Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия

Доста различни сме с президента Радев, отчете държавният глава
20 яну 2017 21:55, Красимир Ангелов
681
Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия
Снимка: БТА

"В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава след един труден, но успешен мандат", обяви президентът Росен Плевнелиев в своето последно интервю като държавен глава в предаването "Панорама" по БНТ.

"Държах държавното кормило, плавахме добре, вярвам че и аз с нещо съм допринесъл", допълни още той и пожела на своя наследник Румен Радев да си тръгне с достойнство и високо вдигната глава след края на мандата си.

Росен Плевнелиев се опита отново да обясни своята твърда позиция към Русия в последните години. "Когато става въпрос за Русия, българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално", допълни той и посочи, че искрено е вярвал в това, което е правил през своя мандат.

"Моята позиция не беше срешу Русия, но беше за мир. За да има мир, трябва да има правила, които да важат за всички. Ако някой нарушава правилата, тогава не вървим към мир", заяви Плевнелиев и изрази мнение, че ако "една силна страна дестабилизира съседите си", тогава не може да се говори за мир.

"Моята позиция е: За да има мир, за да работим за мир, трябва да гарантираме, че правилата трябва да са всички. Много българи ме разбраха за позицията ми по отношение на Русия, но и много не", допълни още държавният глава. Той все пак призна, че с такава позиция му е било много по-лесно навън, отколкото вътре в страната

Росен Плевнелиев коментира и своя наследник Румен Радев, като отчете, че двамата са доста различни. "Той идва от армията, аз бях мениджър, бях инвеститор, бях министър, виждах всичко в българската икономика. Аз бях човек, който знаеше как да отваря врати", посочи държавният глава. Той пожела успех на новия президент и не пожела да коментира речта му пред Народното събрание.

По думите на Плевнелиев обаче е много ключово за президента кой ще бъде правосъден министър в служебното правителство, за да има реформа, както и кой ще бъде външен министър, за да отварят врати за страната напред. Според него служебно правителство се прави преди всичко с принципи.

Росен Плевнелиев обяви още, че не се притеснява от проверки срещу него и обяви, че спи спокойно. По думите му най-тежко му е било да чуе критиката срещу него, че разделя нацията. Според Плевнелиев тази критика е тръгнала от момента, в който той е свалил доверието си от кабинета на Пламен Орешарски, а срещу него са воювали "всякакви агенти и мрежи от ДС", "руски тролове", както и самите Станишев, Местан и Орешарски.

Президентът коментира и позицията си към Македония и фактът, че през целия си мандат не посети западната ни съседка.

"Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България. Но не и македонизмът. Той е една идеология, която е не само антибългарска, но и антидемократична", посочи Плевнелиев. По думите му той нарочно не е посетил Македония заради политиката на западната ни съседка. По думите му "заметената история", в която България е "враг фашист", не работи в правилна посока.

В заключение Плевнелиев посочи, че въпреки проблемите и различията, е подал ръка на вицепрезидента Маргарита Попова в края на техния мандат. "Президентската институция не е институция на силата, а институцията на баланса. Гордея се с това, че съм търпелив човек. Търпението е оръжие на мъдрите", заяви още президентът.

И в заключение обяви, че остава верен на каузата и продължава напред по пътя да работи за демократична България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


681
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
0
 
! Отговори
ALARAK преди 7 години
Sbogom malkiq...
276
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 281Абе, ние сме в периметъра на друга държава с имперски мераци, да не окаже, че и от нея отърване няма, че тогава ще изживеем миналото си....
275
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама много сте смешни с любовта си към Русия. "Обичаме Русия, обичаме Русия", спокойно Русия не е заек да избяга, ще си я обичате докато сте живи. Няма нужда от телешки възторг, клетви във вярност и т.н. Не сте пред олтара, все пак. Личното ми мнение: на този етап от гео-политическото развитие на света - не обичам никого. Моля се за мир.
274
0
 
3
 
! Отговори
никойчо преди 7 години
Трябва да сме родолюбци,нас си да обичаме първо и нашите интереси а след това да са интересите на нашите партньори.В политиката приятелство няма има интереси.
273
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ще обединим Цивилизования свят в борбата с РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИЗЪМ и ще го ЗАЛИЧИМ от лицето на Замята!"-Доналд ТръмпНа Обама му посърна физиономията, прибра си ръцете в скута и отказа да пляска..
272
2
 
16
 
! Отговори
тя преди 7 години
Сегашният президент ми се струва, че ще представя достойно България и ние няма вече да се срамуваме!
271
0
 
5
 
! Отговори
Глава VIII. Въстание преди 7 години
...дивите викове на башибозуците, които ревели като зверове срещу неподдающите се още жертви, а тия гласове, читателю, са излязвали от около три хиляди здрави ПОМАШКИ гърди...Та, емоционално ли мисли Плевнелиев за България?
270
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне в президентската институция искам да видя един гордо изправен мъж,с осанка,самочувствие,силен и строг българин...да военен,мъж на който можеш да разчиташ,на добър час,дано оправдаеш нашите надежди!Стига толерантни мекотели,искаме един президент,който да е опора на българите и като го видим да изпитваме гордост,че това е нашият президент ,а не неудобство!
269
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските *** трябва ежедневно да се ремонтират с добре еректирал инструмент.
268
5
 
25
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Българите мислят емоционално за Русия, казва бившия президент. Но не казва, че освен емоционално мислят и с любов за Русия за разлика от него. Плевнелиев вървеше срещу народа си като злословеше срещу Русия.
267
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаме 380 изтрити коментара . Егати храненето е имало по адрес на п.астирката. Много го "люби" народа ще знаете.
266
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите мислят за Русия емоционално, а той за САЩ - с користна рационалност???
265
5
 
22
 
! Отговори
тя преди 7 години
Свършил си "работата" и е с гордо вдигната глава! Каква наглост и безочие , невижда ли , че 80% от народа го ненавижда за изцепките , които правеше от високия даржавен пост!?
264
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този човек е 100% позор за България
263
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдейки по оценката която си дава се разбира ,че човекът просто е неадекватен.
262
0
 
7
 
! Отговори
весела преди 7 години
До ТолстойХа-ха... Явно си имал само двойки по руски!
261
4
 
36
 
! Отговори
тато преди 7 години
Един подъл червей е за затвора, къде гледа Цацаров, ако българина гледа на Русия емоционално, то този плъх гледа на ЕС и САЩ материално, време е тези еничари да си кажат какви пари получават за тяхната предателска дейност.
260
4
 
42
 
! Отговори
boik преди 7 години
Смешникът си отива.Слава богу.
259
26
 
9
 
! Отговори
Господин Патриарх преди 7 години
На Радев тoпкитe ca дълбоко в шепата на Нинова...Да внимава!
258
34
 
7
 
! Отговори
Пацо преди 7 години
Ще ви се изпpaзня в устaта pycoфилистици!!!