"Чинията" на Бузлуджа – държавен музей! Властта предлага, БСП се съгласява

Ако държавата ще се грижи за паметника, социалистите не били против
Обновена: 12 юли 2017 14:38 | 12 юли 2017 11:00, Камелия Цветанова
124
"Чинията" на Бузлуджа – държавен музей! Властта предлага, БСП се съгласява
Снимка: архив Булфото

Патриотите, които са част от управляващото мнозинство, поискаха паметникът на Бузлуджа да се ремонтира и да стане държавен музей. Социалистите пък, които искат да си върнат собсвеността върху "чинията", дадоха да се разбере, че нямат против, стига държавата да се грижи за него.

Това стана ясно от изказвания на депутати в парламента.

"Паметникът на Бузлуджа е бил дом паметник на БКП, паметник на една партия с режим, обявен за престъпен със закон, но върхът е наситен с много исторически събития от различни епохи и това съоръжение на върха не трябва да принадлежи само на една партия", отсече от името на своите Милен Михов.

Още по темата
Той призова отговорните институции – изпълнителната власт и областния управител на Стара Загора, да предприемат съответните действия за опазване на паметника, който е частна държавна собственост.

"Обектът в момента е в състояние на разруха, представляваща риск за посетителите, това не е паметник на културата, но има открояваща се публична значимост, той е свързан и с отстояването на борбата срещу османското владичество, с присъединяването на Източна Румелия към Княжество България, със социалдемократическото движение", коментира патриотът.

Михов отсече, че патриотите настояват с цел да не се допусне "парцелиране на историческата памет на връх Бузлуджа" паметникът да се ремонтира и да стане музей, но в условията на призрачност и дебат.

Оказа се, че въпреки претенциите си към "чинията" на Бузлуджа, от БСП нямат нищо против паметникът да остане държавна собственост, стига обаче тя да се грижи за него.

Според Антон Кутев Обединени патриоти, които са коалиционен партньор на ГЕРБ, трябва да се разберат с премиера Бойко Борисов, защото в крайна сметка разговорите на БСП са именно с него.

"Досега "Бузлуджа" беше държавна собственост и виждаме резултата. Ние в края на краищата имаме разговори с Борисов. Той е предприел действия за връщане на паметника точно, защото държавата на може да се справи", отсече Кутев.

Според него, ако патриотите имат идеи как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта, социалистите ще им помогнат, защото искат само "да бъде съхранена паметта".

Кутев смята, че дори БСП да поеме грижата за паметника, това не означава, че държавата трябва да избяга от отговорност да подпомогне за съхраняването му, защото в момента е опасен.

"Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България", отсече той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ще е музей да сложат снимки от зверствата на комунистическият режим. Как са убивали десетки хиляди български граждани, как са ги пращали по конц лагерите.Нека поколенията видят истинското лице на комунизма
42
1
 
8
 
! Отговори
do 46 преди 6 години
Забрави за историята им преди 1944 - тогава си бяха просто терористи извършители на най-смъртоносния терористичен акт в Европа. И държаха тоя срамен рекорд до началото на този век.СТОЛЕТНИЦАТА, нали така се наричт, значи си признават и за Св.Неделя и за лагерите и за заграбването.
41
3
 
10
 
! Отговори
Циник до 40 преди 6 години
Комунистеческия "социализъм" , има общо със социализма в наистина социалните държави като Дания, Швеция, Швейцярия ...колкото *** с орел! И да ми дрънкаш, че хората изгаврили се с цели народи...не били виновни, само показва колко тенденциозно се опитваш да ни излъжеш! И още - Дания, Швейцария, Германия, Норвегия, Швеция СА капиталистически държави в ПЪТИ по-социални отколкото *** и на светлинни години биха се приближили!Дето е стъпил комунист - и троскот не расте!!!!!!!!!
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По онова време зорлен ни правеха чавдарчета, пионерчета и накрая комсомолци.Какъв беше режима може да съдите от това, че пришиваха децата към политическите си структури. Дори като комсомолци ни събираха месечен членски внос. Да взимаш насила пари от деца ?!? Не като сега от родителите уж за нужди на училицето, а директно и лично от децата, за нуждите на ДКМС от всички задължително. !
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Партиите в България: Преди ноември 1989 - лапачи боядисани като комунисти, след ноември 1989 - същите пребоядисани като демократи!
38
4
 
7
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
37
4
 
5
 
! Отговори
Елка да смята преди 6 години
АЕЦ Бузлуджа с главен чобанин Р.Овч. за да е България енергиен център на балканите .
36
2
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
До 37:Комунистите може да са крали,но след 1989г. много повече окрадоха-говоря за ПРЕБОЯДИСАНИТЕ комунисти! Те са най-долни!
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Комунистите ограбихаНедей да правиш никаква връзка, между партийците от бкп/бсп и обикновентие социалисти. социализма е в пъти по-напреднала социално-икономическа система в сравнение със системата на "лихвата" и "капитала". това, че социализма беше провален отвътре, от самите партийци, не заклеймява по никакъв начин самата система, а още повече -хората, които вярваха и все още врат в нея, като най-добро, което е създавало човечеството!"красотата" ще спаси света, но ше погуби човечесто!
34
3
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Хитлер го ОТРИЧАТ,но това не значи да разрушат къщата му в която се е родил,все пак историята трябва да ПОМНИ! Същото е и за този паметник,...които отричат БСП!п.с. Никога не съм бил комунист и сега не съм,но тези които ни управляват са по-зле и от тях - ПРЕБОЯДИСАХА се!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом социалистите се припознават за въртоглави комунисти трябва да има възможност да ги съдим за комунистическия режим, за ограбването на хората и че 45год. са ни ползвали имота и дори едно подобрение не направиха, а ни го върнаха разбит, както всичко, до което са се докоснали.
32
1
 
9
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
31
1
 
6
 
! Отговори
лИБЕРАЛ преди 6 години
Да си върнат собствеността? Правилни ли прочетох? С какви пари е направен този "паметник"? Земята чия собственост е? И на безпартиините са им взели НАСИЛА по 10лв.при заплата 90лв. Наглоста няма граници!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анти-комуняга преди 6 години
"Нагъл - по-нагъл - комунист!" ===========================Това важи в ПЪЛНА СТЕПЕН,за ПРЕБОЯДИСАНИТЕ КОМУНИСТИ които ни управляват в днешно време!Те са най-долни!!! Ако се създаде нова партия, и там ще отидат .... *** са!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪЮЗЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ДОЙДОХА, ВИКАХА, КРЯКАХА, СКАЧАХА И НАЙ-ВЕЧЕ ОГРАБИХА ДЪРЖАВАТА.НАКРАЯ ВЗЕХА, ЧЕ СЕ ТРЪШНАХА И УМРЯХА.В ЧИНИЯТА ДА СЕ СЛОЖИ И МУМИЯТА НА СДС
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1986 г. ме заведоха в "летящата тоалетна" да ме правят комсомолец. Спомените ми са смътни понеже бях пиян на куче. Спомням си някаква катакомба с мозайки - петолъчки сърп и чук и муцуните на комунистическите идоли, които по онова време бяха дори и в истинските тоалетни.
27
2
 
4
 
! Отговори
Густов преди 6 години
Ама Другарке Нинова, ние чинии, бетон и арматура не ядем. Защо да се пръскат пари за такива работи. Да се остави за нужник на свободно ползване , а парите за ремонта да се раздадат на гладния бесепе елкторат.
26
8
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Паметника е на държавата и трябва да се стопанисва,а не само да тъне всичко в разруха и забвение!
25
1
 
5
 
! Отговори
KOSTOV преди 6 години
LAPACHI NA DURJAVNI MANGIZI
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чинията,помията,ваша е,наша е,отлитайте,преземявайте се....По важно е какво имате в чиниятаИ чаша бира в жегите не е лошо.