Депутатите пак в спор: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

НС прие докладът за националната сигурност
253
Депутатите пак в спор: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters

Заплаха или не е Русия за националната ни сигурност. Този извод в доклада на кабинета по темата за 2016 г. нажежи страстите в парламента и противопостави социалистите на мнозинството.

Според червената шефка Корнелия Нинова докладът за националната сигурност показва цялата несъстоятелност на политиките на правителството на Бойко Борисов. Тя раздели документа на три части, като в първата правителството отчитало какво е постигнало като например: "направихме образователна реформа".

Още по темата
Във втората част се отчитат резултатът от тези реформи и се посочвало, че са се увеличили напускащите деца от училище, неграмотността, а в третата част: "Ще продължаваме по същия този път".
 
"Т.е. "направихме реформи, в резултат на тях се влоши състоянието на системите в България, но ние продължаваме по този начин", коментира Нинова.

Според съпартиеца й Иван Иванов заплахата от Русия за националната ни сигурност в доклада за 2016 г. е меко казано смехотворна. Той настоя, че в документа не са посочени редица събития от външнополитически характер, които директно са се отнасяли към нашата национална сигурност и визира Турция.

"Очевидно авторът на този доклад миналата година не е бил в тази държава", заключи Иванов.

Милен Михов от Обединени патриоти опит да защити авторите на доклада и настоя, че те никъде не са записали, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност, а основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел на една мирна и свободна Европа.
 
В крайна сметка докладът беше приет от депутатите.

А в него пише, че се увеличават предизвикателствата пред сигурността в региона на Балтийско море, Черно море и източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности.

"Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът.

Според доклада усилването на руските военни сили на територията на Крим и разширения излаз на Черно море, включително до енергийните залежи в него, трайно нарушават геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион. Като проблем е отбелязано и влошаването на отношенията на Русия с НАТО и ЕС.

"Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа", се посочва в доклада.

За задълбочаване на кризата спомагат и интензивните опити за възстановяване и разширяване на сферите на влияние, които са представяни в някои случаи като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество.

Докладът обръща внимание и на заплаха от претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства, докато в същото време се засилват асимилацията и изолацията на български общности в региона.

Като опасност за сигурността на страната се посочват още войната в Сирия и бежанският поток, както и Брекзит, който според доклада създава несигурност в краткосрочен и средносрочен план. Опасност представлява и хибридната война, посочва докладът.

"Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ е упълномощил Цецу и Боку да са губернатори,да крадат на воля и да затрият местното население без кумовете и кумиците им.
37
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ нападнаха Сърбия и я разбиха на 2 държави САЩ са заплаха за мира на Балканите и в Европа.
36
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще се преразгледа за САЩ които нападнаха около 28 държави последните 20г и са ни окупирали.
35
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една книга "Руската империя срещу България". Всеки да я прочете и тогава да се изказва. Който дрънка без знания и доказателства е смешен и жалък
34
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самата Русия не е заплаха, но Путин е заплаха както за Европа, така и за руския народ който извън Москва живее в пълна мизерия, докато той продължава да източва ресурсите на страната
33
0
 
23
 
! Отговори
Истината боли преди 6 години
България е една цаца в морето.Няма армия,няма кадърен народ,няма ред и дисциплина,с две думи туй племе е бита карта от векове.За това яжти,пийте и сИрете,чалга силно пуснете и по един гюбек фЪрлете.Поне това умее да правите по дискотеките.
32
1
 
18
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
Русия може да разпали колкото си иска войни и ти не можеш да направиш нищо по въпроса освен да коленичищ пред Меркел и да умиеш нечии бежански крака.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тоя ред на мисли ако руския парламент преразгледа въпроса дали сме заплаха за националната сигурност на Русия какво ли ще стане аджеба.
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата заплаха идва от турция и мюсюлманския свят. Всеки, който твърди обратното е платен соpосоиден ***!
29
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реална заплаха е и ще остана такава докато не свалят от власт умопобъркания диктатор и масов убиец Путнярката
28
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност какво е Русия- крепостни селяни, мафия, олигархия, корупция, убийства, издевателства, кгб- общо взето гомна до керемидите. Колко войни разпали Русия- срещу Чечня, Армения, Грузия, Украйна- това само последните 15-ина години. Да не забравяме и хибридната война срещу България, цяла Европа и Америка.
27
3
 
35
 
! Отговори
БОЖЕ ,БОЖЕ преди 6 години
ЗАПЛАХА Е...........ЗА ВСИЧКИ БОЛНИ МОЗЪЦИ Е ЗАПЛАХА , А НОРМАЛНИТЕ ХОРА ДА ПРИГОТВЯТ ХЛЯБ И СОЛ , КАКТО Е ОБИЧАЯ ЗА СРЕЩА С .....БРАТЯ !!!!!!!!!!!
26
2
 
31
 
! Отговори
don преди 6 години
Турция е голяма заплаха за България.Депутати от ГЕРБ стига сте говорили че Русия е заплаха за България.В момента в България има повече американски войници отколкото българката армия.Както се казва България е анексирана от САЩ и в последствие ще бъде предоставена на Турция.И ще се сбъдне предсказанието на баба Ванга ,че Русия пак ще ни спасява.Станахте за посмешище за за едни 35 годишни стари самолетаЗа ГЕРБ трябва да се отвори Белене за продажниците на българските интерисиСтанахте за смях
25
1
 
3
 
! Отговори
БГ е бита карта преди 6 години
До БългаринаМи сигурно искаш да влезе в страна членка на НАТО..? Знаеш ли това какво означава? Ще ни гледа сеира и ще ни се смее.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българина : Браво ! Каза го възможно най-точно ! Дано някой чуе, дано някой се стресне !
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е заплаха само и единствено за племето на дявола-евреите,които си знаят това и затова и тук в сайта същите бълват кашерна помия по адрес на Великата и Огромна Православна Империя
22
0
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Проблема е, че тролчето има и от двете страни а ние сме си почти угаснали... Дано някой ден, бъдните поколения имат някакъв шанс!
21
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парламента е заплаха за националната ни сигурност БГ е най -бързото умиращата държава в света.
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я да попитам от 80-та година до днес колко войни запали САЩ и колко Русия? На колко страни САЩ драсна клечката на вътрешните конфликти? Като си отговорите ще видите коя е реалната заплаха за света.
19
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ Е БРАТСКА СТРАНА НА БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИ И РУСНАЦИ СМЕ ОТ ЕДНА РАСА,ИМАМЕ ЕДИН ЕЗИК И ЕДНА ВЯРА И ЗАТОВА НЕ Е ЗАПЛАХА ЗА НАС.РУСКАТА СТРАНА.ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ СА ОБАЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ-ЕВРЕЙСКИ КОЛОНИЗАТОРИ И ТЕХНИЯ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ОБСЛУЖВАЩ СЛУГИНАЖ КАТО СДС А,А СЕГА ГЕрП ДЕТО ОБЕЗКОСТИХА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 89Г.