Президентът разтревожен: Демокрацията е в отстъпление

Имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, заяви той
Обновена: 10 ное 2017 21:59 | 10 ное 2017 21:56, Красимир Ангелов
154
Президентът разтревожен: Демокрацията е в отстъпление
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Демокрацията в България днес е в отстъпление, обяви президентът Румен Радев в интервю за предаването "Панорама" по БНТ.

"Възприех с надежда промените от 10 ноември 1989 г., но днес в много направления демокрацията е в отстъпление", подчерта държавният глава, който си спомни как е разбрал за отстраняването на Тодор Живков преди 28 години.

Още по темата
"Бях лейтенант в авиобаза "Равнец", Бургаско. Имахме нощни полети и в една от паузите моят командир тогава майор Стефан Дошев, лека му пръст, дойде, дръпна ме и ми каза "Знаеш ли, че свалиха Тодор Живков". Нямах никаква възможност да осмисля тази новина, защото имахме сложни задачи, които изискваха пълна концентрация", върна се в спомените си Румен Радев.

По думите му обаче, за "съжаление след 28 години имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, която да премахне недъзите на Прехода – грабителство, корупция, бедност, липса на законност, липса на усещане за справедливост".

Според държавният глава е важно не да се сочим един друг с пръст, а да открием посоката, в която да вървим заедно. "Важно е тези амбиции да работят за България. Важно е в политиката да се водим от идеи, а не от корист", подчерта Радев. Според него обаче все още има политици, за които националното помирение означава край на техния политически бизнес с омразата.

Той отново коментира проблемите с българските летци, като според него действията им не са капризи, а сигнал. "Всеки летец на изтребител с всеки полет залага живота си в името на другите. А обратното – много политици излязоха от властта богати и безнаказани", добави президентът.

На въпрос дали върхът на българската политика не е тесен за двама бивши генерали - президента и премиера, Румен Радев отговори, че амбициите нямат нищо общо с пагоните. "Важно е тези амбиции да работят за България. Важно е в политиката да се водим от идеи, а не от корист", добави той.

"Моят тон е резултат на действителността. Войната срещу президентската институция мобилизира често институциите. Цяла парламентарна комисия беше употребена, за да очерняне на моето име. Но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох политиката преди година – „Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция" и мисля, че много българи застават зад това“, каза още държавният глава и отбеляза, че никога не е започвал тази война.

По време на интервюто държавният глава за първи път коментира и идеята на управляващите да ревизират приватизацията през годините на прехода.

"С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията, всъщност нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така - тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции.

Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", посочи Радев.

В заключение президентът коментира и евентуалното бъдещо посещение на руския му колега Владимир Путин у нас и фактът, че това посещение почти сигурно няма да бъде през месец март догодина, когато се навършват 140 години от Освобождението на България. Според Радев председателството ни на ЕС няма нищо общо с отлагането на посещението на руския държавен глава, а по-скоро причината е в предстоящите избори за президент в Русия, заради които програмата на Путин вероятно ще бъде доста натоварена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
131, ти задаваш въпроса за яйцето и кокошката, кое е първо. Нашите будители се учили от европейските, а откъде са се учили те? Будителите не се учат един от друг, защото не са подражатели по природа. Подражатели са хората, които никога не се учат, защото имитират повърхностно. Яйцето и кокошката имат Създател и съществуват в Неговия ум и промисъл, преди да се появят във видимия свят. Така е и с идеите и познанието, будителите ги материализират, само когато уловят погледа и ума на Твореца.
129
1
 
0
 
! Отговори
Г-н Президентът преди 6 години
вероятно разбира, че ОМРАЗАТА идва от БКП/БСП, която постоянно създава ИЗКУСТВЕНИ драми,за да проваля нормалната атмосфера на работа,въпреки ТЪРПИМОСТТА на правителството на Борисов.( както навремето ПРОВАЛЯШЕ работата на правителството на И.Костов,в голяма степен медиите на С.Трифонов с непрекъснато ОСМИВАНЕ и ЗАЯЖДАНЕ с правителство и СДС.3.Демокрацията едва оживява заради непрестанната подкрепа на хибридни изяви на подкрепа на политиката на Русия,ВЪПРЕКИ,че сме член на ЕС; не сме член на РФ
128
3
 
0
 
! Отговори
Убрее преди 6 години
Президента на БСП-то прилича на паток с тази келя на носа!
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите"вземаха парите от банките",докато те свършиха.После се провалиха."Комунизмът свършва,където свършват парите"Маргарет Тачър
126
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен127 Така нареченият "капитализъм"е естественото състояние на нещата-тред,пари,печалба,останалото е популизъм и обир на чуждо богатство.Няма безплатен обяд и няма"начин",да"вземем парите от банките",които ни принадлежали,освен да ги откраднем.Парте от банките не са на всички нас,а на тези,които са ги заработили и спечелили.Комунизмът се провали именно,задето проповядваше,че парите са общи и трялва да си ги поделим.Само че някои си поделиха по-голямата част от тях,а други-обедняха.
125
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 131-до 135 Пропускаш един доста театрален жест на Радев,досущ като на Първанов.Докато говори патетично и премерено,Радев протяга напред ръката си и леко присвива пръсти,сякаш за да ни накара,да замълчим.Уви,доста скучен и свехотворен жест.
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПРОПАГАНДАКиряк Стефчов, още ли жалиш, че Великата Русия ни даде държавност, войска, институции? На тебе би ти било по-добре при османците, ама ти развалиха рахатлъка.Руссиян жъ тъ заколи!
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията не е в остъпление , а в нападение - депутатите си увеличиха заплатите нали, още си ги пазят от НСО, още един куп придобивки също и за големи хора от други ведомства и министерства - демокрацията е за тях и те я бранят със зъби и нокти.
122
3
 
5
 
! Отговори
гост преди 6 години
Най накрая един умен , аналитичен и честен политик, а какви простотии се пишат тук за него. И професора не е прав - не са 80 % , мноиго повече са - тежко и горко на родината.
121
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е т..п та чак вдлъбнат,българските будители не били европейци,а какви са бе,евразийци може би,те от кого са се учели,накъде са гледали,оная коко..ка му скръцна "за руските паметници"и той буш..ена веднага порица "поругаването на руски паметници"кАжи колко руски паметници са поругани БЕ И ЗАЩО ДА СА САМО РУСКИ А НЕ НА НАРОДИТЕ В РУСКАТА ИМПЕРИЯ,нито НИТО ЕДИН паметник на руски войници и офицери НЕ Е ПОРУГАВАН НИКОГА!!Имал чувството че... пАзи си чувствата за ДЕСА!де..ил
120
1
 
9
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Демокрацията е пресечната точка на интереса на държавната машина и свободното общество. Да оставиш политик да ти доставя демокрация е все едно да чакаш гладна мечка да ти донесе гърне с мед. Политикът не е част от народа, макар по закон да е, но има една сюрия лобита, които си го купуват и употребяват. Ако няма едно неподкупно, информирано и почтено, автентично обществено лоби, което да го държи изкъсо, никаква демокрация не може да се случи.
119
0
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Демокрацията у нас никога не е била в изстъпление, за да бъде в отстъпление. Ние все още градим общество, което да мисли със собствената си глава, защото точно това е демокрацията. И докато учители, учени, интелигенция, свещеници, културни дейци и политици не спрат да копират и отразяват чужди мисли, на свои колеги в чужбина, демокрацията няма да се случи. Защото в тези народи демократичните общества са в постоянна битка за своята територия и този конфликт на свободни хора и политици е съществен
118
6
 
6
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 6 години
АКО ИМА НЕЩО СВЯТО НА ТАЗИ ЗЕМЯ ТОВА Е ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ. СВЕТАЯ СВЕТИХ НА ЗЕМЯТА !!! ЗВЕЗДА В НЕБЕТО !!! ИКОНА В ДУШАТА !!!
117
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализма е гнусно нещо. Дано да бъде премахнат като обществено устройство. Парите в банките са на всички. Наши са. Просто трябва да намерим начин да си ги вземеме. Всичко в тази система е измама и има прецакани хора - честните и наивните дето вярват в дядо Коледа.
116
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потърсете в интернет " Трети март 1918г." и ще разберете защо Путин им е отказал. :))) Не е истина колко са вдлъбнати бесепарите и другите русофили. :)))
115
9
 
7
 
! Отговори
Дънди преди 6 години
Ал Бънди бил тазъревожен. Бухахахахааха
114
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекалената демокрация е много опасна,криворазбраната-също.Но,най-много вреди служенето на Русия,против интересите на България.
113
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентът е добъри честен човек,но...............демокрацията е термин , измислен от англосакасонската мафия, за да налага своя модел в целия свят.Същата манипулация като комунизма, само че в по-рафиниран вид.
112
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 117Бях в САЩ и не чух нищо.