"Чинията" на Бузлуджа – държавен музей! Властта предлага, БСП се съгласява

Ако държавата ще се грижи за паметника, социалистите не били против
Обновена: 12 юли 2017 14:38 | 12 юли 2017 11:00, Камелия Цветанова
124
"Чинията" на Бузлуджа – държавен музей! Властта предлага, БСП се съгласява
Снимка: архив Булфото

Патриотите, които са част от управляващото мнозинство, поискаха паметникът на Бузлуджа да се ремонтира и да стане държавен музей. Социалистите пък, които искат да си върнат собсвеността върху "чинията", дадоха да се разбере, че нямат против, стига държавата да се грижи за него.

Това стана ясно от изказвания на депутати в парламента.

"Паметникът на Бузлуджа е бил дом паметник на БКП, паметник на една партия с режим, обявен за престъпен със закон, но върхът е наситен с много исторически събития от различни епохи и това съоръжение на върха не трябва да принадлежи само на една партия", отсече от името на своите Милен Михов.

Още по темата
Той призова отговорните институции – изпълнителната власт и областния управител на Стара Загора, да предприемат съответните действия за опазване на паметника, който е частна държавна собственост.

"Обектът в момента е в състояние на разруха, представляваща риск за посетителите, това не е паметник на културата, но има открояваща се публична значимост, той е свързан и с отстояването на борбата срещу османското владичество, с присъединяването на Източна Румелия към Княжество България, със социалдемократическото движение", коментира патриотът.

Михов отсече, че патриотите настояват с цел да не се допусне "парцелиране на историческата памет на връх Бузлуджа" паметникът да се ремонтира и да стане музей, но в условията на призрачност и дебат.

Оказа се, че въпреки претенциите си към "чинията" на Бузлуджа, от БСП нямат нищо против паметникът да остане държавна собственост, стига обаче тя да се грижи за него.

Според Антон Кутев Обединени патриоти, които са коалиционен партньор на ГЕРБ, трябва да се разберат с премиера Бойко Борисов, защото в крайна сметка разговорите на БСП са именно с него.

"Досега "Бузлуджа" беше държавна собственост и виждаме резултата. Ние в края на краищата имаме разговори с Борисов. Той е предприел действия за връщане на паметника точно, защото държавата на може да се справи", отсече Кутев.

Според него, ако патриотите имат идеи как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта, социалистите ще им помогнат, защото искат само "да бъде съхранена паметта".

Кутев смята, че дори БСП да поеме грижата за паметника, това не означава, че държавата трябва да избяга от отговорност да подпомогне за съхраняването му, защото в момента е опасен.

"Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България", отсече той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 110: След време сигурно ще стане ясно, че в подпалването на крана пред НДК е замесен и Коминтерна. Хайде стига г'лупости.
102
0
 
1
 
! Отговори
Няма Бузлуджа преди 6 години
Това е турско име. Върхът се казва Хаджи Димитър!И Дедо Благоев е създалсоцил- демократическа партия, която няма нищо общо с БКП-БСП!
101
0
 
1
 
! Отговори
Candy преди 6 години
Да бъде държавно, означава ние всички, които си плащаме данъците да плащаме и за това недоразумение. Защо? Да не би да се чудим какво да си правим парите та крепим някакви комунистически, никому ненужни паметници. Айде нема нужда!
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазете се от червените! Техните атентати ги помним,сега също си показаха стила с крана пред НДК! За чинията да не говорим на какво са способни!
99
0
 
3
 
! Отговори
Redimag преди 6 години
Този паметник е една голяма преживелица и няма никакъв смисъл да се хвърлят пари за съживяване на една партия! Ако има пари трябва да вдигнем паметник,който ни обединява! Стига им на червените паметниците на пъпа на София! Качете се на Шипка,оттам се вижда кича и грозотията!
98
0
 
3
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
Паметника бил построен с дарения.Знаем ги тия задължителни дарения от едно време.Да организираме дарителска кампания, ама доброволна за разрушаването му.
97
0
 
1
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
До АнонименУж патриот, а използва термина "османско владичество"...--------по-скоро е журналистическа манипулация, за да е политически коректно изказването. Не вярвам да е използван точно тази формация от думи... Както и на циrаните им викат роми... и един мармот завива шоколада в станиол
96
0
 
0
 
! Отговори
До Evavlad преди 6 години
Evalata Vlad! Явно си много млада, но поздрави за позицията. Две уточнения - не е строен с парите на нашите родители, а с техния труд (бригади, съботници и т.н.) и второ фараоните са убивали предшествениците си и са им строяли / довършвали строежа на техните пирамиди- не са били прости както нашите ..... фараони. :-)
95
1
 
4
 
! Отговори
smej преди 6 години
Ами да се започне общобългарската роля на паметника като откъм едната му страна се заличи петолъчката и се издълбае кръст. Че Хаджи Димитър май не е носил петолъчка на калпака си.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж патриот, а използва термина "османско владичество" за де засегне робовладелците. Къф патриот е тогава, фалшив!
93
0
 
1
 
! Отговори
до 103 преди 6 години
абсолютно точно.
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще се издържа? Пари от данъкоплатеца. Ей това е. БСП не го ще. щото трябва да плаща за него. Абе, мъка. Айде вземайте от данъкоплатеца, ама тихо без шум, защото той е и избирател.
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко Тикв ще ремонтитра с наши пари., а Курелия Ни нова ще се качи там и ще го плюе . ..ама е про зд
90
1
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРОСТО Е.... преди 6 години
ЧИНИЯТА СТАВА "ДЪРЖАВНА" И ПОСЛЕ.......СЕ ПУСКА НА ТЪРГ!!!!ТАКА ---ПЕЧЕЛИ БЮДЖЕТА И .....ЦЕЛАТА ДЪРЖАВА!!!НАРОДА ДАЛ---НАРОДА ВЗЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
89
0
 
4
 
! Отговори
До авторката преди 6 години
"но в условията на призрачност и дебат"Бихте ли написала статия за условията на призрачност???
88
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 6 години
предлагам държавата да предаде безвъзмездно(стига е харчила) тази летяща чиния на Българска Пастафарианска Църква, чиито култ е Летящото Спагетено Чудовище. Хем е световна религия и и се полага държавен имот, хем ще се прочуем ВЕДНАГА, хем държавата ще се отърве от харчове по ремонт и претенции на Червените Баби. Този образ идеално ще пасне и ще се изпълни със съдържание
87
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам ама доста глупости се вършат у нас - подпалва се техника(кран) с голяма обществена значимост и много висока стойност - 1 млн. евро , а сега ще се влагат пари в някакъв си измислен строеж на планински връх, който е строен да величае някакъв провален строй и т.н. Общество, което си пилее безхаберно парите, до никъде не стига.
86
3
 
9
 
! Отговори
evavlad преди 6 години
До бгОсвен мутренски хотели ,нищо друго не се строи в настоящата "епоха" !Фабрики и заводи построени преди 44г ,също ги сринаха със земята!
85
7
 
11
 
! Отговори
бг преди 6 години
До evavladБългарският народ няма абсолютно никакви задължения към идиотските строежи на българската комунистическа партия. Това трябва да е ясно на всички.
84
1
 
6
 
! Отговори
evavlad преди 6 години
Спомням си ,че някакви млади хора бяха предложили проект за хотел ...и защо не !Аз не бих отишла ,но все пак този "паметник" е строен с парите на родителите ни и да се руши всичко построено от тях е безумие.Ако някога в Египет всики фараон -владетел е разрушавал всичко от предшестващите го ,нищо не би останало ,дори и да е било несъвършенно !