Обрат в Столетницата – плоският данък остава, пуска налог "богати"

Това пак било диференцирана ставка, защото 7000 щели да плащат повече
167
Обрат в Столетницата – плоският данък остава, пуска налог "богати"
Снимка: БСП

Изненадващо БСП се отказва от идеята си да отмени плоския данък, въпреки че дори и при приемането на бюджета за 2017 г. настояваше да се въведе подоходното облагане.

Още по темата

Сега се оказа, че за червените това не било добър вариант. Социалистите обаче предлагат да се въведе данък "богати". Той ще е 20% за хората с месечни доходи от 10 хиляди нагоре от заплати, наеми и ренти, или над 120 хиляди годишно.

За 95% от населението плоският данък остава, обясни Драгомир Стойнев след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, на което бе обсъдена предизборната платформа на червените.

Данък "богати" ще плащат около 7000 души в държавата, изчисляват червените.

"Трябва да имаш приоритети, ние предлагаме де факто пак диференцирана ставка", отговори Стойнев на въпрос защо БСП се отказва от първоначалната си идея за въвеждане на прогресивно подоходно облагане.

БСП предлага още връщането на семейно подоходно облагане. В семейства, в които и двамата родители работят, на месец на дете ще им се приспадат по 50 лв. от данъците.

Сред мерките, които социалистите предвиждат за поощряване на бизнеса са освобождаване от данък печалба за 2 години на младите предприемачи до 35 г., които имат във фирмата си 5 работни места и са реализирали оборот до 150 хиляди лева.

Въвежда се фонд "Иновации" с капитал от 150 млн. лв. за млади предприемачи. Ще има отделен сегмент на фондовата борса и за малките и средните предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не пускат, а и няма никакво значение какво са решили от разбойнческата комунистическа партия.... Те власт няма да видят скоро.
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Скандинавските страни хората не искат да им намаляват данъците и то не защото са мазохисти, а защото колкото са им по-високи данъците, толкова повече безплатни услуги им осигурява държавата. Искам българската държава срещу платени данъци да ни осигурява със здравни услуги, образование, облекчения за инвалиди, болни, стари хора, общински и комунални услуги, обществен транспорт .... , но едва ли! Затова помислете!
59
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИменно богатите не ги ловят и с плоския данък защото крият пари и имоти и трябва национализация и конфискацция който не плаща.Именно стъпаловидния данък е за бедните и работещите, защото богатите не ги лови никакъв данък, или по цял свят плащат само плосък данък в цял свят - в България например ако вземеш дивиедент 1 милион лева плащаш 5% данък, за 10 милиона пак толкова.
58
8
 
1
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 7 години
До Анонимен 79Децата не се раждат с НИТО ЕДИН ЕЗИК, те не могат даже да говорят членоразделно. Езици само и единствено се научават, а това отнема време, доста време. Наистина не е толкова страшно твоите деца ще са поне 3-4 години изостанали от своите връсници на 100%. При положение, че нито ти нито жена ти владеете чуждия език до съвършенство у дома общувате на български. Това, за което говориш става само се ожениш за чужденка и тя отглежда децата.
57
1
 
8
 
! Отговори
R.E.D. преди 7 години
Дрoгapете, я кажете колко данъци е платил Лукойл и при какъв оборот, а??Жокер: можете да питате дрогаpo Р.Овч.
56
1
 
4
 
! Отговори
Динко преди 7 години
Е хайде пък да не раздаваме на "родителите" по още 50лв. месечно на бройка деца.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой от тези капацитети може ли да каже колко ще получи нето човек с брутен доход 121х. годишно и такъв със 115х. Как па не ви увряха тиквите не мога да рабера.
54
1
 
5
 
! Отговори
Социалистите, преди 7 години
даже и Мутрата е по-ляв от вашата водеща шайка милионери. Иначе разбрах кой е научил Боко да си сменя постоянно мнението, ученикът е надминал учителя вече.
53
1
 
7
 
! Отговори
DM преди 7 години
Със сигурност ме загубиха като гласоподавател . Тъкмо започнах да им симпатизирам покрай Радев и пак започнаха с простотиите.
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Доктор Сър ПичукЕ, не е толкова сложно и страшно. Децата много бързо се адаптират и научават езика. Проблемът са родителите. Мога да го твърдя със сигурност и от опит. Децата навън се раждат с 2 говорими езика (при смесени бракове по 3), а заминалите оттук за няколко месеца проговарят на местния език и още един език след това. Закъснението в училище не се отразява, защото изучаването на езици у нас би отнело доста повече време, а и средства.
51
1
 
6
 
! Отговори
KЪШ в Сибиpь преди 7 години
"Въвежда CE фонд "Иновации" с капитал от 150 млн. лв. за млади предприемачи."- айде, бe??И въпросните 150 милиона ще дойдат от?? Пeевcки и Гepгов? Или как обычно?И ще отидат при?? Такива млади cмукaчи като Стo-стo-стoйнето??НЕ, БЛАГОДАРЯ! iSiktir, казано по pусoфилcки.
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави ли ви впечатление, че стъпоаловидния данък е само за работещите, тоест тези които са на заплати, пролетарията. Корпоративния данък е плосък. Там от където се изкарват големите пари - дивиденти, лицензни права, ройалтис, борсови операции - там данъка е винаги плосък и символичем - 3-5%, а за някои дори 0%.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стойнев, много си ми симпатичен, но идеята не ми допада. Или имаме плосък данък или подоходно облагане. Средни положения водят до възможности за измами и заобикаляне. Правете нещата прости и ясни, а не кръстоски. Ако е подоходен данъка, направете посочените по-горе отстъпки - за 1 и 2 дете, за младежки бизнес... Намалете ДДС за книги, храни, лекарства. Хубаво е на принципа на моркова и тоягата... Наложете ежегодни, безплатни, задължителни профилактични мед. прегледи.
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По колко кинти ще трябва да прибират от тия 7000 човека ,че да има осезаем смисъл за държавата ? Ако им вцемат 20 % от заплатата то това ще донесе 14-15 милиона отгоре.До тях ли опляхме ? Пък ние платихме 2 милиарда за Белене....
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБедните нямат пари за данъци а вдигнаха здравния данък точно за безработни и бедни.Стъпаливидния данък е именно за бедните, не за богатите, защото те са най-много. 5% от населението протежават 90% от богатствата, но облагат а данъци 95те процента. И понеже те все повече обедняват, и за държавата не стигат пари, тогава казват - абе, я дайте от по малко бедните да вземем повече иначе държават ще фалира. А едрия капитал не взимат заплати, тях тези данъци изобщо не ги засягат.
46
11
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 7 години
До Анонимен 60Напусни ако искаш, но децата ти ще трябва да учат нов език и да се социализират от нулата на новото мясно. За тях едно преместване в чужбина ще е като удар с парен чук. Освен това вероятно ще им трябват 2 години докато научат кой да е чужд език на разговорно ниво, а през това време няма да могат учат ще трябва да повтарят класове училище.
45
4
 
2
 
! Отговори
void преди 7 години
До Анонимен (53)Ами и това което предлагаш също толкова безсмислено - данък да се формира на базата на продажната цена - WTF?! Та нали тогава всички имоти, които не са закупени с банков кредит, ще се извършват на занижена цена, която по закон не може да бъде по-ниска от данъчната оценка. В резултат пак ще се плаща данък по данъчна оценка, но ще се губят и пари от таксата за придобиване на имота заради разликата в цената. Няма по-справедлива и еднаква ставка от фиксиран процент за всички.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МатематикаПлаща ги чорбаджията
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко. Щото няма да им донесе властта. Народа се събуди и иска обрат но те и така не им го дават щото самите те са богаташи и с високи доходи и не искат да плащат. А народа им- кучета го яли. 20% посече за богатите??? Този да ти се нарича Робин Худ но акаунтерите им го квитират с лихвите за закупени скъпи коли и сгради
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедните нямат пари за данъци а вдигнаха здравния данък точно за безработни и бедни. Богатите се крият в западни офшорки и швейцарски банки и държаввата пропада все повече източвана с нови заеми.