Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!

"Обединени патриоти" няма да подкрепят мажоритарна система
Обновена: 7 май 2017 13:43 | 7 май 2017 13:26, Елка Василева
335
Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, Булфото

Закриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на Тройната коалиция. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР.

"Както виждате дебатът в Европа, в НАТО-вските държави за връщането на наборните служби тече отдавна. Нека да има дебат в българското общество и това е полезно", каза Каракачанов.

Още по темата

Според него наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение – защита на отечеството. "Това е въпрос на дълг на всеки български гражданин. Ако си представим един конфликт - как необучените български младежи ще могат да изпълнят своето задължение да защитават страната си", коментира Каракачанов.

"Кой е казал, че ще имаме армия, която няма да е добре финансирана, оборудвана и обучена? Ако службата бъде въведена, ще влизат наборите, които са навършили пълнолетие. Ако добре организираме нещата, логиката на това да търсим въвеждане на военно обучение в средните училища е още от следващата година", допълни той.

По думите му са необходими онези преподаватели, които да извършват това обучение, което не е лесен процес. Той подчерта, че в сегашната им програма за управление е записано военното обучение в училищата и доброволната служба.

"Мисля, че общественото мнение в страната е да бъде възстановена наборната военна служба", добави военният министър.

За закупуването на нов изтребител, Каракачанов коментира, че България не може да си позволи скъпи самолети. "Въпросът е първо експертно и технически, второ финансово и чак тогава политиците трябва да вземат решение", уточни той.

България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата, заяви още Каракачанов. „Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета“, каза министърът.

Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм, който няма как да бъде одобрен от "Обединени патриоти", каза още Каракачанов.

Той заяви, че въпросът за мажоритарния вот няма да разклати коалицията.
Според него въпреки че са гласували 2,5 млн. българи на референдума, това решение не може да се счита за задължително. Трябва да се вкара за обсъждане в парламента, но Народното събрание решава. Такъв е законът.

Ако бяха гласували над 50% от тези "за", този референдум щеше да бъде абсолютно задължителен. "Въпреки че са гласували толкова много хора, това решение не е задължително. Законът е ясен", добави той.

Според него първите внесени закони за обсъждане в Народното събрание трябва да касаят сигурността на страната. "Промените, които трябва да се направят и в Закона за МВР, и в Наказателния кодекс, с които да се предприемат успешните стъпки и мерки за борба с битовата престъпност, както и ограничаването през религиозните общности да се прави екстремистка или чужда държавна политика", допълни военният министър.

За президентските избори във Франция, Каракачанов каза, че харесва Марин льо Пен, но има един основен въпрос, по който не е на нейното мнение - това, че ЕС трябва да бъде разпуснат. "Смятам, че това са си нейни разбирания. По голяма част от другите проблеми, свързани със социална политика, нелегалната миграция, ислямския тероризъм, смятам, че тя има правилни позиции. Между другото и Макрон има подобни позиции. Смятам, че ЕС трябва да бъде реформиран, но в никакъв случай не унищожаван", каза още Красимир Каракачанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
31
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
Dolen Donosnik.
34
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шкембо с тази наборна армия се опитва да отклони вниманието от наистина важният въпрос за мажоритарната система. Иначе е ясно, че наборна недоброволна армия не може да има. Вече сме в 21 век, не началото на 20.
33
1
 
7
 
! Отговори
вечна дружба преди 7 години
До АнонименНаправо вечна служба-да ба'стун!
32
21
 
9
 
! Отговори
Ром строител преди 7 години
Няма какво да се плашите от казармата млади силни младежи! В казармата можете да се научите на занаят който може да ви послужи за вашето бьдеще с което да се прехранвате и плащате задьлженията си без да се молите за помощ и да бьдете зависими от родителите си!
31
30
 
7
 
! Отговори
Старото куче преди 7 години
Мъж, който не е минал през казармата, не е мъж.
30
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна подкрепа за правителството! 3 години служба включително и за жените като в Израел. Най после ни управляват отговорни хора и велик премиер!
29
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според него наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение защита на отечеството.тази формула работи при социализма, където огечеството: даваше, осигуряваше на индивида 4 от 5-те нива на пирамидана маслоупри капиталистическата и частна държава - такъв социалистически подход на индивида към държава, без реципрочен подход на държавата към индивида е престъпление срещу същият този индивид!всичко е счупено, шкембе-войводо!
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не е ли по-добре да обявим война на Китай? Ще ни превземат за един час, после ще ни оправят икономиката, ще се преборят с ромската раждаемост и най-важното - за корупция ще разстрелват! За нула време ще изправят държавата на крака.
27
20
 
7
 
! Отговори
За всичко което каза преди 7 години
е напълно прав! Няма какво лошо да напиша.
26
4
 
25
 
! Отговори
Киро преди 7 години
Как така Карачанаков ще реши сам за военната служба Гърмени ПАтриоти минималната пенсия от обещани 300 лв само само да са на власт се разбраха за 200 лв кокала много вкусен и те се добраха до власт
25
1
 
24
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Иначе военните сега си купуват сами обувките за да не ходят боси, нямат бензин за джипките, той казарма щял да въвежда смях!
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Армия не ни трябва. За да пазим Отечеството е достатъчно да пратим Далавери Симеонов да бута бабички на границата.
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да подкрепят защото те са национални предатели какви патриоти са хахаха смешковци няма да я подкрепят защото знаят че ако се въведе мажоритарен вот повече парламент и субсидии няма да видят
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо реве,че Цв.се е съгласил да внесе законопроект за мажоритарния вот?Въпросът е риторичен.Защото ще види нс през крив....
21
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези патриоти и майките си ще продадат само да останат във властта. Хората почнаха да се обиждат на патриот.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,една грешка за толкова години ?!?Случва се ) Човещинка е !))))))))))
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пуделът и Джамбазки пред нас и ние след тях в армията.
18
2
 
37
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Каракачанов ще плати рано или късно за псевдо патриотизма си и предателствата срещу майка България!
17
0
 
8
 
! Отговори
margarut преди 7 години
bg shkembe viennen ministar s palzene izliza ot bg okop...;)
16
29
 
10
 
! Отговори
Ром преди 7 години
Служил сьм за моята майка Бьлгария една година в строителни войски! И за мен е чест че сьм служил за отечеството си моята майка Бьлгария! Браво на Каракачанов за идеята задьлжителна служба за нашето отечество което е решил да вьведе като референдум!