Депутатите vs. референдума: Да не допринасяме за шоуто!

Поредният опит за официализиране на допитването удари на камък
Обновена: 13 яну 2017 20:20 | 13 яну 2017 17:15,
100
Депутатите vs. референдума: Да не допринасяме за шоуто!
Снимка: архив "Булфото"

Поредният опит за изборни промени, свързани с решението на референдума от 6 ноември, беше спрян в парламента.

Всички партии без ГЕРБ гласуваха против дневния ред на правната комисия, в който трябваше да се обсъдят изменения в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарни избори и намаляване на държавната субсидия на партиите. За това вече има два проектозакона – един на ГЕРБ и един на независимия Георги Кадиев, който внесе текстовете, написани от Мая Манолова.

Още по темата

"Не искаме да допринасяме за шоуто, то е довечера", каза депутатът от ДПС Четин Казак след като разглеждането на Изборния кодекс се провали, пише "Фокус".

Чавдар Георгиев от БСП пък нарече предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс за предстоящите избори "популизъм".

"Още от самото създаване подписката на гражданите, които искаха този референдум, бе от 6 въпроса, 3 от тях бяха определени за противоконституционни, което внася порок в цялата подписка. И да слушам политически палячовци, по-скоро шоумени, които се опитват да ме учат на демокрация просто е недопустимо", каза той.

Според Георгиев разумните народни представители са гласували правилно в комисия като са гласували против разглеждането на Изборния кодекс.

"Имам своите основания да твърдя, че този референдум е изначално опорочен. Защо ние трябва да ставаме участници в такъв фарс?", попита той.

На въпрос какво ще каже на всички хора, които остават подведени, той отговори, че ще им каже, че са подведени от едни шоумени.

"Колегите, които говориха за цирк, всъщност направиха цирка", отвърна пък шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Според него нищо не налагало бойкотирането на заседанието. Кирилов смята, че редно и достойно би било да се влезе в дебати по същество.

"Ако има такава съпротива по отношение на конкретните законопроекти, все пак с гласуване може да се стигне до решение на парламентарната комисия", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3,5 млн гласуваха на референдума по данни на ЦИК, още 1/2 млн искаха да гласуват но ЦИК им попречи, общото между всички тях е че искат важните въпроси да се решават на референдум, независимо от резултата, и тия хора ще Ви строшат главите
40
5
 
9
 
! Отговори
Разяснения преди 7 години
Мажоритарната система работи във Франция и Великобритания, Пропорционалната система работи в цяла останала Европа!И при двете системи има партии,и при двете системи се избират партийни кандидатури,и при двете системи може да има независими кандидати,но не се избират.В сегашната пропорционална система в България има преференциален вот - разменяш първия в листата с последния. Трябва смяна на партиите, а не смяна на избирателната система. Нали гласуваме за хора, определелени от партиите.
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Броят листчетата, но не отчитат съдържанието. Това беше част от измамата. Останалата част е в това, че намърдаха референдума на една дата с президентските избори. Ако беше на друга дата, резултатът щеше да е драматично отчайващ. Затова, да не се заиграват с добросъвестните хора, които в голямата си част нямаше изобщо да отидат на референдум, организиран от Слави. Това си беше чиста проба манипулация! Дори и да имаме нужда от по-добра избирателна система, то това не е предложената.
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момент когато хората ненавиждат това, което се случва в българската политика и искат промяна, само *** може да се противопостави и да иска запазване на статуквото напълно или частично. Като че ли ГЕРБ първи се усетиха, че полъхва вятъра на промяната и който не усети първия полъх ще бъде отвят, когато вятърът се засили. Борисов има нюх към настроенията в обществото и може би се опитва да отговори на очакванията - дали има сериозни намерения или е популизъм, предстои да видим.
37
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така ЛИ?били сме подведени от 1 шоумен!ами ако след някой и друг денвсички изревем,че сме подведени от 1 шофьор на самолет тогава какви ще ги дрънкатебе тарикати?
36
3
 
1
 
! Отговори
от 29 преди 7 години
До Анонимен 32Не е амнезия, а дежа ву))
35
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо мажоритарния вот да е популизъм. Много добре ли е да гласуваме пропорционално за листи, където слагат начело една личност, която привлича гласове, най-често води по две листи, а след него нареждат няколко удобни мижитурки, които влизат в парламента и обслужват лидерите на партиите с кучешката си вярност. Кое е популизъм - падането на субсидиите ли. Защо не е популизъм в Германия, където са 50 пъти по-малки по размер? Защо аз, като данъкоплатец да субсидирам партии, които не подкрепям?
34
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
36, Момък, няма ли най-накрая да си кажеш, че си прооост? Ако не е променена избирателната система, ГРОБ пак ли нямаше да спечелят чрез купен вот? Не, не чрез купен а манипулиран е по-точното определение. Разбра ли, бе, келлеш?
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП - то толкова се опианиха от ппбедата на президентските избори че дори си ппзволиха да игнорират 73% от избирателите, и това ще им строши главата, после ще реват ама ще е късно
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24 Борисов се бил вкопчил във властта ...Затова подава оставка. И щял да завърши като Живков...Одеалото ли ще му откраднат?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
34 - АКО НЕ ГО УХАПЕ КУЧЕТО НА ОБАМА.
30
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз гласувах с три пъти НЕ на референдума, но досега никой не казва колко от всички гласували са дали положителен отговор на въпросите. Не желая да ме използват и да говорят от мое име! Ако извадят отрицателните гласове, със сигурност няма да са 2,5 милиона, но така не им изнася!
29
12
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 7 години
Момци, няма ли най-накрая да си кажем истината в очите?Славчо направи референдум за промяна на избирателна истема и субсидии по поръчка на ГЕРБ, за да си останат на власт. А народът, понеже в голяма част, е добър и наивен, се хвана като удавник за сламка и все пак под 50% гласуваха "ЗА" - 2.5 млн. от 6.8 млн. по списък.Това се казва популизъм и чалга политика или да лекуваш здравата глава вместо болната, или да сменяш калкулатора за да ти излезе сметката! А останете си със здраве!
28
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 милиона и 500 хиляди били гласували. И защо смятат, че всички са за мажоритарни избори. Голямата част от гласувалите са за намаляване на субсидиите. Ако го слушаш Слави ще помислиш, че всички искат мажоритарен вот. А то не е така. Аз например гласувах само за субсидията с "да"
27
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ББ може да е тиква, но за ппреден път доказа че за разлика от БСП и РБ има истинкт за самосъхранение, и отново ще спечели
26
3
 
21
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Ако ГЕРБ уважаваха референдума ,нямаше да гласуват 11 лв субсидия ! Имаха 2 месеца но не го приеха,как сега за 5 дни ще го приемат! Всичко е предизборно !!! Да замажат очите ни !!!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
29, Значи си преживял страшна Амнезия, брат!
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23Може и да си прав, но Славчовите фенове по принцип не са от гласуващите.
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На референдума имаше три въпроса - гласувах с не на първите два и с да на третия - за намаляване на субсидията на партиите.Слави играе за ГЕРБ и това е повече от очевидно, плюнки хвърчат в "общественото пространство"- любимия лаф на Цв.Цв., за да бъдем съгласени как за две недели ще направят нов изборен кодекс!Те обичат мътните води
22
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДългия се боксира с депутатите вече 26 години, ама ти откъде да знаеш, като си пубер на 23 Много мило, обаче на 9 януари започнах 45.