Депутатите пак в спор: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

НС прие докладът за националната сигурност
253
Депутатите пак в спор: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters

Заплаха или не е Русия за националната ни сигурност. Този извод в доклада на кабинета по темата за 2016 г. нажежи страстите в парламента и противопостави социалистите на мнозинството.

Според червената шефка Корнелия Нинова докладът за националната сигурност показва цялата несъстоятелност на политиките на правителството на Бойко Борисов. Тя раздели документа на три части, като в първата правителството отчитало какво е постигнало като например: "направихме образователна реформа".

Още по темата
Във втората част се отчитат резултатът от тези реформи и се посочвало, че са се увеличили напускащите деца от училище, неграмотността, а в третата част: "Ще продължаваме по същия този път".
 
"Т.е. "направихме реформи, в резултат на тях се влоши състоянието на системите в България, но ние продължаваме по този начин", коментира Нинова.

Според съпартиеца й Иван Иванов заплахата от Русия за националната ни сигурност в доклада за 2016 г. е меко казано смехотворна. Той настоя, че в документа не са посочени редица събития от външнополитически характер, които директно са се отнасяли към нашата национална сигурност и визира Турция.

"Очевидно авторът на този доклад миналата година не е бил в тази държава", заключи Иванов.

Милен Михов от Обединени патриоти опит да защити авторите на доклада и настоя, че те никъде не са записали, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност, а основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел на една мирна и свободна Европа.
 
В крайна сметка докладът беше приет от депутатите.

А в него пише, че се увеличават предизвикателствата пред сигурността в региона на Балтийско море, Черно море и източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности.

"Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът.

Според доклада усилването на руските военни сили на територията на Крим и разширения излаз на Черно море, включително до енергийните залежи в него, трайно нарушават геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. Като проблем е отбелязано и влошаването на отношенията на Русия с НАТО и ЕС.

"Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа", се посочва в доклада.

За задълбочаване на кризата спомагат и интензивните опити за възстановяване и разширяване на сферите на влияние, които са представяни в някои случаи като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество.

Докладът обръща внимание и на заплаха от претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства, докато в същото време се засилват асимилацията и изолацията на български общности в региона.

Като опасност за сигурността на страната се посочват още войната в Сирия и бежанският поток, както и Брекзит, който според доклада създава несигурност в краткосрочен и средносрочен план. Опасност представлява и хибридната война, посочва докладът.

"Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със тия американски бази у нас може би руснаците са решили, че сме заплаха за национолната им сигурност и към нас са насочени 4 ракети Ур-100 и 2 ракети Топол -М Браво на депутатите сега можем да спим спокойнo всички подозрения ч Русия ще ни опържи като суджук отпадат.
57
10
 
2
 
! Отговори
Йосиф Брос Тито преди 6 години
Финтираш и бягаш по-дале4е от тех( кремлевците) .
56
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел на една мирна и свободна Европа...е тази формулировка е може би най-близкото и до реалността.именно македонеца през последните 1-2 години и през последните няколко месеца, все повече "дрънка със желязо" и стана неприкрито агресивен към европа и към балканите.той прокуди бежанците от родните им места, "за да залеят европа" и да я подкопаят.най-много взривяващи се са с ... рурски паспорт . факт!
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата заплаха за сигурността е крадливите ни управляващи !Иначе ми е се тая от кого сънува кошмари шефа на българските управници.
54
0
 
7
 
! Отговори
случаен мечтател преди 6 години
До Анонимен 50Без да искат..? Та те те подариха, барабар с теритотията, ако не си забелязал. Сега като ти махнат и визите и за Юкон, не чакай покана, а се евакуирай.
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко трябва да си т*п, ако създаваш всеки ден бази на своя територия против Русия, завираш се в разни флотилии и поемаш отговорности против Русия, политиците ти където седнат и където идат все закани към Русия ръсят, и барабар Петко с мъжете, се репчат с "Атлантическа солидарност", да очакваш, че сигурността ти ще се повиши?!?Ами ако ние спомагаме за заплахи против Русия, няма как да не очакваме заплахи от нея. Каквото повикало, такова отвърнало.А иначе, ако не беше Русия, нямаше да ни има!
52
0
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 36Ми, помогнете и на народа в Хаити, в Бангладеш... Пък защо не и народа в България, ко сте се хванали за Русия! Само там ли останаха бедни хора!???
51
1
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 50Тегли ви към дъното многополовата ви същност!
50
2
 
7
 
! Отговори
бате гойко преди 6 години
Всички по-големи от нас са заплаха за националната ни сигурност.Въпросът никога не е бил какво можем ние да направим по въпроса, а съотношението между вложени усилия и извлечената изгода за големите. Струва ли си - ще ни се бъркат в работите, па ако ще и 1000 отчета да се изпишат.
49
0
 
9
 
! Отговори
не им пука за теб преди 6 години
До питащМе нре питащия. Като обявиш РФ за заплаха, натовските сили ще се намъкнат и без да искат покана, за да ти пазят курника на село. БГ замина още с ликвидиране на стратегическата инфраструктура. Закрият ли и Козлодуй след некоя и друга година, да в и е като сигнална лампичка, куфарчето и кой пешак, кой с влак и по комшиите.
48
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на нашите парламентаристи от край време е че сред тях има страшно много приятелчета на Русия и това ни тегли със страшна сила към дъното. Добре че без да искат ни приеха в Европейската общност и НАТО, иначе досега да сме се затрили като държава.
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата заплаха за нашата сигурност са САЩ и безропотното следване на техния кеф.У нас трябва както в доста страни да се забранят НПО с американско участие и да се въведе огледален визов режим със САЩ. Да се закрият американския университет и др.училища, подготвящи *** и кадри за тях, а не за нас, но на наша територия.
46
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
36 Бил ли си в Русия? 25лв им е цената за топлофикация за ГОДИНА. Топлофикация е излишък, остатък които се използва и при тях си го таксуват толкова. Цените са горе-долу като нашите ... но заплатите им са по-високи. Ток, вода, газ, бензин, дизел все неща който са много по-евтини отколкото при нас. Не ги мисли братушките, първо тях трябва да стигнем, че тогава да гоним германци и датчани и евроатлантическите им ценности, да се извиняваме че сме бели и да се кланем на мигранти.
45
0
 
5
 
! Отговори
dr Mihail Nikolov преди 6 години
poredno dokazatelstvo ce v narodnoto sabranie sa sabrani banda bezrodnici sas sluginski mantalitet prodali dusite i dostojnstvoto si za da zasluzat snishoditelna pohvala ot gospodarjaBoko i drugarite ot Brjuksel iAmerika!!!Nestastni parvenjuta!
44
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената заплаха за нас е Евросъюза и Америка , това се доказа вече , а вие си чешете езиците колкото искате...
43
7
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Да.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е закъсал със суджука ще ни нападне за да ни обере пенсиите и суджука.
41
1
 
16
 
! Отговори
питащ преди 6 години
Това ли е най-важното, това ли е определящо, за да живеят хората в тази държава по-добре?С какво ще допринеса това за подобряване живота на българина?Да не би с приемането на този доклад, ще се увеличи покупателната способност на хората, ще се вдигнат заплати и пенсии, ще се подобри здравеопазване и образование, ще живеят по-сигурно???Тези са за един як НОРЕДЕН шут!
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ ще нападнат СК и са заплаха за световния мир и националната сигурност на целия свят ние гледаме Русия. Спете спокойно деца нашата полиция ни пази ха ха ха.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
президента на републиката няма ли да свика съвета по национална сигурност ?