Няма 5 сценария за Европа, Плевнелиев иска още по-желан ЕС

"Безброй проекти могат да направят всяка членка по-силна"
Обновена: 10 мар 2017 14:41 | 10 мар 2017 14:24,
148

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На фона на дебатите за разделяне на Европа на държави с различни скорости, експрезидентът Росен Плевнелиев се обяви за единен Европейски съюз.

"Бих искал да видя само един вариант, само една посока и тя е всички обединени държави членки по пътя на развитието", каза доскорошният държавен глава, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Плевнелиев призна и че искал съюзът да стане силен и още по-желан от гражданите.

"Не пет варианта, един има за мен. И този мой вариант е на силен Европейски съюз със силни национални държави", каза експрезидентът.

Още по темата
Срещу Европа на няколко скорости се обяви вчера и действащият държавен глава Румен Радев. От Брюксел той обвини ЕС, че от съюз на принципите се превръща в съюз на сделките.

"Когато днес националисти и популисти поставят под въпрос бъдещето на Европейския съюз, аз мога да посоча безброй проекти, които могат да направят всяка една от държавите-членки по-силна, но и Европейския съюз – по-силен", каза още днес Плевнелиев.

Той даде пример с европейския енергиен съюз, европейския банков съюз, общото усилие на европейските държави в сферата на отбраната, общата европейска политика и др.

Експрезидентът каза това след като участва в церемонията по годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.  Днес отбелязваме 74 години от събитието.

Почитаме и паметта на 11 343 жертви на Холокоста, депортирани от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот в нацистките лагери на смъртта.

"Българите застанаха със своя хуманизъм, със своя кураж, за да защитят своите приятели и съседи - евреи. Нито една друга държава не направи това, което ние, българите, направихме. Като президент се гордея безкрайно много, че аз бях този български президент, който посочи по най-обективен начин случилото се на държавно посещение в Израел", каза още Плевнелиев, цитиран от БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е ясно! През нощта са дошли извънземните и са го сменили Плювнярката! Цяла реч да дръпне Плювнярката без да плюва по Русия, няма друго обяснение, извънземните са го сменили.
83
3
 
8
 
! Отговори
Роко Сифреди преди 7 години
Другарю плевнАЛИЕВ,това е Евросъюз,не е стра.пон,желанието и възбудата са различни!.Но не ти оспорвам,говоришкрасиво муци.Сърдце Ю!
82
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Росен, като президент не даваше толкова интервюта, колкото през последните няколко месеца. И то само високопарни заучени фрази от Диалектика на материализма (ДИАМАТ), която е изучавал,като студент :-D
81
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
странджа, ама как точно са го Уважили тоя?
80
4
 
4
 
! Отговори
Зъбльо преди 7 години
Хората нямат какво да ядат, тия за държавата се тревожат!
79
24
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Росен Плевнелиев е уважаван авторитет в целия цивилизован свят без изключение... - това че е ненавиждан от руската *** само засилва уважението...
78
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС се развива по един естествен начин и това е пазарната философия на всеки свободен индивид. И за това ще просъществува и ще се развива на изток до къде може. Сравнението с СССР и Югославия е неточно . Тия съюзи са политически. Ако не им помогна САЩ и двета съюза пропадаха след ВСВ. ИМАШЕ БУНТОВЕ В БЪЛГАРИЯ 1950 - 1954 ПОТУШЕНИ С УБИИСТВА И ОТВЛИЧАНИЯ. Унгария 1956г. Прага 1968г.
77
3
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Гледай го как се е ухилил като варена тиква.Пу*тьо ! ***! Егаси балъка е тоя с нежният си тембър и дребното телце.Нищо и половина , нищо добро не направи да вземе да се скрие и без това никой не го интетесува какво мисли
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Израел има паметник на благодарни евреи, за спасяването им от българския народ. Този паметник фалшив ли е, господа cocpoиди? Ей така, от нищото ли е?
75
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе кой е собственика наДНЕС.БГ, че постоянно е със свалени *** пред ушанките?
74
0
 
16
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
Оказа се че самия СТРАНДЖА е *** със зелени чорапи и избеляла фуражка.Видях го вчера в Банкя.Чакаше на опашка за картофи и филия с мас.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е била официален и пълноценен съюзник на Третия райх, което пък е дало повод на Щатите и Англия да сипят бомби над страната. А това, че българските евреи са щели да бъдат изпратени към лагерите в окупирана Полша е абсолютна историческа истина. Има достатъчно документи от тогава.
72
10
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
За ужас на жужи... - Плевнелиев ще бъде следващият Генерален Секретар на НАТО...
71
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Росен Плевлениев е много успешен български президент, мразен от всички русофили.
70
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У нас антифашистите са обикновенни убийци
69
2
 
12
 
! Отговори
sfd преди 7 години
тоя па, папуняк
68
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв фашизъм е имало в Царство България след като сме си спасили евреитеУчебниците по история са пълни с лъжи на коминтернаСрам и позор
67
9
 
4
 
! Отговори
Софакъл преди 7 години
Вноската на Англия стигаше точко колкото да се изхранват гръцките готованковци.Сега или 2 скорости (ЕС Бгрупа ) или Гърцкото комунистическо правителство да се взема с Путин и горчииво!Щото няма кой вче да ги хрантути.Немците си имат други проблеми...
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
strapon?
65
15
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Как вярваха, как се надяваха мyрзилките на някакво снизхождение и благоволение на президента Тръмп към тях... - но уви пак са поставени в унизителното положение на просяци за милост... - Радев май се преорентира и разра откъде изгрява слънцето...