Широка лъка се вдигна: Не искаме афганистанци!

Жителите протестират срещу настаняването на двама в селото
9 фев 2017 11:00,
228
Широка лъка се вдигна: Не искаме афганистанци!
Снимка: архив Булфото

Хората в Широка лъка излязоха на протест срещу идването на двама афганистански младежи в селото.

Двете момчета на 16 и 17 години са били настанени в Дома за деца лишени от родителска грижа преди два дни.

Те са били изпратени там от Агенцията за бежанците чрез Дирекция "Социално подпомагане" – Сердика в София.

На събрание снощи жителите на Широка лъка поискаха час по скоро момчетата да бъдат изведени от дома и селото, съобщи БНТ.

Още по темата

Местните са категорични, че младежите нямат място в Широка лъка.

"Моите деца са в пети клас, това означава, че аз по цял ден ще ги мисля как ще отиват на училище, как ще се връщат",  каза Живка Славчева.

Според директора на Основното училище Маруся Бочукова там не може да им се даде адекватна грижа: "Нямаме и постоянно полицейско присъствие в селото".

"Като дойде и сезонът на туризма, никой няма да отиде в такова село, архитектурен резерват, където вече има двама. След няколко дни ще ни изпратят още двайсет и двама", възмути се и Величка Райчева, която живее в селото.

От Социално подпомагане в Смолян обясниха, че става въпрос за непридружени деца, които са в риск и са с мярка полицейска закрила. В Дома в Широка лъка те щели да бъдат по-добре обгрижени отколкото в бежански център.

Местните хора обаче са категорично против.

"Готови сме да стигнем до крайни мерки, ще блокираме пътища, ще уведомим, както е по реда, каквото е нужно, ще направим. Ще трябва да се изведат тези деца", закани се Васил Згуровски.

От кметството вече са подготвили обжалване на заповедите за настаняване на младежите. А местните хора събират подписка и се готвят за гражданско неподчинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
62
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отношението на хората от Широка лъка ебрутален РАСИЗЪМ! Не че заставам против тях, но трябва да сме наясно като общество- расисти ли ще бъдем или не! Не може да се правим на толерантни и да се държим така с хората! Да бъдем честни и да го кажем ясно - не сме толерантни и не ги искаме "тия". Ще си имаме проблеми с ЕС, но ще се справим. Сега сме ни така, ни онака.
45
0
 
22
 
! Отговори
ееееееееееееее преди 7 години
днес.бг, оставяте само коментарите, които ви изнасят нали, продажници. и какво като триете коментари какво ще стане! реалността е такава и вие също живеете в нея и не добрата новина е, че няма да се приключи, проблемите не се решават, когато триете неудобни коментари. това е българия.
44
39
 
6
 
! Отговори
third world преди 7 години
Продължавайте да ми цъкате минусчета. Преди 30тина години майка ми е имала колеги от Афганистан в университета. Много възпитани и свестни млади мъже. Но ето какво става, когато една държава е напълно съсипана и ограбена. Когато всеки гледа да си го изкара на другия. Когато няма работеща икономика. Когато от малки децата биват възпитавани в омраза. Скоро и у нас, това искам да кажа :)
43
18
 
2
 
! Отговори
Стойте мирни преди 7 години
Ако те изгонят нашите войници от там, какво ще ядат? Мълчете и си трайте.
42
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце е широко скроен човек, много богат дори, ужасно богат. Защо не ги вземе при щерката си, да и помагат при отглеждане на внучето? Така ще се научат на труди и хигиена, на увсжението лъм жената. За тях жената е само за секси нужди, друго не признават. И ако посегнат на щерката Баце да не се сърди, и те са хора и имат сексуални потребности. Може ужда се понаучат на нещо. Нека им даде шанс, защо ще замърсява Щирока лъка? Да даде пример и да видим резултатите, тогава да се разселват.
41
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото един българин може да се "интегрира "в Авганистан ,толкова и афганистанците ще се интегрират в Европа !17...17 ...колко да са 17 годишни ?))))))
40
1
 
44
 
! Отговори
не преди 7 години
скоро един уж 17 годишен уби 21 годишна студентка. те масово нямат документи, казват, че са малки, зада минават по-лесно и "децата" не ги връщат обратно.
39
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора протестирайте, нека се изгонят тези !
38
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бате Бойко иска да ни се натресе за Трети път. ОК, и какво ще последва? Бедността и разрухата усещаме с всеки изминат ден откакто изпадна от властта. Ще Дойче и за да вземе и прибере за себе си няколко милиона ще приеме от издуханата Меркелица още камилари и тихомълком ще ги разселва. Сами знаете, в Афганистан няма война, значи не са бежанци. Обратно там. 500 години сме загубили заради Турция, доста Изостанахме. Тези с какво ще допринесат за по-смислен живот, с религия и джихадистки бради?
37
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е чиста подигравка с нашата държава, каква работа имат афганистанци в Широка лъка?! Безумие! Беззащитни деца друг път! Напълно подкрепям жителите на Широка лъка, борете се и си търсете правата.
36
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В знак на протест България вднага да изтегли окупационния си контингент от Афганистан.
35
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са хора на ниво каменна ера, по-зле са и от нашите знаете кои... И ислямисти на всичкото отгоре! Не мюсюлмани, а ислямисти, има разлика. Кому са нужни "хора", още неизлезли от пещерите?! С такива ли ще си оправяме демографията? Това няма интегриране, бе!!!
34
4
 
22
 
! Отговори
На Боко гостите преди 7 години
Да ги заселим в Банкя. Боко много ще им се радва. Заради него са тук.
33
2
 
33
 
! Отговори
Вън от България преди 7 години
Прави са! Афганистанците в Афганистан. Не ни трябват диваци и талибани в България. Правилното решение е да се затворят в лагер от закрит тип и да се намери начин да бъдат изгонени в страната им. Може и Щатите да си ги вземат, те забъркаха кашите в Афганистан.
32
3
 
9
 
! Отговори
о преди 7 години
искаха да ги приемат като мислеха, че ще потекат евро/милионите.
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борисов искаше авганистанци, сириици и т.н. "ужким-бежанци".Затова да опъне палатки в двора на къщата си в Банкя и да ги приеме радушно да живеят там.Какво ни ги ръчка на нас около къщите... като си ги иска той, да си ги взема?!
30
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който е бил в Родопите добре знае какви хора живеят там. Да им натрисаш такива които не могат да се възпитават, диви и варварски израстли, е шамар върху чистота на тези земи. Прави са хората да не го искат, много са прави! Тези няма да се превъзпитат, няма да станат християни, ще налагат дивашката си култура, ако е култура това. Тиквара напълни страната с тази отврат за пари от ЕС. Вдигайте се и не давайте да живеят между вас. Първото което ще направят е да посегнат на някое момиче, бъдете сигур
29
0
 
9
 
! Отговори
хихи преди 7 години
мулти-култи.
28
20
 
7
 
! Отговори
third world преди 7 години
И аз не ги искам афганистанците. Ама ако може с тях да си замине и 50% от българското население - онези, които са прости, груби, злобни, гледащи лошо и само търсещи вината в другите. Онези, които все гледат да те прецакат. Онези, които говорят за патриотизъм, а дори не пишат грамотно. Онези, на които най-големия им проблем са две ***, настанени в дом за деца. Много оскотял и озлобен народ сме. След няколко години няма да има значителна разлика между Пешо от София и Абдул от Кабул.
27
54
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да не ми триете коментара така ще го кажа: Глупави хора от село!!! За 2ма авганистанци на простест, мръсно расисити, дано им завземат цялото село, ДАНО!!!!