Всеки трябва да бъде свободен да използва майчиния си език в своя личен и обществен живот и не следва да бъде санкциониран за използването на друг език, различен от официалния на страната", смятат още от UNPO.

Организацията призовава българското правителство да измени дискриминационния текст от Изборния кодекс,  така че да се позволи използването и на други езици.

Така, смятат от UNPO, ще се гарантира свободата на изразяване на всички кандидати и техните поддръжници по време на предизборна кампания.

От ДОСТ коментираха, че са удовлетворени от реакцията на Организацията на непредставените нации и народи, напомняйки, че тя е в отговор на инициатива, подета от лидера им Лютви Местан.

"Друг е въпросът, че активиралите се евродепутати нямат доблестта да признаят дължимото авторство на онези, които разгърнаха тази концепция и поеха тежка лична и политическа отговорност да заведат дело срещу България в Съда в Страсбург, откъдето ще дойде всъщност крайното решение на казуса в полза на естествените права на малцинствата в България", се казва в позиция на партията, подписана от зам.-лидера й Марияна Георгиева.

Тя упреква бившите си съпартийци в липса на морал, който се боят да носят заради силната сянка на Местан.

"И още нещичко – флиртът пред бащиците им днес не минава през съкровеността  на майчиния език, не може да се обезпечава с чувствителността на малцинствата.  Отърсете се от комплексите си, господа, и знайте, че и в политиката има история и хроника, ако не памет“, завършва Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
13
 
! Отговори
Гого преди 7 години
НПО = неправителствена организация, не е правителство и не може да бъде.Не ни стига, че ни управлява правителство, чиято политика често не одобряваме, а и всеки *** и пульо, записал се като НПО, да ни командва. Тези в случая са или араби или турци. Имат си държави, да си разиграват коня у тях си. Не че Ердоган или някой шейх биха позволили.
96
0
 
9
 
! Отговори
история преди 7 години
това на снимката е арабски - официалният език и писменост на Османската империя
95
0
 
8
 
! Отговори
Дъра-бъра преди 7 години
Не гласуваме за НПО-та. Те не се явяват законни представители на българските граждани. Даже на тези от турския етнос не са представители. Никой не ги е упълномощил да управляват.
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Препоръките та НПО-тата нямат задължителен характер.Явно някой иска в мътна вода риба да лови. Докато се мятат оставки, да се гласуват противоконституционни закончета.
93
3
 
18
 
! Отговори
Американ преди 7 години
НПО с чуждестранно финансиране трябва да се забрани, или поне да дава произхода на парите си в проценти в началото на всяка своя препоръка.
92
2
 
18
 
! Отговори
rrr преди 7 години
така да бъде ,но без секции в турция .също забрана на дпс,дост и....
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па ние с Турция ли ще се сравняваме?
90
2
 
22
 
! Отговори
Читател преди 7 години
До 131Да, ама САЩ не са били под мексиканско робство, нали? Хайде тези с майчиния език да се сетят дали в Турция са разрешавали да се говори на български. Защо българската общност ,така голяма в края на 19.век, е почти заличена днес?!
89
22
 
4
 
! Отговори
do 110 преди 7 години
В САЩ куцо и сакато кандидат за изборен пост се мъчи да говори на испански по "мексиканските" райони. Включително Хилъри през последната кампания.Апропо, там такова животно "официален език" няма. Отделните щати могат да си имат такъв, но държавен няма.
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало началници на сайта мародери ,какъв е този коментар на 122 ром хасан ,публикуването на такива коментари не водили до етническо напрежение.Други безобидни неща ги триете веднага.Лично на мен сте ми изтрили шеговит кометар за баце. А тук се правите на толерани.
87
1
 
18
 
! Отговори
864 г. преди 7 години
Чуждестранните ДОСТ и ДПС са противоконституционни (!!!) партии, кога ще бъдат забранени???А и ние, българите никого не сме канили в нашата държава и никого не държим насила тук, в БЪЛГАРИЯ!
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не съдят Гърция по тая логика или Македония
85
2
 
14
 
! Отговори
вгр преди 7 години
Неправителствените да не се бъркат в управлението - никой не ги е избрал че да ги слушаме!!! Финансират се от външни источници, което е проблем - имат забежки в антидържавни действия.
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментара на 122ром хасан е подтик към расова омраза и не трябваше да бъде Коментара
83
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България все още средното образование е безплатно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО... Как така гражданите на тази страна родени в нея дори да са от друг етнос не знаят Български език на който да ги агитират? Ако разбират само турски как тогава ще имат достъп до идеите на другите партии които не агитират на турски? Това някак си не просто не ми се струва правилно.... това си е дискриминация направо значи те ще слушат само една(вече 2) партии и толкова и естествено ще гласуват за нея и после не били етнически....
82
2
 
1
 
! Отговори
Des преди 7 години
Ami za uvelichenie na bg zaplati kato v Turkiye koga?
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква агитация , нали който не гласува както трябва , Аллах ще го накаже . Някой иска на , нас българите , да ни натрапи да изучаваме турски език . Чужд език , който не се практикува , да се изучава е безсмислено .
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия от непеото щ оне питат защо 50 кипър е оскупиран от турците нали и гърците са в нато и там има атглийска база нулева защшита и нас това ни чака
79
1
 
3
 
! Отговори
НЯМА ЗАБРАНЕН ЕЗИК преди 7 години
ТОВА Е ----КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗМИШЛЬОТИНА,БЕ.....ХФА,ХА,ХАААААААААААНА КОГО МУ ПУКА------КАК СИ ГОВОРЯТ КОМШИЙТЕ...???!!!!!!!!!!!!!!!!! Я , СТИГА С ТИЯ ПРОСТАЩИНИ !!!!!!!!1
78
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив в щатите няма никакъв проблем даагитираш на испански,В САЩ никъде не записан английският като официален задължителен език